På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Evo-misstro, Sobiaffären och ännu en Gardell-artikel i Di

Nyheter i korthet Här är tidningarnas nyheter i ett svep.

INFLATION. Annika Winsth, chefekonom på Nordea, bedömer att risken för att den höga inflationen blir ihållande är högre än på länge. "Folk vänjer sig vid stigande priser och det blir lättare för företagen att höja sina priser", säger hon. (SvD-mån)

NYA ELREKORD. Under måndagen kommer Elpriserna i mellersta och södra Sverige vara rekordhöga. Mellan klockan 16 och 17 väntas notan landa på 6:48 kronor per kilowatttimme. (DN-mån)

MISSTRON MOT EVOLUTION KVAR. Över 100 miljarder kronor i börsvärde raderades ut på drygt en vecka i den svenska börskometen. I bakgrunden finns oro för hela den hägrande amerikanska marknaden. Samtidigt har bolaget hamnat i blåsväder i Vietnam där bolagets spelplattformar ska ha använts av kriminella i en omfattande illegal spelring. (SvD lör, DI mån)

EVOLUTIONS ÅTERKÖP FÖRÄNDRAR INGENTING. Beskedet om att livskasinobolaget ska återköpa egna aktier var en välkommen nyhet för aktieägarna, men lär knappast bli en "gamechanger". Ett större signalvärde vore om grundare och ordförande Jens von Bahr tillsammans med Fredrik Österberg gör ett massivt insynsköp. (DI lör)

SKISTAR KAN BLI VINNARE. Alpländerna vidtar åtgärder för att rädda skidturismen i vinter. Tvingas de stänga backarna på grund av omikronvarianten av covid-viruset ökar trycket på redan populära svenska skidanläggningar. (SvD lör)

NORTHVOLT MÅSTE LOCKA ANSTÄLLDA. Bilbatteribolaget måste locka anställda till en bit söder om polcirkeln om den första battericellen ska produceras i år som utlovat och om gigafabriken ska lyckas. (SvD lör)

BAKSLAG FÖR WALLENBERG. Att Sobi-affären inte blir av, sedan de utländska budgivarna inte fått med sig tillräckligt många aktieägare, har fått kursen att rasa. Samtidigt närmar sig kritiken mot storägaren Astra Zeneca stormstyrka. (SvD lör)

ÅTERKÖP KAN LYFTA FLER BOLAG. Återköpsprogram i mångmiljardklassen har haglat på Stockholmsbörsen den senaste tiden. Med svällande kassor är det läge för fler återköp av egna aktier enligt experter som bland annat pekar ut H&M, banker eller teleoperatörer. (DI lör)

EN BIT KVAR FÖR POLESTAR TILL LÖNSAMHET. Inför USA-börsnoteringen har elbilsbolaget, med Volvo Cars som största ägare, visar upp kommande modeller. Polestar planerar en fabrik i Europa i samarbete med Volvo Cars och räknar med nollresultat först runt 2023. (DI lör)

GARDELLS NYA HÅRDA KRAV PÅ ABB. Inför verkstadsjättens kapitalmarknadsdag i Zürich på tisdag kräver aktivistfonden Cevian ytterligare renodling och sätter upp det nya kursmålet 50 schweizerfranc. (DI mån)

TRENDEN MED ATT DELA UPP KONGLOMERAT HAR STÄRKTS. Fler aktivister som Cevian är en förklaring. Trenden började dock redan på 1980-talet. En genomgång i The Economist av 2018 års avyttringar visade ingen kortsiktig effekt på börskurser. Investmentbankirer, konsulter och jurister drivs av transaktioner. (DI mån)

ETT FANTASTISKT IPO-ÅR. Trots att antalet börsnoteringar i år krossat tidigare rekord har inte kön av bolag som vill noteras sinat. Samtidigt vill Nasdaq-VD:n Adena Friedman inte kalla de många fiaskonoteringarna på tillväxtlistan First North för ett misslyckande för Nasdaq. Börsoperatören sätter inte priset utan erbjuder en plattform, är budskapet. (DI mån)

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -