Stark börs, EQT bland förlorarna

Börsen Stockholmbörsen rekylerade upp på måndagen efter fredagens nedställ. Analyser och rekommendationer satte avtryck i kurserna – i positiv bemärkelse för Swedbank och negativ för EQT.

Vid 12.15-tiden var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 upp 0,9 procent till nivån 2.391. Aktier för 5,7 miljarder kronor hade då hunnit omsättas på Stockholmsbörsen.

Av de mest omsatta storbolagen steg Swedbank 1,9 procent efter en köprekommendation i måndagens upplaga av Dagens industri. Även de andra bankerna presterade bättre än indexet där SEB noterades högt uppe med en uppgång på 1,7 procent.

En handfull verkstadsbolag hade en bra förmiddag. Sandvik steg 2 procent och Atlas Copco 1,7 procent. SKF och Alfa Laval gick dock åt andra hållet och fanns bland det fåtal aktier på minus. I den negativa vågskålen för Alfa Laval som föll 0,9 procent fanns en sänkt rekommendation från Credit Suisse till neutral från outperform.

Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation för Addnode två steg till köp och skruvat upp riktkursen rejält, från 320 till 550 kronor. Konsolideringshistorik tillsammans med aktieägarstruktur och att ledningen är investerade i bolaget borgar för framgång menar analytikern. Aktien reagerade med att stiga 10 procent till 434 kronor.

Kollegorna på Nordea Markets har sett över EQT och menar att tillväxten väntas bromsa och därmed även kursresan uppåt. Aktien som stigit 90 procent hittills i år vände ned 4,2 procent.

Synthetic MR, med fokus på bildåtergivning vid MR-behandlingar, har tecknat avtal med Philips om att inkludera bolagets medicinska bildlösning i Philips globala produktkatalog. Marknaden jublade och handlade upp aktien 27 procent.

Avtal har även Itellego som gjorde debut på First North i juni tecknat. Det exklusiva avtalet med chilenska Vortex löper ett år och innebär en initial order på 63.000 euro för dosimetrar som ska levereras under 2021. Aktien var vid lunchtid upp 8,5 procent.

Gamingbolaget Paradox har stora problem med arbetsmiljön där nästan varannan anställd i Sverige har upplevt kränkande behandling på arbetsplatsen och värst är det för kvinnorna. Det rapporterar Breakit som tagit del av en medarbetarundersökning. Aktien föll 3 procent.

Streamify, som låter användare tjäna pengar genom att ta betalt av tittare för att sända livevideo, bedömer att omsättningsmålet om 7,5 miljoner kronor 2021 inte kommer att uppnås. Det första halvåret har påverkats av pandemin konstaterar bolaget vars aktie backade 3,4 procent.

Izafe har beslutat att göra en företrädesemission om cirka 53 miljoner kronor till kursen 1:50 kronor. Aktien rasade 23 procent till 1:80 kronor.

Affärspressen har som brukligt inför måndagens handel uttalat sig om en rad aktier.

Börsveckan har satt köprekommendation på Randviken, upp 3,9 procent och Bergs Timber som steg 5,7 procent. Vimian som fick en säljrekommendation sjönk 4,4 procent.

Affärsvärlden tycker att Björn Borg är köpvärd och klädbolagets aktie steg 5,3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -