På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Investera i världens första daglighandlade aktiefond inriktad mot Augmented Reality (AR) och ta del av en techficka som kommer växa explosionsartat.

ANNONS Under hösten 2018 lanserades Augmented Reality Fund, en aktivt förvaltad fond som med stock picking ska välja ut de bolag inom AR – sektorn med störst framtidspotential. Fonden har precis fyllt tre år och levererade en avkastning på 41,2 % 2019 och 48,7 % 2020.

Vad är AR?

Virtual Reality (VR), som oftast är mer välkänt, skapar en helt artificiell värld genom att man sätter på sig VR-glasögon. Augmented Reality (AR) innebär att man kompletterar den verkliga världen med digital information av olika slag, Det kan röra sig om exempelvis hologram, siffror eller anvisningar vilket spelet Pokémon Go är ett känt exempel på. Dessa digitala objekt ser man vanligtvis genom sin smartphone eller med särskilda AR-glasögon.

– Idag används teknologin inom de flesta vertikaler inom industri- och enterprise-sektorn. Företag kan påvisa stora effektiviseringar och kostnadsbesparingar med hjälp av AR. Ett vanligt användningsområde är exempelvis när ett företag ska montera komplexa produkter. Arbetarna kan få instruktioner i sina synfält genom ett par AR-glasögon istället för att bläddra i en tjock manual konstaterar Magnus Nicklasson, förvaltare av Augmented Reality Fund, och fortsätter:

-Däremot har teknologin ej riktigt penetrerat konsumentmarknaden ännu. Jag är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan så sker. När väl AR-glasögon för konsumentmarknaden släpps så kommer det att bli ett enormt lyft. Jag är helt övertygad om att vi alla kommer att använda oss av AR-glasögon dagligen och att detta kommer att bli nästa stora sätt att hantera information på, med andra ord bli nästa smartphone. Varför ska man ha fysiska skärmar när man kan få upp informationen rakt framför ögonen? Däremot låter jag det vara osagt om det kommer ta två, tre eller t.o.m. fem år innan vi är där.

Köp fonden här

Varför investera i AR?

- Den mest självklara anledningen är tillväxt. Att nischa en fond mot en sektor som vi vet kommer växa explosionsartat är tacksamt. Jag är övertygad om att AR-sektorn kommer att ha en väsentligt starkare tillväxt och därmed möjligheter till vinst och avkastning än marknaden generellt. Så länge vi lyckas hålla oss trogna temat och väljer ut sunda bolag med en stark AR-koppling ligger vi bra på det slår Magnus Nicklasson fast.

Ark Invest Big Ideas 2021 – Innovation Research

Något som är viktigt att tänka på som investerare?

-När man investerar i nya teknologier är det alltid förknippat med visst mått av spekulation och risk. Många av bolagen befinner sig i en utvecklingsfas och strävar efter att nå lönsamhet. Av denna anledning tycker jag att en aktiefond passar perfekt. Man får en bred exponering och en bra diversifiering, vilket sänker risken säger Magnus.

Köp fonden här

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -