Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Bland bolagen som kommit med sina Q1-rapporter finns bland annat Hemnet och Sofello.

Braincool redovisar ett resultat efter skatt på -7,1 miljoner kronor (-11,7) i det första kvartalet 2021.

Omsättningen sjönk till 1,6 miljoner kronor (2,1).

"Bolaget har påverkats av covid-19 krisen men vår ambition är att gå stärkta ur den. Målet är att erhålla De Novo 510 marknadsgodkännande under 2021 både för Cooral System och Rhinochill", skriver Martin Waleij i vd-ordet av rapporten.

Vid utgången av rapportperioden hade Braincool likvida medel om 4,9 miljoner kronor.

E-handelsbolaget NTG, Net Trading Group redovisar en betydligt lägre omsättning och vändning till förlust under första kvartalet jämfört med fjolårets samma period.

Omsättningen sjönk till 0,1 miljoner kronor (1,1).

Rörelseresultatet blev -2,0 miljoner kronor (-0,8).

Resultatet före skatt var -2,1 miljoner kronor (1,3).

Resultatet efter skatt blev -2,1 miljoner kronor (1,3), och per aktie -0,02 kronor (0,09).

Net Trading Group kom i fjol att slutföra det omvända förvärvet av teknikbolaget Lightcircle samt genomföra en nyemission för att stärka Lightcircles tillväxt.

”De första kvartalsresultaten för Lightcircle har påverkats i år av pandemin och dess effekt på att ta emot råvaror och distribuera produkter. Det finns fortfarande en global brist på elektroniska komponenter. Specifikt har produktdistributionen bytt från flygfrakt till lastfartyg, vilket har påverkat leveranstider samt tillgång till begränsat fraktutrymme. Slutligen har butikerna som Lightcircle vanligtvis har samarbetat med varit begränsade, återigen på grund av pandemin”, säger vd Bjarne Eggesbø.

Mjukvarubolaget Klimator redovisar ökande intäkter samtidigt som förlusten steg i första kvartalet 2021 jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Nettoomsättningen steg 91,3 procent till 4,4 miljoner kronor (2,3). De totala rörelseintäkterna blev 5,0 miljoner kronor (3,8).

Rörelseresultatet blev -3,0 miljoner kronor (-0,4).

Resultatet före skatt var -3,0 miljoner kronor (-0,4).

Resultatet efter skatt blev -3,0 miljoner kronor (-0,4). Resultat per aktie hamnade på -0,24 kronor (-0,004).

- Det första kvartalet 2021 har fortsatt präglats av en mycket hög aktivitet även om vi hade önskat fler avslut. Inom affärsområdet Winter Maintenance pågår just nu upphandlingar inför nästa vintersäsong och vi upplever ett starkt intresse för vår tjänst Road Status Information. Vi har lämnat ett flertal offerter inom såväl befintliga regioner som i nya länder, däribland Ryssland. Vi arbetar fortlöpande med att etablera partnerskap med aktörer i Europa och USA för att kunna få brofästen in till nya marknader. Inom Automotive för vi som tidigare nämnts ett stort antal dialoger med såväl fordonstillverkare, tier 1-leverantörer och andra teknikföretag inom sektorn, både vad gäller dataplattformen Road Condition Data och sensorteknologin Ahead, kommenterar vd Torbjörn Gustafsson i delårsrapporten.

Spotlight-listade Mandel Design, som driver en e-handelsplattform inom detaljhandel, hade en nettoomsättning på 0,1 miljon kronor (0,6) under första kvartalet 2021 och ebitda-resultatet blev -1,6 miljoner kronor (-0,7). Resultatet per aktie för kvartalet uppgick till -0:44 kronor (-0:18)

"Omsättningen och resultatet har blivit lidande under perioden då fokus har legat på omorganisationen samt flytten av verksamheten", skriver vd Alexander Winqvist i delårsrapporten.

Mandel Design har tagit flera steg i sin strategi om att möjliggöra tillväxt i bolagets varumärken samt utöka sin portfölj av e-handelsbolag, enligt vd.

"Detta är bara början och vi sonderar dagligen marknaden efter nya bolag och varumärken att addera till vår portfölj för att kunna växa ytterligare", skriver Alexander Winqvist.

Mjukvarubolaget Modelon, som gick in på First North den 28 april, redovisar minskande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade.

Bolaget uppger att resultatet är i linje med förväntningar som meddelades i börsprospektet.

Omsättningen sjönk 20,2 procent till 23,3 miljoner kronor (29,2). Återkommande intäkter, ARR, uppgick till 29,3 miljoner kronor (28,3), en ökning med 4 procent.

Rörelseresultatet blev -6,7 miljoner kronor (-1,6).

Resultatet efter skatt blev -6,5 miljoner kronor (-0,9).

Resultat per aktie hamnade på -0,85 kronor (-0,13).

Bostadsplattformen Hemnet redovisar ett resultat efter skatt på 6,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (6,3). Resultatet per aktie uppgick till 0:07 kronor (0:06).

Rörelseresultatet blev 13,6 miljoner kronor (14,1).

Det justerade ebitda-resultatet uppgick till 57,2 miljoner kronor (36,4) och den justerade ebitda-marginalen var 40,1 procent (31,6).

Ebitda-resultatet blev 33,2 miljoner kronor (33,0) inklusive 24,0 miljoner kronor i jämförelsestörande poster, till allra största del relaterade till börsnoteringen.

Nettoomsättningen uppgick till 143 miljoner kronor (115), motsvarande en tillväxt på 23,6 procent.

Hemnet spår att omsättningstillväxten i det andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år kommer att vara över den högre delen av bolagets finansiella målsättning om en tillväxt på 15-20 procent.

Det framgår av rapporten för det första kvartalet.

"Den ökade omsättningen fortsätter att drivas av tillväxt i ARPL (genomsnittlig intäkt per publicerat objekt) till följd av ökad konvertering till våra tilläggstjänster för bostadssäljare, prisjusteringar, samt en stark utveckling för våra B2B-intäkter", skriver vd Cecilia Beck-Friis.

Fintech-bolaget Safello, som tillhandahåller en mäklartjänst för kryptovalutor i Sverige, redovisar en omsättning på 195 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (66).

Rörelseresultatet steg till 0,8 miljoner kronor (-0,6) medan ebitda-resultatet blev 1,3 miljoner kronor (-0,1).

Safello hade sin första handelsdag på Nasdaq First North den 12 maj i år. Kostnader motsvarande 2,6 miljoner kronor är direkt hänförbara till noteringsprocessen under kvartalet, framgår av rapporten.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -