På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Betaltjänstaktie med Bitcoinrisk

Börs Betalföretaget Square ger dig en indirekt exponering mot bitcoin. Bolagets grundare, som även står bakom Twitter, pushar nu för ännu mer bitcoin-satsningar. Men det ökar risken i aktien.

Det amerikanska bolaget Square tillhandahåller betalningslösningar och kommer ständigt med nya idéer och ny utveckling. Den senaste tiden har det också pratats om hårdvara för en bitcoin-plånbok och sparkonto i betal-appen. Att bolaget kommer att lansera en egen bank som kan erbjuda lån till små företag som tidigare varit kunder till Square, bekräftades i början av mars i år. Men detta väntas inte ge någon större effekt på balans- eller resultaträkningarna för år 2021.

Square grundades 2009 av Jack Dorsey som också är grundare och VD för Twitter. Dorsey är idag även VD för Square och är en stark pådrivare till bolagets bitcoin-satsningar. Att Dorsey lyckats skapa två framgångsrika börsnoterade företag kan endast ses som en stor bedrift. Kritiker menar dock att han kan ha svårigheter med att hinna vara VD i båda bolagen.

Jack Dorsey 

Squares verksamhet är uppdelad i två segment. Det ena segmentet kallas Seller, som erbjuder hård- och mjukvara i form av bland annat betalningsterminaler samt digitala kvitton, samlad köphistorik och lagersaldo. Kunderna finns i både fysiska butiker samt online i USA, Kanada, Japan, Australien och Storbritannien. Genom datainsamling kan Square även erbjuda anpassade individuella tjänster till olika kunder. Bland annat finns tjänster som stödjer bokningar, streckkodsskanning, inköps- och leverantörshantering samt restaurangbeställningar. I detta segment kommer den största delen av omsättningen från avgifter vid transaktioner.

Det andra segmentet heter Cash App, vilket är en app som liknar Swish. Till skillnad mot Swish så förs pengarna inte direkt över till ett bankkonto, utan de finns som ett saldo i appen. Kunderna kan välja att sätta över pengarna till ett bankkonto eller investera pengarna i till exempel aktier eller ETF:er. Sedan slutet av 2017 har kunder även kunnat handla med bitcoin i appen. Genom Cash App tjänar Square pengar främst genom att ta ut en avgift vid varje transaktion som sker i appen. Kunderna i detta segment återfinns främst i USA.

Bitcointransaktionerna i Cash App har ökat explosionsartat. Sedan i mitten av 2020 kommer den största delen av omsättningen från just bitcointransaktioner i Cash App. Under det första kvartalet i år har omsättningen för bitcointransaktioner ökat med över 1000 procent jämfört med samma kvartal året innan. Men även kostnaderna från bitcointransaktionerna har ökat i ungefär samma utsträckning. Detta eftersom Square själv köper bitcoin och sedan säljer kryptovalutan till kunden med marginal. Square har alltså en risk för hastiga rörelser i priset på bitcoin, därmed uppstår både en intäkt och en kostnad hos bolaget. Därför kan man räkna med att bolagets exponering mot bitcoin kommer påverka framtida omsättning som kan fluktuera i linje med den volatila kryptovalutan.

Bolaget är inte ensamma om att agera på den ökade efterfrågan på handel med kryptovalutor. PayPal, som också sysslar med betalningslösningar, lanserade förra året möjligheten att investera i bitcoin och andra kryptovalutor genom deras PayPal konton. I april i år, lanserade PayPal även möjligheten att göra kryptotransaktioner i deras app Venmo. Venmo är PayPals motsvarighet till Squares Cash App.

 

Square

PayPal

Omsättning 2020 (MUSD)

9 498

21 454

P/E 21

122,3

55,0

P/E 22

87,8

44,5

Omsättnings-tillväxt 21

114%

20%

Omsättnings-tillväxt 22

14%

21%

Källa: Refinitiv  

 

 

PayPal är större än Square. För närvarande har PayPal ett börsvärde på 309 miljarder USD medan Squares börsvärde ligger på nästan 96 miljarder USD. PayPal har funnits sedan 1998 och har en stabil tillväxt på mellan 15–20 procent de senaste åren. Omsättningen var mer än dubbelt så stor som Squares omsättning år 2020. PayPal genererar vinst sedan länge, medan Square har gjort vinst först de senaste två åren.

Square och PayPals aktiekurser rör sig i linje med varandra även om Square är upp mer än PayPal jämfört med ett år tillbaka. Square handlas till betydligt högre multiplar jämfört med PayPal, men Square har däremot en högre förväntad tillväxt. Av 47 analytiker ger 27 rekommendationen köp för Square, 17 ger rekommenderar behåll och 3 sälj, enligt Refinitiv. För PayPal ger 43 av 49 analytiker rekommendationen köp och resten behåll.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -