Nervös väntan på USA-siffror

Makroveckan Förra veckan var orolig på finansmarknaden och risken är att stöket fortsätter under vecka som kommer. Omikron fortsätter att vara ett bekymmer samtidigt som det också blir en nervös väntan på fredagens amerikanska inflationssiffror.

Det var stökigt på börsen under förra veckan och volatiliteten sköt i höjden. Ändå sjönk den svenska börsen med bara 0,4 procent när hela veckan kan summeras. USA-börsen, S&P500, backade i sin tur med 1,2 procent. Volatilitetsindex för både den amerikanska och europeiska börsen var tidvis uppe på årshögsta.

Den svenska kronan fortsatte att tappa, även om takten i nedgången var lägre än tidigare. En dollar kostar nu 9,16 kronor och en euro 10,33. Hoppet ställs nu till att kronan ska avsluta året lite starkare efter en säsongmässigt svag period.

Det är förstås osäkerheten kring omikron-viruset som är den främsta orsaken till ett stökigare börsklimat. Ännu så länge är kunskapen kring den nya virusvarianten lite knapphändig, även om den inte verkar ge ett allvarligare sjukdomsförlopp än Deltaviruset. Förhoppningsvis klarnar bilden kring viruset i närtid men klart är i alla fall att de åtgärder som nu sätts in för att begränsa smittspridningen kommer att ha en viss dämpande effekt på den globala återhämtningen.

Får vi positiva nyheter kring viruset kommer dessutom marknadens fokus att snabbt skifta till inflationshotet. Risken är att den här veckan i huvudsak blir en lång väntan på fredagens amerikanska inflationssiffror. Den sista viktiga pusselbiten inför nästa veckas penningpolitiska besked från den amerikanska centralbanken.

Förra veckans amerikanska arbetsmarknadssiffror gav, i det sammanhanget, lite skiftande besked. Antalet sysselsatta steg med 210 000, vilket var långt under förväntningarna. Däremot sjönk arbetslösheten, där siffran kommer från en annan undersökning, till 4,2 procent.  Hög inflation parat med allt lägre arbetslöshet borde förstås borga för en snabbare åtstramning men de amerikanska räntorna har trots detta fortsatt ner. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu 1,37 procent och den pessimistiska tolkningen är att ränteaktörerna väntar sig en ordentlig uppbromsning i amerikanska ekonomi när Federal Reserve väl tvingas börja höja räntan.

Övriga höjdpunkter från veckan är bland annat kinesiska handelsbalans- och inflationssiffror, tyskt ZEW-index och Michigan-index som mäter förtroendet bland amerikanska hushåll. Bank of Canada och Polens centralbank lämnar räntebesked och den senare väntas strama åt ganska rejält.

För svenskt vidkommande har vi penningpolitiskt protokoll från Riksbanken, BNP-indikatorn för november samt Mäklarstatstiks bostadspriser att se fram emot.

Måndag

Riksbankens penningpolitiska protokoll kan vara intressant läsning. Inte minst diskussionen kring inflation och eventuella åtstramningar. Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha backat till följd av förnyad smittspridning.

Tisdag

Handelsbalanssiffrorna från Kina ska förhoppningsvis övertyga ytterligare en gång och visa på fortsatt hög aktivitet i världsekonomin samt ge en indikation på hur leveranserna flyter på. Från svenskt håll får vi bland annat BNP-indikatorn för oktober och siffror över industriproduktion och hushållens konsumtion. En fortsatt stigande aktivitet väntas även om tillväxten sannolikt har gått in i en lugnare fas.

Onsdag

Bostadspriser från Mäklarstatistik ska, enligt de indikationer som kommit, visa på en något lugnare prisutveckling. Polens centralbank väntas höja räntan på grund av hög inflation medan Bank of Canada fortfarande vilar på hanen. Antalet lediga jobb i USA i oktober väntas ligga kring tidigare rekordnivåer. Något för Federal Reserve att ta i beaktande inför nästa veckas penningpolitiska besked.

Torsdag

Även i Kina väntas inflationen nu börja krypa uppåt även om nivån ännu inte är oroväckande hög. Producentpriserna ligger på en betydligt högre nivå och risken är förstås att Kina ”exporterar” inflation till övriga delar av världen.

Fredag

Full fokus på den amerikanska inflationssiffran för november. En ny toppnotering notering väntas och det kan förstås skapa oro på marknaden inför nästa vecka penningpolitiska besked från Federal Reserve. Förhoppningen är förstås en lägre siffra än väntat men det är inget som vi på Placera skulle satsa särskilt mycket pengar på. 

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -