På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Måttliga nedgångar i New York

USA De amerikanska börserna såg en lätt negativ utveckling, främst drivet av tekniksektorn. Nasdaqs kompositindex såg därmed den största nedgången av de tre huvudindexen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,2 procent till 34.328. S&P 500 tappade 0,3 procent till 4.163, samtidigt som tekniktunga Nasdaqs kompositindex backade 0,4 procent till 13.379.

Telekomjätten AT&T bekräftade på måndagen sammanslagningen av bolagets mediaverksamhet Warner Media och Discovery. Därmed skapas en ny jätte i sektorn med ett bolagsvärde på omkring 150 miljarder dollar. 71 procent av aktierna kommer att tillfalla AT&T-ägare medan Discoverys tar de resterande 29 procenten.

AT&T-aktien vände ned och tappade nästan 3 procent, medan Discoverys C-aktie klättrade 3,1 procent.

Kapitalförvaltaren Michael Burry, som blev känd via filmen "The Big Short" för att ha blankat bostadsobligationer, har tagit en kort position i elbilstillverkaren Tesla med en summa om 534 miljoner dollar.

Michael Burry har tidigare ratat Tesla; i december 2020 offentliggjorde han att Tesla är en av hans fonds främsta blankningar och kallade aktiekursen för "fjantig". Teslaaktien var ned 2,2 procent.

Microstrategy, som äger bitcoin till ett värde om cirka 5 miljarder dollar, såg sin aktie falla 6,9 procent.

Bitcoin har handlats volatilt under dagen efter att investerare först trodde att Tesla sålt sitt innehav av bitcoin. Teslas vd Elon Musk dementerade sedan uppgifterna, vilket gjorde att kryptovalutan tog tillbaka en del av värdet. Vid klockan 22.05 var dock bitcoin ned 3 procent till 44.280 dollar, enligt Coindesk.

Även kryptohandelsplattformen Coinbase drogs med i fallet, då aktien pressades 3,9 procent.

Occidental Petroleum-aktien steg 5,1 procent till 26:39 dollar per aktie, efter att aktien fått riktkursen 30 dollar av Société Générale. Aktien höjdes även till köp.

Oljebolaget Baker Hughes aktie såg också en positiv utveckling, om 4,8 procent. Oljepriserna steg runt procenten.

Likaså gjorde aktierna för Exxon Mobil och Chevron, också verksamma inom oljesektorn, avancerade om 1,2 respektive 2,3 procent.

Den amerikanska tioårsräntan steg 1 punkt till 1,64 procent.

Bild: S&P 500 måndagen den 17 maj

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -