Fonden som hittar vinnarna i elbilsrevolutionen

ANNONS Thematica Future Mobility var en av förra årets totala vinnare med en uppgång på 152,5%. Fonden fokuserar på bolag som ligger i hela värdekedjan inom elbilar och energilargring. Fonden är aktivt förvaltad och investerar globalt i ett 40 tal mindre och medelstora bolag. Claes Örn som är styrelseordförande och ansvarig för fonden delar med sig av sin strategi och var vi hittar framtidens vinnare.

Thematica Future Mobility erbjuder exponering till bolag som fokuserar och drar nytta av övergången till en renare och hållbar transportindustri samt energilagring. I vårt investeringsuniversum har vi ca 250 bolag, ständigt ökande och i ständig förändring, då tillväxten i temat är glödhett. Vårt fokus innefattar i huvudsak följande områden, batterimetaller (framför allt litium), batterikomponenter, batteriteknik, batteritillverkare, elbilstillverkare, batteriåtervinning, batteriladdning, bränsleceller, vätgasproduktion, energilagring och energioptimering.

Globalt finns idag 10 miljoner elbilar på vägarna, vilket motsvarar 1% av det totala bilbeståndet. Kina ligger fortfarande i topp med en flotta på 4,5 miljoner elbilar i slutet av förra året. Den starkaste tillväxten ser vi dock i Europa, där tillväxten förra året på elbilar var över 140%, trots att den totala bilförsäljningen krympte med 22%. I stort sett alla bilbilmärken har insett att det är helt avgörande att skifta över till elbilar. I slutet av 2020 fanns globalt 368 elbilsmodeller, ett år tidigare fanns 262 modeller. Utbud av nya modeller, räckvidd, laddtid och tillgänglighet är faktorer som kommer driva efterfrågan framåt.

Läs mer och köp fonden här.

För att hitta framtidens vinnare söker vi oss längre ner i värdekedjan, allokerar mer till batterimetaller, batterikomponenter och batteritillverkare. Högre upp i värdekedjan ser vi större marginalpress och mer känslighet för konsumenters preferenser. Tydliga exempel är att biltillverkare som Tesla och Volkswagen ser betydelsen av att säkra kontrollen över hela värdekedjan.

När vi studerar värdekedjan letar vi efter potentiella flaskhalsar. En av flaskhalsarna vi har identifierat är litium. Idag går ca 67% av allt litium in i ett litiumjonbatteri så det är en bra proxy för elbilsrevolutionen. Enligt International Energy Agency (IEA) kommer det krävas 42 gånger mer litium för att uppnå Parisavtalet 2040. Vad som gör litium intressant är att den krävs i alla olika litiumjonkemistrier och även i nästa generations solid-state batteries. Enligt en rapport från UBS så förväntas litium vara i ett utbudsunderskott på 50% år 2030. Att sjösätta ett nytt litiumprojekt kan ta 10 år. Det är nu inte bara litium för elbilar i sig det rör sig om utan det är också en fråga om nationell säkerhet. Både Europa och USA försöker bryta Kinas dominans genom att skapa egna lokala värdekedjor, från batterimetaller till färdig batterikapacitet.

Vi är själva andelsägare i fonden och känner att valet är lätt om man söker en renodlad fond inom elektrifiering och energilagring och som verkligen investerar i temat, i bolag med en unik kompetens och på väg till en breakthrough. Thematica Future Mobility är väl positionerat för att dra fördel av den kraftiga utvecklingen som speglar ett av de största teknikskiften vi sett i modern tid och passar en långsiktig investerare som kan tolerera kortsiktig volatilitet, och som ser kraften i megatrenden.

Läs mer och köp fonden här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -