På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Trotsa bruset, öppna för Assa Abloy

Aktieanalys Högre stålpriser, skakig marknad i Kina och utspädning från förvärv tynger lönsamheten i låsjätten Assa Abloy. Samtidigt har värderingen kommit ned till intressanta nivåer och nästa år kan bruset klinga av.

Stabiliteten är en av lockelserna med Assa Abloy och efter ett skakigt 2020 är mycket av ordningen återställd med ytterligare ett solitt kvartalsutfall på onsdagen, om än med vissa skönhetsfläckar.

Rörelsemarginalen på 14,2 procent under kvartalet var en hårsmån från väntade 14,3 och omsättningen, som ökade 7 procent organiskt till 24 miljarder kronor, prickade förhandstipsen. Justerat för engångsposter hamnade rörelsemarginalen på 15 procent, vilket är precis samma nivå som motsvarande kvartal i fjol.

Att högre råmaterialpriser, stigande logistikkostnader och komponentbrist fullt ut har motverkats via högre priser och vässad intern effektivitet är positivt – men turbulensen i omvärlden sätter ändå sina spår. Tillväxten har enligt vd Nico Delvaux hämmats av komponentbrist och av begränsat resande, samtidigt som oro kring byggaktiviteten och covid-situationen har tryckt ned försäljningen med tvåsiffriga tal i Kina.

Någon snabb återhämtning i Kina är sannolikt inte att vänta för dörr- och låsprodukter som ligger senare i byggcykeln, men lyckligtvis briljerar den betydligt större divisionen Americas i kvartalet med överraskande hög tillväxt och lönsamhet.

Liksom många andra vd:ar tidigare under rapportperioden vågar Assa-chefen Nico Delvaux inte sätta något slutdatum för de omfattande material- och logistikutmaningarna i tillverkningskedjan, och Asien tillsammans med reserelaterade verksamheter spås gå fortsatt trögt.

De återhållsamma utsikterna bidrog till att sänka aktien några procent efter rapporten, även om utsiktskommentarerna får betraktas som mindre skönhetsfläckar i en annars ganska odramatisk rapport.

Den stora händelsen under kvartalet är istället det aviserade köpet av amerikanska HHI, Hardware and Home Improvement, från Spectrum för 4,3 miljarder dollar. Det är Assas största köp hittills om det ros i land under fjärde kvartalet som planerat och det är en verksamhet som i fjol omsatte 1,3 miljarder dollar med 7 500 medarbetare och tillverkning i både Nordamerika och Asien.

Lönsamheten i HHI är lägre än i Assa Abloy vilket kommer att späda ut rörelsemarginalen initialt och gör att det tar längre tid att komma tillbaka till marginalmålet på 16-17 procent, men med låga finansieringskostnader blir effekten på vinsten per aktie positiv från start.

Den strategiska logiken för Assa Abloys del är att bättra på bolagets svaga position på den amerikanska bostadsmarknaden genom att komma åt HHI:s många olika låslösningar och inarbetade varumärken, däribland väletablerade Kwikset. Tre fjärdedelar av låsintäkterna i den köpta verksamheten kommer från eftermarknaden och fördelningen mellan mekaniska och elektromekaniska låsen är 80/20.

För Assa Abloys del innebär det, utöver de 100 miljoner dollar man ser i synergier, en fin potential i att konvertera den stora kundbasen till digitala lösningar under en lång tid framöver.

I HHI:s portfölj finns dock även aparta produkter som köksblandare, kranar och annan VVS-utrustning som utgör ungefär 20 procent av försäljningen. En del av HHI som troligen kommer att lämna Assa Abloy och få ett mer passande hem.

Assa-aktien tog ett skutt uppåt när storaffären presenterades i början av september, men optimismen har blåst bort i takt med ett surare börsklimat under hösten och i takt med att oron för högre råmaterialpriser och lägre byggaktivitet i Kina har gjort sig påmind.

Kursnedgången har inte sin motsvarighet i vinstprognoserna som har stigit något och det har fått värderingen att komma ned. Från att tidigare ha legat på ansträngda p/e-talsnivåer närmare 30 har vinstmultipeln nu kommit ned till knappt 22 för nästa år och under 20 för 2023.

Gapet mellan aktiekurs och vinstprognoser återspeglas också i en ökad klyfta mellan analytikernas riktkurser och den aktuella kursen. Enligt Factset ligger medianriktkursen på 300 kronor per aktie, vilket indikerar 25 procents uppsida.

  2020A 2021E 2022E 2023E
Omsättning, Mkr 87649 94614 112758 118039
Rörelsemarginal % 13,6 15,2 15,6 16,2
Vinst/aktie, sek 7,5 9,5 11,1 12,2
Utdelning/aktie, sek 3,9 4,2 4,6 5,1
P/e-tal   25,2 21,6 19,7
Källa: Infront        

 

Den ljumna hållningen till aktien är förståelig på kort sikt då Kina, högre stålpriser och nya covid-restriktioner håller tillbaka Assa Abloy. Men i ett lite längre perspektiv betraktar vi kursfallet som ett intressant köpläge av ett par olika skäl.

Till att börja med är Asia Pacific den klart minsta divisionen med 8 procent av omsättningen och med avsevärt lägre marginaler än övriga fyra divisioner så man ska inte överdriva Kinaproblemets omfattning. Sedan finns det en liten guldkant på råvaruproblemet och det är att den dagen priserna planar ut eller går ned igen så har Assa Abloy goda chanser att låta sina egna priser ligga stilla och hösta hem en positiv nettoeffekt.

De stora trenderna - som urbanisering, övergången till elektromekaniska och digitala lås, högre miljökrav på nya byggnader och säkerhetsfokus – tuffar samtidigt på och Assa stärker kontinuerligt sin position som världsetta genom nya förvärv. Hittills i år har 9 företagsköp blivit klara och ytterligare några, däribland HHI, väntar på att stängas.

I våras tyckte vi att värderingen var i mastigaste laget och vi ställde oss då neutrala till aktien. Nu är värderingen på en rimligare nivå och den stora bilden är intakt. För den som vågar bortse från det kortsiktiga bruset är det ett bra tillfälle att plocka upp Assa-aktien. Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ASSA ABLOY B Köp 241,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -