Så kan du investera på Zürichbörsen

Fondkommentar Schweiziska aktier anses vara bland de mest säkra och valutan hör till den stabilaste i världen. Placera en hittat börshandlad fond som ger en bra riskspridning i de största schweiziska bolagen.

Schweiz erbjuder politisk stabilitet med transparenta regelverk och en välfungerande kapitalmarknad. Det verkarar vara en unikt bra kombination och grogrund som gjort att det lilla alplandet har skapat en uppsjö av stora globala bolag.

MSCI Europé 10 största bolag

Tre av bolagen på Zürichbörsen letar sig in på listan över Europas fem största bolag enligt MSCI, vilket är unikt. Det totala börsvärdet på Zürichbörsen är stort och gör att landet placerar sig som världens sjunde största börs, precis före Frankfurtbörsen. Som jämförelse återfinns Stockholmsbörsen på en 14:e plats globalt.

Zürichbörsens klart största sektor är hälsovård på närmare 36 procent, följt av konsumentsektorn dagligvaror som väger 24 procent. Den tredje största sektorn är bank och finans på 15 procent, industrisektorn väger knappt 10 procent.

Värderingen landar på ett p/e-tal på 22 för de kommande 12 månaderna jämfört med 31,7 för det globala aktieindexet MSCI ACWI. Även direktavkastningen talar till Schweiz fördel på 2,7 procent mot globalt aktieindex med 1,7 procent.

Men de senaste fem åren har börsutvecklingen i Schweiz inte hängt med globalindex, inte så konstigt under en period när riskviljan har varit hög. Zürichbörsen erbjuder en betydligt lägre risk än globalt aktieindex mätt som volatilitet. Under de senaste fem året landat volatiliteten på 10,8 procent jämfört med 14,6 procent för globalt aktieindex.

De senaste 30 åren har Zürichbörsen levererat en genomsnittlig årsavkastning på 7,2 procent jämfört med globalt aktieindex som avkastat 6,1 procent. En överavkastning som levererats till lägre risk.

Vill du inte leta bolag på Zürichbörsen själv så finns det några börshandlade fonder med olika underliggande index. Jag har valt en med fokus på de stora globala schweiziska bolagen. Fonden ger en bred riskspridning mellan sektorer.

Den börshandlade fonden Xtrackers MSCI SLI UCITS ETF 1D med börskoden DXSO med ISIN:kod LU0322248146 är en passiv fond som investerar efter SIX SLI Swiss Leader Index.

SIX SLI Swiss Leader Index består av de 30 största och mest likvida aktierna på den schweiziska aktiemarknaden. Indexet ger en balanserad exponering mot de stora sektorerna.

De två största sektor är hälsovård på 30 procent, följt av finanssektorn på 24 procent. I finanssektorn ingår inte bara banker utan här finns försäkringsbolag som Schweiz har gott om. Industrisektorn väger 14 procent, följt av råvarusektorn på 12,3 procent. Indexet innehåller inga bolag från energisektorn, fastighetssektorn eller allmännyttiga bolag.

Till skillnad från de andra indexen på Zürichbörsen har SLI Swiss Leader Index en övre viktningsgräns. Ett problem när tre av de fem största europeiska bolag är schweiziska är att de utgör en dominerande del på börsen.

Vid ett traditionellt beräknat aktieindex som tar hänsyn till bolagets börsvärde väger de tre stora drakarna Nestlé, Roche Holding och Novartis närmare 50 procent av hela Zürichbörsens börsvärde. Det är index som inte uppfyller de lagkrav för investeringar satta av EU, USA och Schweiz.

r att skapa ett investeringsbart index är de fyra största aktiernas vikt maximerade till 9 procent vardera vid investeringstillfället. Vid behov är indexviktningen för övriga värdepapper begränsad till 4,5 procent. Det skapar ett index som ökar vikten för de mindre bolagen och samtidigt reduceras risken bort från de stora drakarna. Det blir mer diversifierat index som är marknadsviktat efter viktbegränsningarna är satta.

SIX SLI Swiss Leader Index förändras bara en gång om året. Tanken med förändringen är att de mest relevanta största och mest likvida bolagen ska representera indexet.

De tio största innehaven i Xtrackers MSCI SLI UCITS ETF 1D utgör precis som det underliggande indexet 60 procent av fondens värde.

Största bolag är världens största mat- och dryckesföretag Nestlé på 9,6 procent. Bolaget får inte väga mer än 10 procent i index, då viktas aktien ner till 9 procent av det totala värdet för fonden och indexet.

Hälsovårdsbolagen Novartis och Roche är nummer två och tre i storlek och väger lika mycket på 8,8 procent. Totalt utgör de tre största bolagen 27 procent,  betydligt mindre än de 50 procent som de väger av det totala börsvärdet.

Förvaltningsavgiften för Xtrackers MSCI SLI UCITS ETF 1D är 0,3 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av DWS som är en tysk kapitalförvaltare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -