Rapportfloden: Blandade resultat

Q3 Multiq, Aegirbio, Allarity, Nimbus, Prolight, Veteranpoolen, Nilar och Pagero finns bland bolagen som har lämnar sina kvartalssiffror.

Bildskärmsleverantören Multiq redovisar ett resultat efter skatt på -6,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (0,8).

Nettoresultatet påverkades negativt av en nedskrivning, hänförlig till en uppskjuten skattefordran, om 4,0 miljoner kronor, framgår det av delårsrapporten.

Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till -2,3 miljoner kronor (1,1).

Nettoomsättningen uppgick till 33,1 miljoner kronor (30,1), motsvarande en ökning med 10 procent.

Det Spotlight-noterade återvinningsbolaget Recyctec redovisar en nettoomsättning på 3,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (2,0).

Rörelseresultatet uppgick till -0,1 miljoner kronor (-4,1). Nettoresultatet uppgick till -0,2 miljoner kronor (-4,3).

Diagnostikbolaget Aegirbio redovisar en nettoomsättning på 5,3 miljoner kronor och ett resultat före skatt på -24,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021. Aktien föll brant i öppningshandeln på tisdagen.

Koncernen visar inga jämförelsesiffror för motsvarande kvartal i fjol eftersom koncernen bildades först den 23 oktober i fjol. Under andra kvartalet 2021 var omsättningen 5,3 miljoner och resultatet före skatt -12,5 miljoner kronor.

Moderbolagets likvida medel uppgick till 104 miljoner kronor vid periodens utgång (19,9). I september genomförde Aegirbio en riktad nyemission om 127 miljoner kronor.

Perioden efter tredje kvartalets utgång har varit turbulent för Aegirbio. Efter mediernas granskning av Aegirbio och misstänkta i en momsbedrägerihärva avslutades distributionsavtalet med Nowmed Sweden. Aegirbio träffade sedan en överenskommelse med sin thailändske distributör om en direkt affärsrelation utan mellanhänder och meddelade att de tidigare kommunicerade volymerna på den asiatiska marknaden inte skulle infrias under innevarande räkenskapsår.

Vidare har planerna på ett samgående mellan Aegirbio och Dynamic Code avbrutits och den 11 oktober utsågs Patrik Elfwing till tillförordnad vd då Martin Linde sjukskrevs.

Patrik Elfwing uppger i rapporten att distributören i Thailand med omgivande länder accepterade att Aegirbio tog över de order som tidigare lagts till Nowmed.

"Försenande av myndighetsgodkännande och omständigheterna kring Nowmed var enligt distributören några anledningar till att leveranserna hade förskjutits framåt. Vi diskuterar nu, såsom vi meddelat, leveranstakt och volymer men även förpackningsstorlek och priser", skriver Patrik Elfwing.

Den order på 40 miljoner kronor som Nowmed skickade ner under september månad stoppade Aegirbio införseln av för att säkra godset under det att bolagets utredning färdigställdes. Godset fraktades åter till Sverige i samband med att bolaget avslutade distributionsavtalet med Nowmed.

"Detta innebär att den försäljning till Nowmed som vi räknat med under kvartal tre inte kunnat intäktsföras av ovan nämnda anledning", skriver Patrik Elfwing.

Aegirbios aktie handlades ned med över 30 procent i den inledande handeln på tisdagen.

Stenhus Fastigheters förvaltningsresultat i det tredje kvartalet 2021 blev 55,5 miljoner kronor (0,8).

Hyresintäkterna uppgick till 104 miljoner kronor (1,4). Värdeförändringarna på förvaltningsfastigheter uppgick till 461 miljoner kronor.

I oktober lämnade bolaget en omvänd vinstvarning efter externa värderingar av bolagets fastigheter samt en förvärvsanalys avseende Maxfastigheter, ett bolag som Stenhus Fastigheter köpte tidigare i år.

Värderingarna och förvärvsanalysen medför en ökning av resultatet om cirka 430 miljoner kronor, vilket motsvarar en substansökning om drygt 1:75 kronor per aktie.

Twiik, som erbjuder en teknikplattform för digital träning, hade en nettoomsättning på 1,9 miljoner kronor under tredje kvartalet 2021 (1,1). Rörelseresultatet uppgick till -2,6 miljoner kronor (-1,7).

"Vi har under det tredje kvartalet ytterligare stärkt vår position som ledande plattform och marknadsplats för onlineträning. Försäljning av digitala Bootcamps och Prenumerationer på digitalt träningsinnehåll är drivande i vår tillväxt under kvartalet", skriver vd Anders Gran i delårsrapporten.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick under kvartalet till -1,1 miljoner kronor (-0,4). Likvida medel vid periodens utgång var 6,8 miljoner kronor (0,1).

Det First North-listade investeringsbolaget Pegroco redovisar en nettoomsättning på 678 miljoner kronor (404) för det tredje kvartalet 2021, vilket motsvarar en ökning med 68 procent, där Nordisk Bergteknik står för den största delen.

Rörelseresultat före avskrivningar och resultat från intressebolag uppgick till 127 miljoner kronor (95,0) och periodens resultat efter skatt uppgick till 53,7 miljoner kronor (58,6).

Forskningsbolaget Allarity Therapeutics redovisar ett resultat efter skatt på -20,6 miljoner danska kronor för det tredje kvartalet 2021 (-8,5).

Bolaget saknade omsättning i rapportperioden i likhet med motsvarande kvartal året innan. Kassaflödet för den löpande verksamheten var -26,2 miljoner kronor (-10,8). Allarity kommer som tidigare meddelas att flytta till Nasdaq i USA senare i år.

Zoomability, som marknadsför ett eldrivet terrängfordon för funktionsnedsatta, redovisar en nettoomsättning på 0,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (1,2).

Rörelseresultatet summerades till -1,7 miljoner kronor (-0,7). Resultatet per aktie uppgick till -0:35 kronor (-0:41).

Vd Pehr-Johan Fager skriver att omsättningstappet till stor del berodde på en försening av en leverans av sålda men ofakturerade produkter till USA. Leveransen, som landade en vecka in i det fjärde kvartalet, skulle ha inneburit ett bidrag till omsättningen om cirka 0,5 miljoner kronor i det tredje kvartalet.

Vad gäller rörelseresultatet belastades det av ökade kostnader för komponenter och frakter.

Båttillverkaren Nimbus redovisar mer än dubblad omsättning samt kraftigt ökat rörelseresultat i tredje kvartalet jämfört med samma period föregående år.

Omsättningen steg 110,6 procent till 382,0 miljoner kronor (181,4). I jämförbara enheter på årsbasis ökade omsättningen organiskt med 69 procent.

Ebita-resultat blev 41,9 miljoner kronor (5,6), med en ebita-marginal på 11,0 procent (3,1). Rörelseresultatet blev 37,1 miljoner kronor (4,9), med en rörelsemarginal på 9,7 procent (2,7). Resultatet före skatt var 36,6 miljoner kronor (-0,3).

Resultatet efter skatt blev 28,0 miljoner kronor (27,3), en ökning med 2,6 procent mot föregående år. Resultat per aktie hamnade på 1,45 kronor (1,41), vilket innebär en ökning med 2,8 procent mot föregående år.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -87,5 miljoner kronor (35,4). Vid kvartalet slut uppgick orderboken till 960 miljoner kronor (502), en ökning på 91,2 procent.

NGM-noterade Prolight Diagnostics redovisar ett resultat efter skatt om -2,0 miljoner kronor (-0,9) för det tredje kvartalet 2021. Kassaflödet från den löpande verksamheten var -2,8 miljoner kronor (4,2).

Under tiden för produktutveckling saknar Prolight försäljning och nettoomsättning, detta var fallet även under jämförelseperioden. Periodens övriga intäkter uppgick till 30.223 kronor (278.715) och bestod huvudsakligen av fördelningsintäkter från NGM och valutakursvinster.

Veteranpoolens nettoomsättning uppgick till 112 miljoner kronor under det tredje kvartalet 2021, motsvarande en tillväxt om 26 procent jämfört med tredje kvartalet 2020.

Rörelseresultatet uppgick till 14,7 miljoner kronor (12,7) vilket gav en rörelsemarginal om 13,2 procent (14,4%). Resultatet efter skatt blev 11,7 miljoner kronor (10), motsvarande 0:58 kronor per aktie (0:53). Kassaflödet från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital var 13,5 miljoner kronor (9,1).

Nilar, som listades på First North i april och som utvecklar stationära energilagringssystem, redovisar ett nettoresultat på -100 miljoner kronor (-75,6) i det tredje kvartalet 2021. Nettoomsättningen var 5,4 miljoner (7,5).

Nilar skriver att svårigheter med inköp av elektronikkomponenter har medfört en betydande påverkan på periodens försäljning. Dessutom har problem med produktstabilitet och produktkvalitet uppstått vid upprampning av produktionen, heter det. Vidare skrivs det att produktkostnaderna fortfarande är för höga.

"För att ta itu med nämnda utmaningar kommer Nilar tillfälligt att trappa ned produktionen i Gävle och pausa utbyggnaden av anläggningen i Paldiski. Därigenom kommer investeringsutgifterna dämpas, driftskostnaderna minska och möjlighet finnas att fullt fokusera på att lösa produktstabilitets- och kvalitetsproblem och minska våra produktionskostnader", skriver Nilar.

De likvida medlen vid periodens slut uppgick till 426 miljoner kronor. 

First North-listade Saas-bolaget Pagero ökade nettoomsättningen med 45 procent till 120 miljoner kronor under det tredje kvartalet 2021. Den organiska tillväxten var 16 procent (4%).

Återkommande intäkter uppgick till 108 miljoner kronor (76). Ökningen är främst ett resultat av en stark tillväxt, skriver Pagero som uppger att den organiska tillväxten för återkommande intäkter var 14 procent (8%). Ebita-resultatet uppgick till -1,9 miljoner kronor (7,4).

"Förändringen jämfört med föregående år drivs av den internationella expansionen enligt lagd strategi", heter det.

Periodens resultat uppgick till -32,8 miljoner kronor (-12,1). Den positiva skatt som redovisas i kvartalets resultat är hänförlig till förändring i uppskjuten skatt. Resultat per aktie före utspädning uppgick till -0:49 kronor. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -3,1 miljoner kronor (1,4).

Spelutvecklaren Gaming Corps har gjort en korrigering i den delårsrapport som lämnades 16 november och som Nyhetsbyrån Direkt då skrev om.

I rapportens nyckeltalssammanfattning uppgavs att rörelseresultatet i det tredje kvartalet 2021 blev -3,2 miljoner kronor. Det rätta utfallet ska vara -7,1 miljoner kronor. Motsvarande period i fjol uppgick rörelseresultatet till -4,1 miljoner kronor.

Intäkterna i kvartalet blev 0,8 miljoner kronor (0,2), vilket är samma uppgift som i tidigare rapport.

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -