På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i maj - så gick det

utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på ganska svängiga börser som har rör sig norrut i de flesta fall men det finns några minusbörser. Nu utvärderas Placeras fondval i maj.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför maj 2021.

SIXRX senaste 12 månader

Globalt aktieindex har avkastat knappt 11 procent mätt i svenska kronor. USA hör till en av de starkaste börserna under halvåret med en uppgång på närmare 16 procent, i kronor.

Tuffast har det fortsatt varit för tillväxtmarknaderna. Breda tillväxtmarknadsindex har backat dryga procenten. Men skillnaden är stor på tillväxtmarknaderna. Brasilien som drabbats hårt av covid-19 har backat runt 20 procent. Hälften så illa har det varit i Kina som backat runt 10 procent.

Att energipriserna stuckit i väg det senaste halvåret har nog få missat. Oljepriset har stigit med 30 procent det senaste halvåret, vilket fått Moskvabörsen att lyfta med raketfart. Uppgången är hela 35 procent. Det gör Moskvabörsen till halvårets vinnare.

Stockholmsbörsen hörde tidigare till årets vinnare, men den har gått in i en lite lugnare fas det senaste halvåret. En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har bara stigit 5,6 procent. En fond som följer ett bredare Sverigeindex som även omfattar börsens småbolag har lyckat bättre med en avkastning på drygt 9 procent.

En bred europeisk indexfond har lyckats lite bättre än Stockholmsbörsen med en avkastning på 10 procent.

Kronan är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval. Den amerikanska dollar har stärkts med knappt 3 procent. Samtidigt har kronan visat framfötterna mot euron som tappat närmare 2 procent mot kronan.

 

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK -0,7% -0,9%
AMF Aktiefond Europa 7,2% 7,0%
Plus Småbolag Sverige Index  10,0% 11,1%
DNB Teknologi 1,0% 5,4%
Didner & Gerge Small and Microcap 1,8% 7,9%
Storebrand Global Multifactor 7,2% 6,3%
Sensor Sverige Select 4,3% 6,5%
PriorNilsson Realinvest A 11,2% 11,0%
Carnegie Strategifond A 4,1% 3,6%
Nordic Cross Total Return R Fund 1,4% 1,4%
IKC Avkastningsfond 2,7% 1,4%
Källa: Morningstar den 25 oktober 2021    

Placeras köpvärda fondval inför maj ska nu analyseras. Tyvärr var det en fortsatt tuff period och hela fem av fondvalen har inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder.

Det svaga resultatet har sannolikt att göra med att en övervikt av mina fondval har en lutning mot att investera i tillväxtorienterade bolag. Under det senaste året har det bitvis varit allt populärare att investera i värdeaktier som banker och oljebolag, något som de utvalda fonderna oftast har en betydande undervikt i.

PLUS Småbolag Sverige Index är precis som det låter en indexfond för svenska småbolag och medelstora bolag. Den blev nytt innehav inför maj och ut gick då MS INVF Asia Opportunities.

Det blev ett lyckat val att ta in en småbolagsfond och uppgången landar på 10 procent. Kategorisnittet har dock stigit lite mer, men jag tog det säkra före det osäkra med ett indexfondsval.

Den defensiva fonden PriorNilsson Realinvest är halvårets bästa fond, med en uppgång på drygt 11 procent. Värt att noterat att fonden har en stor andel stabila defensiva bolag med värdebolagskaraktär.

DNB Teknologi har tidigare i år hört till toppfonderna men den senaste mätperioden har den inte lyckats klå kategorisnittet och avkastningen landar på 1 procent för perioden.

AMF Aktiefond Europa steg drygt 7 procent under halvåret och har precis lyckats klå sitt jämförelseindex. Samtidigt lyckades inte Placeras småbolagsfondsval i Europa Didner & Gerge Small and Micorcap att klå sitt jämförelseindex.

Den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor fortsätter att levererat bra månadssiffror och fortsatt klå sitt kategorisnitt.

Placeras tillväxtmarknadsfondsval Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK har varit på en av de svagaste marknaderna. Det är den enda fonden som backat under det senaste halvåret.

Placeras två blandfondsval har haft olika utfall. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, har fortsatt att leverera en högre avkastning än sitt kategorisnitt.

Placeras andra blandfondsval den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select som har flera tillväxtbolagsaktier i portföljen har nu för andra månaden på rad inte lyckats slå sitt kategorisnitt.

Placeras två räntefondsval landade båda på plus under halvåret. IKC Avkastningsfond klådde kategorisnittet med god marginal.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -