På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fondvinnarna sedan vaccinbeskedet

Fondkommentar För drygt ett år sedan kablade Pfizer ut nyheten om sin framgångsrika fas tre-studie av ett nytt covid-19 vaccin som utvecklats tillsammans med tyska bioteknikbolaget Biontech. Det blev starten på en av de största sektorrotationerna på över 30 år. Här är vinnarna sedan dess.

Samtidigt med Pfizernyheten så röstade USA fram en ny president. Och en ny fas i börsuppgången från mars 2020 tog form, med cykliska bolag i fokus.

Det har varit en händelserik börsresa det senaste året med nedstängda ekonomier, vaccinfokus, tilltagande inflationsoro, halvledarbrist, fraktkaos, ett skenande oljepris, samt en och annan vinstvarning.

Det senaste året har gynnat Stockholmsbörsen. En bred svensk indexfond har stigit med drygt 40 procent. Det är bättre än USA-indexfonderna som gett 37,5 procent mätt i svenska kronor. En Europaindexfond har stigit runt 33 procent, vilket klår en global indexfond.

Breda tillväxtmarknadsindexfonder har haft det kämpigast och levererat en avkastning på 9 procent. Tillväxtmarknaderna erbjuder en bred palett av länder, och vi hittar både de sämsta och bästa börserna inom tillgångsslaget.

Kina steg som en sol under inledningen av året och toppade i mitten på februari med en uppgång på närmare 25 procent sedan årsskiftet. Efter det har nedgången varit dramatisk och årets uppgång landar runt nollan. Kinas andel i globalt tillväxtmarknadsindex är i dagsläget runt 35 procent och en viktig faktor bakom den svaga avkastningen för tillväxtmarknadsindexfonder det senaste året.

I andra vågskålen hittar vi Moskvabörsen som hör till det senaste årets absoluta vinnare på stigande energipriser. Rysslandsbörsens index har en 64-procentig uppgång det senaste året.

Visst påverkar kronans utveckling mot euron och den amerikanska dollarns avkastningen för många utländska fonder. Men utvecklingen är inte så dramatisk som under fjolåret. Kronuppgången mot den amerikanska dollarn är bara drygt 1 procent. Men kronan har varit starkare mot euron och det senaste året landar uppgången på dryga 3 procenten.

Klart bästa globala sektor det senaste året är energisektorn med en uppgång på 84 procent, följt av finanssektorn med 50 procents uppgång. Vi hittar teknologisektorn med den tredje högsta avkastningen.

Det är uppenbart att det varit risk på det senaste året, och fördel cykliska sektorer. Det ser vi även bland de sektorer som parkerat sig i botten. Det är inte helt oväntat stabila och defensiva sektorer. Allmännyttiga bolag, dagligvaror och hälsovård har levererat modesta uppgångar på 3, 12 respektive 18 procent.

Placera har listat de 20 bästa fondernas från Avanzas fondutbud det senaste året, ett år som erbjudit stora möjligheter för aktiv fondförvaltning. Listan innehåller inga indexnära fonder och listans vinnare är smala branschfonder, tematiska fonder och en stor andel fonder med småbolagsfokus. Avkastningen spänner från knappt 126 procent till 63 procent.

Fonder 1 år
Thematica - Future Mobility  126%
Schroder ISF Global Energy A Acc USD 125%
BGF World Energy A2 90%
ODIN Small Cap C SEK 80%
Franklin Natural Resources A(acc)USD 77%
Ålandsbanken Nordiska Småbolag S 74%
IKC Fastighetsfond A 73%
Templeton Eastern Europe A(acc)EUR 73%
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK 72%
DNB Fund - Private Equity retail B 72%
Nordea Indienfond 71%
ODIN Fastighet C SEK 71%
Humle Småbolagsfond 71%
PriorNilsson Evolve A 69%
Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR 69%
Spiltan Aktiefond Småland 67%
BGF Emerging Europe A2 67%
IKC Sverige Flexibel 67%
Länsförsäkringar Fastighetsfond A 64%
SEB Fastighetsfond Norden A 63%
Svensk indexfond 40%
USA indexfond 37%
Europa indexfond 33%
Global indexfond 32%
Tillväxtmarknadsindexfond 9%
Källa: Morningstar den 8 november 2021  

 

Överst på vinnarlistan hittar vi en tematisk fond som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt elbilstekniken. Fonden Thematica - Future Mobility Retail är det senaste årets vinnare med en avkastning på 126 procent.

Fonden har 45 investeringar kring temat framtidens mobilitet och huvuddelen av bolagen är klassificerade som små tillväxtbolag. Fonden är klassad som en branschfond inom ny teknik av Morningstar. Halva fonden består av småbolag och drygt 27 är medelstora bolag och alla har en tillväxtbolagskaraktär.

Fondens tio största bolag väger 53 procent av fondens värde. Kanadensiska bolag väger tyngst på drygt 27 procent, följt av australiska bolag på 25 procent.

Det största innehavet är den kanadensiska litiumprospekteringsbolaget Neo Lithium på knappt 10 procent. Aktien har stigit 426 procent det senaste året. Nästa största innehav är kinesiska litiumbolaget Ganfeng Lithium med 8,5 procents vikt. Aktien har avkastat 123 procent det senaste året.

Fondens tre största innehav är all involverade i den gröna råvaran litium.

Både tvåan och trea på listan är branschfonder inom energi. Fonderna har gynnats av det stigande oljepriset som skjutit i höjden med en fördubbling som resultat.

Bästa energifond är Schroder ISF Global Energy A Acc USD och årets avkastning är 125 procent. BGF World Energi som intar tredjeplatsen har stigit med 90 procent. Båda fonderna har klått kategorisnittet av branschfonder energi som har stigit 75 procent. På femteplatsen hittar vi även energifonden Franklin Natural Resources A.

Schroder ISF Global Energy A Acc USD är en aktivt förvaltad fond med fokus på medelstora energibolag som räknas som värdebolag. Fonden har ett koncentrerat innehav på 37 innehav, främst USA-bolag på 41 procent, följt av brittiska bolag på 27 procent.

De tio största innehaven väger drygt 45 procent av fonden. Brittisk-nederländska Royal Dutch Shell är fondens största innehav på drygt 6 procent. Brittiska energibolaget BP väger knappt 5,5 procent, och är fondens näst största innehav. Bolagen har stigit med 45 respektive 48 procent den senaste månaden.

Oklahoma City-baserade olje- och naturgasprospekteringsbolaget Devon Energy hör till fonden bästa bidragsgivare det senaste året. Aktien har rusat över 285 procent och är numera fondens fjärde största innehav på 4,5 procent.

Att vi hittar två energifonder i topp som haft högre avkastning än det underliggande oljepriset är inte så konstigt.

Den stora skillnaden mot att investera i en energifond i stället för att köpa underliggande tillgång mot oljepriset är att energibolag fungerar som en hävstång på oljepriset.

Energibolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att ta upp oljan. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid. Vid uppgångar går oftast energifonderna betydligt bättre och vice versa vid större oljeprisfall. Under den senaste månaden är det tydligt då underliggande oljepris stigit men energibolagen har stigit betydligt mer.

Listan innehåller sex fonder med småbolagsmandat. Den bästa fonden som sprungit ifrån de andra och sitt kategorisnitt Sverige små- och medelstora bolag, är ODIN Small Cap som lyckats avkasta 80 procent det senaste året. Det är betydligt bättre än kategorisnittets avkastning på 51 procent.

Fondens fokus är att investera i små- och medelstora bolag i Norden med internationella ambitioner. Tonvikten ligger i Sverige, som utgör 93 procent av fondens värde.

Fonden är koncentrerad till 35 aktier och en tydlig lutning åt tillväxtbolag. Drygt 36 procent utgörs av industribolag följt av teknikbolag med 27 procent.

Fondens största innehav är det relativt nynoterade Ctek som är verksamma inom elbilsladdning på 6,5 procent. Till det senaste årets bästa bidragsgivare hittar vi mönsterkortstillverkaren NCAB Group som avkastat hela 202 procent.

Fem av fondens tio största innehav har uppångar norr om 145 procent.

En annan branschfondskategori som gått starkt det senaste året är fastighetsfonder. Det är inte bara i Norden vi hittar fastighetssektorn som vinnare. På USA-börserna är det årets tredje bästa sektor efter energi och finanssektorn. 20 i topplistan innehåller totalt fyra fastighetsfonder.

Bästa fastighetsfond är IKC Fastighetsfond med en avkastning på 73 procent.

IKC Fastighetsfond A inriktar sina investeringar på bygg- och fastighetsbolag som är verksamma på den svenska marknaden. Fonden är fondkategorins minsta med bara drygt 500 miljoner kronor under förvaltning. Fonden förvaltas av Niklas Hultqvist sedan våren 2019.

SBB är fondens största innehav på drygt 9 procent. Vi hittar även Balder och Sagax bland fondens största innehav.

Fem av fondens tio största innehav har stigit mer än 100 procent det senaste året. Bästa bidragsgivare till fondens avkastning är NP3 Fastigheter med huvudkontor i Sundsvall och fokus på fastigheter i norra Sverige. Aktien har avkastat närmare 200 procent det senaste året.

Listan innehåller även ett antal Östeuropafonder. Det är inte helt oväntat då drygt 60 procent av Östeuropafonderna brukar bestå av ryska aktier. Och halva Moskvabörsen består av energibolag som gynnats av ett stigande oljepris och inte minsta att skenande naturgaspriser.

Bästa Östeuropafond är Templeton Eastern Europe Fund som förvaltas av Krzysztof Musialik. Det senaste året har fonden avkastat 73 procent, vilket är 16 procentenheter bättre än kategorisnittet av Östeuropafonder.

Totalt är fonden investerad i 43 innehav. Knappt två tredjedelar av fonden består av bolag från Ryssland, följt av turkiskabolag på drygt 7 procent och polska bolag är tredje störst på drygt 6 procent.

Största sektor är energibolag på 30 procent följt av finansbolag på 29 procent. Fonden saknar helt investeringar i två sektorer fastigheter och allmännyttiga bolag.

Störst aktie i fonden är Rysslands största naturgasproducent och tillika Moskvabörsens största bolag Gazprom med maxvikten 10 procent. Den ryska storbanken Sberbank är fondens näst största innehav på drygt 9 procent.

Fondens bästa bidragsgivare är TCS Group som är den digitala banken Tinkoff:s aktienamn. Tinkoff grundades av entreprenören Oleg Tinkov 2006, och kallas för ”lifestyle bank”. Tinkoff har utvecklat ett ekosystem med en rad av finansiella tjänster inom lån, sparande, aktiehandel och egenutvecklade appar. Banken är väldigt lönsam i har ett stort inflöde av nya kunder.

Aktien har utklassat Moskvabörsen med en uppgång på 300 procent det senaste året.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -