På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA-siffrorna gav ingen vägledning

Makrokommentar Hyggliga amerikanska arbetsmarknadssiffror, nära analytikernas prognoser, gjorde egentligen ingen särskilt klokare inför den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked den 16 juni. Statistiken fortsätter att spreta.

Sysselsättningen i USA steg med 559 000 personer i maj. Något under förväntningarna om en uppgång på 600 000 men samtidigt klart bättre än uppgången på 278 000 i april. Det senare en siffra som var en klar besvikelse för marknaden.

Samtidigt sjönk arbetslösheten från 6,1 procent i april till 5,8 procent i maj. Väntat var en arbetslöshet på 5,9 procent.

Det var sammantaget hyggliga siffror men prognoserna spretade samtidigt ovanligt mycket så det är lite svårt att tolka hur väl analytikerna i stort lyckades pricka med sina prognoser den här gången.

Den genomsnittliga timlönen steg med 2,0 procent i årstakt men precis som Bureau of Labor Statistics (BLS), som sammanställer arbetsmarknadsrapporterna, konstaterar så har den mycket svängiga utvecklingen under det senaste året gjort statistiken över löneutvecklingen svårtolkad. BLS gör ändå en poäng av att återhämtningen efter pandemin möjligen tendera att pressa upp lönetrycket och utfallet låg dessutom över analytikernas genomsnittprognos på 1,6 procent.

det är faktiskt lite svårt att se hur marknaden kommer att tolka arbetsmarknadssiffrorna när det väl fått jobba igenom detaljerna. Den omedelbara effekten var i alla fall en svagare dollar, sjunkande räntor och en svagt positiv reaktion på börsen. Rörelserna är förhållandevis blygsamma. Det får ändå tolkas som att marknadsaktörerna initialt lutar åt att arbetsmarknadssiffrorna tar den amerikanska centralbanken en bit längre från en snar åtstramning.

Vi på Placera är i första hand lite oroliga för att siffrorna, trots en hygglig sysselsättningsökning, pekar mot att den amerikanska arbetsmarknaden inte fungerar riktigt lika dynamiskt som tidigare. Om det sen är en temporär effekt av att ett utökat arbetslöshetsunderstöd får folk att stanna hemma och att många branscher fortfarande är i återhämtningens linda får framtiden utvisa.

Tyvärr gav de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för maj egentligen ganska liten vägledning om vad vi ska tro om amerikansk inflation och räntor framöver. Det talar i sin tur för att börsen kan ha lite svårt att hitta en ny, mer definitiv, färdriktning innan vi får den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked den 16 juni.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -