Två fonder för japansk nystart

Fondanalys Japan går mot en omstart efter en tuff period med covid-19. Ett stort stimulanspaket för att få i gång ekonomin står för dörren samtidigt som landet går till parlamentsval i slutet på oktober. Placera har ett par favoritfonder i landet där solen går upp.

Japan har haft det kämpigt med Covid-19 som många länder och landets planerad OS kunde först ett år för sent till sist genomföras inför tomma läktare. Vaccinationen har varit långsam men nu kommer det.

Den 31 oktober går landet till val. Yoshihide Suga blev japans premiärminister för ett år sedan och han annonserade i början av september att han avgår. Nyheten kom som en överraskning för marknaden.

Förväntningarna är att det regerande Liberaldemokratiska partiet (LDP) får majoritet och den nya partiledare och tidigare utrikesministern Fumio Kishida blir ny premiärminister. Fumio Kishida är tillfälligt premiärminister och fortsätter sannolikt den bana som etablerats av Shinzo Abe under hans åtta år långa regeringstid. På kort sikt väntas ett stort stimulanspaket för att få i gång ekonomin efter pandemin.

längre sikt står flera reformer på agendan. Den senaste satsningen är att förstärka den japanska halvledarindustrin som levt en något slumrande tillvaro. Nyligen beslutade världens största halvledartillverkare, taiwanesiska TSMC, att bygga en ny fabrik i Japan. Sannolikt med stort bidrag från staden Tokyo.

Japan har ett arv av avancerade bolag inom tillverknings- och teknologiindustrin och är världsledande på automatisering och robotisering, som har en stark strukturell tillväxt.

Tokyobörsen räknas som den näst största i världen mätt i börsvärde. Japanska aktier utgör mellan sex och sju procent av globalt aktieindex. Det gör det till en börs som är värd att titta lite extra på.

Tokyobörsen hör tillsammans med Frankfurtbörsen till de mest exportorienterade och konjunkturkänsliga börserna i världen. Och japanska bolag hör till de minst skuldsatta i världen.

Den låga skuldsättningen ger förutsättningar för ökade utdelningar och aktieåterköp. Enligt indexberäknaren MSCI har japanska bolag nu en högre direktavkastning än den global direktavkastningen.

Sektorfördelning MSCI Japan index

Lägg till en p/e-talsvärdering för nästa år på 15,3 jämfört med 18,7 för genomsnittet på de utvecklade börserna i väst, så framstår värderingen som attraktiv.

För den som vill sprida riskerna, diversifiera eller komplettera fondportföljen med en Japanfond har Placera två intressanta fondval för den långsiktige investeraren en passivt förvaltad fond och en aktivt förvaltad fond.

Placera gillar den aktivt förvaltade Japanfonden JPM Japan Equity. En fond som är klassledare avkastningsmässigt på både tre och fem år och inte minst har den högst riskjusterad avkastning under perioderna.

Fonden förvaltas sedan 2015 av Nicholas Weindling, Miyako Urab, och Shoichi Mizusawa. Till sin hjälp har trion 17 sektoranalytiker som ingår i JP Morgans japanska aktieteam med bevakning på  över 300 stora japanska bolag och ett 100-tal små bolag.

Nicholas Weindling, Miyako Urab, och Shoichi Mizusawa

Investeringsprocessen är analysdriven och teambaserad. Den centrala delen av fondens investeringsprocess är identifiera nästa generations marknadsledare. Man letar efter kvalitetsbolag med en tydlig och beprövad tillväxtstrategi.

En viktig del är att förstå hur bolaget skapar värde och att bolagsledningen har en hög kompetens. Man investerar gärna i bolagen på lång sikt.

Efter investeringsprocessen landar man i en koncentrerad portfölj på mellan 50 och 60 aktier. Förvaltarna avviker oftast mycket från index. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig, omsättningshastigheten bland fondens investeringar är låg.

Fonden har en tydlig lutning mot stora bolag, nästan 83 procent är investerade där. Medelstora bolag utgörs av 15 procent och småbolag knappt 2 procent.  

Förvaltarna investerar en ganska stor del i bolag man tror mest på. Oftast får de största investeringarna en andel på runt 6 procent. De tio största innehaven väger drygt 45 procent och består till en stor del av tillväxtbolag.

Recruit Holding som äger jobbsökmotorn Indeed, och webbplatsen för arbetsgivargranskning Glassdoor, är fondens största innehav. Teknikbolaget Keyence som tillverkar olika typer av sensorer och mätinstrument är fondens näst största innehav på 6,7 procent.

Bäst bidragsgivare till fondens avkastning det senaste året är det Recruit Holding som har en 66-procentig uppgång i ryggen. Näst bästa bidragsgivare är Tokyo Electron som bland annat tillverkar halvledare och olika typer av integrerade kretsar. Aktien har stigit över 75 procent det senaste året. Det är fondens fjärde största innehav.

Fondens största övervikt är i teknikbolag som är fondens största sektor just nu på 30 procent. Näst största sektor är industribolag på 25 procent, vilket är en mindre övervikt. Tredje största sektor är hälsovårdssektorn på 16,5 procent, vilket också är en betydande övervikt. Förvaltarna har en stor avvikelse mot index och fondkategorin.

Fonden har de tre senaste åren levererat en överavkastning och stigit med 52 procent jämfört med kategorisnittets avkastning på 24 procent. Lyfter man blicken högre så har fonden stigit hela 86 procent de senaste fem åren. Risken i fonden är högre än kategorisnittet, men den riskjusterade avkastningen är i den absoluta toppen för fondkategorin.

Fonden har premierats med fem stjärnor av Morningstar på tre år och fem år. Den årliga avgiften landar på drygt 2 procent vilket är över snittet för liknande fonder enligt Morningstar. Fonden är stor och förvaltar totalt 42 miljarder kronor.

Placera rekommenderar köp på JPM Japan Equity och tror att förvaltarna över tid kommer att fortsätta leverera en hög riskjusterad avkastning, vilket motiverar den höga avgiften. Och inte minst så hör förvaltarteamet till de mest erfarna med det bäst bevisade track-recordet bland Japanförvaltare.

För den investerare som värdesätter en låg avgift i en billig indexfond rekommenderar vi Länsförsäkringar Japan indexnära. Fonden följer MSCI Japan index, ett brett aktieindex som följer de 270 största bolagen noterade på Tokyobörsen.

Det finns avvikelser som uppstår då fonden följer Länsförsäkringar Fonders principer för ansvarsfulla investeringar. Det leder till att vissa bolag exkluderas från jämförelseindexet.

Andelen stora bolag är 91 procent och resterande andel är medelstora bolag. Fondens tio största innehav väger 22 procent. Totalt investerar fonden i 266 bolag vilket ger en bra riskspridning.

Klart störst börsbolag på Tokyobörsen är Toyota Motors som har ett marknadsvärde på 2 500 miljarder kronor och väger 4,6 procent i fonden. Näst störst är teknikgruppen Sony med 3,4 procent i vikt.

Fonden är industritung och består av mycket cykliska bolag, knappt 22 procent består av industribolag. Teknologibolagen utgör näst största sektorn på 18 procent följt av cykliska konsumentbolag på 16 procent.

Avkastningen har varit bra och fonden har gått bättre än kategorisnittet av Japanfonder på både tre och fem års sikt, till en lägre risk än kategorisnittet. Länsförsäkringar Japan indexnära har belönats med tre stjärnor av Morningstar och vi gillar den låga förvaltningsavgiften på 0,2 procent.

Placera ger köp på Länsförsäkringar Japan indexnära. Placera rekommenderar en lång sparhorisont på mellan tre och fem år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
JPM Japan Equity A (acc) JPY Köp 149,10 -
Länsförsäkringar Japan Index Köp 145,37 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -