Rapportfloden: Blandade resultat

Q2 Hufvudstaden, Fagerhult, Latour, Eyeonid, Embellence, Nitro Games, Nilar och Maha Energy finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror.

Fastighetsbolaget Hufvudstaden redovisar en nettoomsättning på 635 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021.

Analytikerna i Infronts sammanställning av 5 estimat hade räknat med 559 miljoner kronor. Bruttoresultatet blev 354 miljoner kronor mot väntade 312 miljoner kronor.

Värdeförändringarna på fastigheter summerade till 642 miljoner kronor (-985). Efter skatt blev resultatet 756 miljoner kronor (-583), vilket motsvarar 3:73 kronor per aktie (-2:83).

Hufvudstadens centralt belägna fastigheter och marknadsplatser i Stockholm och Göteborg har fortsatt att påverkas av pandemin under det andra kvartalet.

"Betalningsförmågan under det första kvartalet i år har varit försvagad för många av våra hyresgäster inom butik och restaurang", skriver bolaget i delårsrapporten.

I det första kvartalet belastades resultatet av hyresrabatter om cirka 59 miljoner kronor före reserverad ersättning från staten enligt lokalhyresstödpaketet.

Som en konsekvens av sjunkande marknadshyror för främst fastigheter med betydande andel butiker och restauranger redovisar bolaget en värdeminskning för perioden om -236 miljoner kronor.

Belysningskoncernen Fagerhult redovisar en nettoomsättning på 1.845 miljoner kronor för det andra kvartalet (1.726). Orderingången var 2.123 miljoner kronor (1.655).

Rörelseresultatet blev 208 miljoner kronor (154). Resultatet efter skatt landade vid 138 miljoner kronor (98,8).

Fagerhult skriver i rapporten att bolaget såg ökad aktivitet på många marknader under det andra kvartalet. Den organiska orderingången steg med 35,3 procent.

"Tillväxten varierar regionalt beroende på återhämtningen efter pandemin och hävande av restriktioner, men den övergripande effekten är positiv", heter det.

Valutakurseffekter påverkade nettoomsättningen negativt med 82 miljoner kronor under kvartalet.

Antennbolaget Kebni redovisar en nettoomsättning på 0,1 miljoner kronor för det andra kvartalet (18,8). Rörelseresultatet var -9,9 miljoner kronor (-2,1).

"Försämringen för andra kvartalet jämfört med samma period 2020 förklaras av lägre upparbetade kostnader och därmed lägre successiv vinstavräkning avseende Saab", skriver bolaget.

Kassaflödet under kvartalet uppgick till -18,2 miljoner kronor (-1,2).

Investmentbolaget Latour redovisar ett resultat efter skatt på 1.179 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (2.742). Resultatet per aktie uppgick till 1:84 kronor (4:27). Resultatet före skatt uppgick till 1.315 miljoner kronor (2.809).

Nettoomsättningen inom industriföretagen uppgick till 4.748 miljoner kronor (3.542) medan orderingången var 5.676 miljoner kronor (3.527).

Rörelseresultatet inom industriföretagen blev 753 miljoner kronor (474) och rörelsemarginalen var 15,9 procent (13,4).

Substansvärdet per aktie uppgick per den 20 augusti till 197 kronor. Vid juni månads utgång var substansvärdet 188 kronor per aktie, jämfört med 153 kronor per aktie vid ingången av året.

"Utvecklingen under andra kvartalet är mycket positiv för Latour. Industrirörelsen levererar ett rekordresultat med bra organisk tillväxt. Pandemin är inte över men negativa effekter från bland annat restriktioner och nedstängningar har avtagit successivt under kvartalet", skriver Latours vd Johan Hjertonsson i delårsrapporten.

Eyeonid, som är verksamt inom digitala säkerhetslösningar, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -11,8 miljoner kronor (-7,3).

Nettoomsättningen uppgick till 2,8 miljoner kronor (1,1). För det första halvåret som helhet steg nettoomsättningen till 5,3 miljoner kronor (2,1).

"Även om intäkterna är uthålliga och för perioden ligger i linje med planen för första halvåret så var min förväntan att den skulle vara något högre. Främst är det uteblivna intäkter från uppstarts- och engångsavgifter i nya avtal som inte införlivats, ännu", skriver vd Patrik Ugander i rapporten.

Bibehållna investeringar i främst i Eyeontext och ökade kostnader för utveckling av ny affärsmodell gör att bolaget inte kommer uppnå det tidigare uppsatta målet om att vara kassaflödespositivt under det fjärde kvartalet 2021, enligt vd:n.

"Detta sker dels som en konsekvens av att Corona fördröjer besluts- och affärsprocesser hos våra kunder. Men framför allt för att vi har genomfört en omfattande förändring av affärsmodellen från en B2B2C till en B2B baserad SaaS modell vilket både påverkar erbjudandet och prisstrukturen och därmed även vår sälj och marknadsstrategi", kommenterar Patrik Ugander.

Heminredningsföretaget Embellence Group, som noterades på Nasdaq First north i mars i år, redovisar en nettoomsättning på 160 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (120).

Justerat ebita-resultat blev 22,9 miljoner kronor (16,7) och ebita var 21,2 miljoner kronor (16,3). Periodens resultat ökade till 13,3 miljoner kronor (12,5).

"Under det andra kvartalet levererar vi ännu ett starkt rörelseresultat. Bakom utvecklingen står en god tillväxt och en ökande andel premiumförsäljning - helt i linje med Embellence Groups långsiktiga strategi", skriver vd Olle Svensk i rapporten.

Försäljningstillväxten var 32,9 procent och den organiska tillväxten uppgick till 21,1 procent. Andelen premiumförsäljning nådde 58 procent under det andra kvartalet.

Kvartalets försäljningstillväxt hänvisas delvis till att jämförelsetalen var svaga 2020, då pandemin slog till i flera av bolagets viktigaste europeiska marknader.

Jämfört med motsvarande kvartal 2019 uppgår försäljningstillväxten till 15,9 procent.

"De två första kvartalen 2020 var svaga och starkt påverkade av covid-19-pandemin. Under det andra halvåret kom efterfrågan gradvis tillbaka. När vi nu går in i andra halvlek möter vi därmed starkare jämförelsetal", skriver Olle Svensk.

För det första halvåret 2021 uppgick Embellence omsättning till 337 miljoner kronor med en justerad ebita-marginal på 15,1 procent.

Bolagets finansiella mål är att uppnå en nettoomsättning om 1,2 miljarder kronor för räkenskapsåret 2025, vilket motsvarar mer än en fördubbling av nettoomsättningen jämfört med 2020. Det långsiktiga lönsamhetsmålet är en ebita-marginal om minst 15 procent över en konjunkturcykel.

Det finländska gamingbolaget Nitro Games, som är listat på First North i Stockholm, redovisar en omsättning på 0,3 miljoner euro för det andra kvartalet (0,5). Ebitda-resultatet försämrades till -0,6 miljoner euro (-0,4). Nettoresultatet uppgick till -0,8 miljoner euro (-0,5).

Nitro Games har för tillfället sju projekt under utveckling, uppger vd Jussi Tähtinen.

Nilar, som listades på First North i april och som utvecklar stationära energilagringssystem, hade en nettoomsättning om 7,2 miljoner kronor under andra kvartalet 2021 (7,5).

Produktionen uppgick till 3,3 MWh och antal levererade energilager var 220 (136) med en snittstorlek på 7 kWh (12). Ebitda blev -101 miljoner kronor (-48,5) och ebit-resultatet landade på -119 miljoner kronor (-63,1). Periodens resultat uppgick till -135 miljoner kronor (-86,0) motsvarande ett resultat per aktie om -4:03 kronor.

I dagsläget Nilar fyra produktionslinjer i drift och räknar med att successivt under hösten expandera så att bolaget efter årsskiftet har åtta produktionslinjer driftsatta.

"Efterfrågan på våra lösningar är fortsatt väsentligt högre än vår produktionskapacitet", skriver vd Marcus Wigren.

Det andra kvartalet har, som tidigare kommunicerats, drabbats av temporära kvalitetsproblem i råvaruförsörjningen och vissa komponenter samt begränsningar i möjligheten att fullt ut utnyttja produktionsorganisationen på grund av covid-19.

Det medför att produktionsvolymerna för 2021 blir lägre än vad som tidigare planerats för.

"Utöver lägre volymer har vi också haft ökade kostnader. De produktionsstörningar som har påverkat resultatutvecklingen under såväl det första (ventilationssystemet i Gävlefabriken) som andra kvartalet är nu i det närmaste lösta. Parallellt med detta har arbetet fortsatt med att öka utnyttjandegraden av den befintliga maskinutrustningen. Vi bedömer därför att höstens volymer från vår anläggning i Gävle kommer närma sig de tidigare planerade produktionsvolymerna", skriver vd.

Trots produktionsstörningarna ligger Nilars finansiella mål kvar oförändrade med målet om en lönsam tillväxt. Under 2023 är målsättningen att uppnå en omsättning på över 1 miljard kronor. Det långsiktiga ebitda-målet är en marginal om över 20 procent.

Oljebolaget Maha Energys genomsnittliga dagsproduktion av olja och gas för det andra kvartalet var 3.104 fat oljeekvivalenter per dag (3.602).

Driftstörningar vid Tiefältet under andra kvartalet ledde till produktionsreducering men återställdes till normal produktion i mitten av juni, skriver Maha i sin delårsrapport vilket är i linje med det besked bolaget gav i juli.

Bolaget påbörjade sin första horisontalborrning vid Tiefältet den 9 juli och har hittills borrat fyra brunnar av tolvbrunnsprogrammet i Illinoisbassängen

Intäkter om 15,2 miljoner dollar (7,9). Ebitda-resultatet blev 9,0 miljoner dollar (3,4) och periodens resultat uppgick till 2,6 miljoner dollar (0,4). Likvida medel var 34,1 miljoner dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -