På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Avgörande siffran efter Fed-beskedet

Makrokommentar Federal Reserve har nu lanserat sina planer kring hur obligationsköpen ska skäras ner och bäddar samtidigt för en räntehöjning under senare delen av 2022. Banken medger dock att osäkerheten kring både inflation och arbetsmarknad ökat.

Den amerikanska centralbanken skrider nu till verket och avser att minska de månatliga obligationsköpen med 15 miljarder dollar per månad. Följer banken planen skulle obligationsköpen, som för närvarande uppgår till 120 miljarder i månaden, kunna vara avslutade framåt sommaren 2022.

Det skulle i så fall öppna för en första räntehöjning någon gång under senare delen av 2022. Vilket är ungefär i linje med vad som prissätts på räntemarknaden.

Beslutat att skära ner på obligationsköpen kommer med de sedvanliga förbehållen att takten på köpen kan komma att ändras om ekonomin och/eller de finansiella förhållandena förändras på ett sått som avviker från den förväntade.

Eftersom Federal Reserves besked kom in ungefär som väntat så uteblev också de stora marknadsreaktionerna. De amerikanska börserna fortsatte att tuffa på uppåt, dollarn är stabil och de långa amerikanska räntorna steg några försiktiga punkter. Tioårsräntan ligger nu kring 1,60 procent.

Beskedet från Fed-chefen Jerome Powell håller dessutom fast vid synen den kraftiga inflationsuppgång som skett under de senaste månaderna framför allt drivs av tillfälliga faktorer. Framför allt i form av utbudsproblem som uppkommit i pandemins spår och i samband med att ekonomierna börjat öppnas upp.

Jerome Powell

Federal Reserve är dessutom bekväma med att låta inflationen skjuta över målet på 2 procent under en tid. Banken medger dock att osäkerheten kring när inflationstakten kan börja vika ner har ökat och man pekar nu mot att det någon gång under andra eller tredje kvartalet 2022 skulle kunna ske en mer markant inflationsnedgång

Ungefär samtidigt med detta finns det, enligt Fed-chefen, goda möjligheter att den amerikanska arbetsmarknaden nått någon form av full sysselsättning, och då skulle det också vara dags att börja höja räntan. Att den amerikanska arbetsmarknaden inte lyckats prestera några större sysselsättningsökningar under de senaste månaderna, och arbetskraftsutbudet vägrar att stiga, skyller Fed-chefen dessutom i första hand på deltavariantens härjningar.

Det blir därmed också högintressant att följa fredagens arbetsmarknadsstatistik för att se om läget på den amerikanska arbetsmarknaden är på väg att ”normaliseras”. Det är tydligt att i alla fall Powell gärna vill se en utveckling i den riktningen.

Marknadens förväntningar ligger på att antalet sysselsatta stigit med runt 400 000 i oktober och att arbetslösheten kryper ner till 4,7 procent. Vår gissning är att Powell hoppas på lite bättre siffror än så. Framför allt vad gäller antalet sysselsatta.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -