På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är årets vinnare i Nasdaq 100

Aktiekommentar Det tillväxttunga Nasdaq 100 index har i år haft sämst utveckling av de stora USA-aktieindexen, trots nya rekordnoteringar. Placera har listat årets vinnare och förlorare i Nasdaq 100 index, från vaccinkursdubblare till kinesiska internetblysänken.

Uppgången för Nasdaq 100 indexet har i år varit en svängig resa. Efter årets starka inledning nådde Nasdaq 100 indexet en toppnotering den 12 februari. Vid den tidpunkten började tillväxtbolag att tappa i attraktion hos investerarna när inflationsoron grep tag i marknaden.

Det blev starten på en snabb nedgång och bara några veckor senare, den 8 mars, var årets avkastning på minus 4,5 procent. Kraften var stor när investerarkollektivet bytte fot från tillväxtaktier till cykliska- och värdebolagsaktier.

Efter lägsta noteringen klättrade indexet ännu en gång till en ny rekordnotering den 16 april, för att sedan falla brant. Nu har Nasdaq 100 index stigit sedan den 12 maj och nådde årets tredje rekordnivå. Årets uppgång summeras nu till 8,6 procent.

Nasdaq 100 index har inte bara den svängigaste avkastningen i år utan även den svagast avkastningen av de tre stora aktieindexet i USA. Högst avkastning har det breda S&P 500 index på närmare 15 procent.

Nasdaq 100 omfattar totalt 102 bolag. Indexet omfattar de största icke-finansiella bolagen noterade på den amerikanska Nasdaqbörsen och det inkluderar även icke-amerikanska bolag. Det är ett tillväxttungindex där tekniksektorn väger mest med 44 procent. Kommuniktionsservicesektorn väger näst mest med 21 procent, där vi bland annat hittar dataspelsutvecklare, Facebook och Alphabet. Tredje störst är cykliska sällanköpsvaror på 17 procent, Amazon räknas hit och hälsovårdssektorn är den fjärde största med 7 procent. Indexet saknar banker, fastigheter, råvaror och energibolag.

Det är ett marknadsvärdesviktat index vilket är standard, men det använder sig av vissa begränsningsregler så att inte de största bolagen ska få för stor vikt. De tre stora bolagen är Apple som väger 10 procent, följ av Microsoft på 9,7 procent och Amazon med 8,4 procent. Alla så kallade FAANG-bolag hör hemma på Nasdaqbörsen och Nasdaq 100 index.

Knappt hälften av indexets bolag har en avkastning norr om 8,6 procent och en aktie har lyckats fördubbla börsvärdet sedan årsskiftet.

Nasdaq 100  vinnare Symbol Avk. i år
Moderna Inc MRNA    109,5%
Biogen Inc BIIB    62,0%
Applied Materials Inc AMAT    58,5%
Alphabet Inc GOOG    43,5%
ASML Holding NV ASML    42,9%
Walgreens Boots Alliance Inc WBA    38,7%
Alphabet Inc GOOGL    38,7%
NVIDIA Corp NVDA    36,5%
Lam Research Corp LRCX    36,0%
eBay Inc EBAY    33,6%
Källa: Nasdaq värden per den 11 juni avkastning i usd exkl utdelningar

 

Klart högst avkastning har det Bostonbaserade bioteknikbolaget Moderna. Bolaget erbjuder covid-19 vaccin som är ett så kallat mRNA-vaccin. Årets avkastning är knappt 110 procent och då ska man tänka på att Moderna aktien steg hela 434 procent 2020.

Årets två på listan är Biogen som har några gemensamma nämnare med Moderna. Även Biogen är ett bioteknikbolag och baserat i Cambridge utanför Boston. Bolaget är specialister på terapier för neurologiska sjukdomar. Nyligen blev bolagets nya Alzheimer-läkemedel godkänt hos det amerikanska läkemedelsverket FDA. Hela årets avkastning på 60 procent kom efter godkännandet.

Alphabet som är Googles moderbolag har årets högsta avkastning av FAANG-bolagen på 43,5 procent. Vi hittar Amsterdambörsens största bolag ASML som tillverkar utrustning och maskiner för halvledartillverkning som Nasdaq 100 index femte bästa aktie.

Apotekskedjan Walgreens Boots Alliance hittar vi på som sjätte bästa aktie. Den ingår även i Dow Jones index där den är årets näst bästa aktie.

Nasdaq 100 förlorare Symbol Avk. i år
QUALCOMM Inc QCOM    -11,6%
Cognizant Technology Solutions Corp CTSH    -13,1%
Baidu Inc ADR BIDU    -13,2%
Tesla Inc TSLA    -13,6%
MercadoLibre Inc MELI    -16,9%
Verisk Analytics Inc VRSK    -17,1%
Vertex Pharmaceuticals Inc VRTX    -18,3%
JD.com Inc ADR JD    -19,0%
Peloton Interactive Inc PTON    -25,4%
Splunk Inc SPLK    -28,8%
Pinduoduo Inc ADR PDD    -31,4%
Källa: Nasdaq värden per den 11 juni avkastning i usd exk utdelningar

 

Totalt hittar vi 30 aktier som har visar minusavkastning. Den kinesiska e-handelsplattformen Pinduoduo har backat drygt 31 procent och hör till årets sämsta aktie i Nasdaq 100 index. Vi hittar två kinesiska Nasdaqnoterade bolag till på listan över årets förlorare: E-handlaren JD.com och teknikbolaget Baidu.

Kinas tio största teknikbolag har sammantaget förlorat cirka 800 miljarder dollar i börsvärde från februaritoppen för Nasdaq 100 index. Fem av de tio största kinesiska teknikbolagen är även noterade i USA. Nedgången är kopplad till Pekings utökade översyn som startade i höstas för att bryta vissa av bolagens internetmonopol, vilket oroat investerarna.

Teknikbolaget Splunk som är verksamt inom dataanalys har backat knappt 30 procent i år och handlas på lägsta nivån på ett år. Bolaget har lämnat två rapporter som inte nått upp till marknadens förväntningar.

Tesla som hörde till fjolårets bästa aktie i Nasdaq 100 index med en uppgång på 740 procentig uppgång, har nu sällat sig till förlorarlistan med en nedgång på knappt 14 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -