USA: Prognoslyft inför rapporterna

Börskommentar Analytikerna har successivt höjt sina förväntningar på de amerikanska bolagens vinster inför den kommande rapportperioden och räknar nu med ett lyft på 24 procent under kvartalet. Det är energisektorn som har tagit ledartröjan och något trendbrott för vinsttillväxten syns inte i närtid.

Första kvartalet är över och snart sköljer en flod av kvartalsrapporter över oss igen som visar hur bolagen presterat. I USA tar det fart på allvar i mitten av nästa vecka med stora rapportörer som JP Morgan Chase och Goldman Sachs på onsdagen, följt av aluminiumbolaget Alcoa, Bank of America och Citigroup samt Delta Airlines på torsdagen.

Förväntningarna är höga, och de har skruvats upp steg för steg under det gångna kvartalet enligt prognostjänsten Factset.

Sedan årsskiftet handlar det om en upprevidering på 6 procent av de samlade kvartalsvinsterna hos de amerikanska bolagen som ingår i indexet S&P500. Olje- och energibolag står för det största lyftet, men även banker, IT-bolag och övriga råvarubolag är sektormässiga draglok i prognoslyftet.

Det låter kanske inte så anmärkningsvärt med en höjning av vinstprognoserna på 6 procent under ett kvartal, men i ett historiskt perspektiv är det normala att analytikernas optimistiska vinstutsikter eroderar under kvartalets gång. Mätt över de senaste 15 åren har vinstprognoserna enligt Factset krympt med mellan 4 och 5 procent under ett genomsnittskvartal.

Uppgången på 6 procent under perioden januari till mars i år sticker också ut som den högsta kvartalsupprevideringen sedan åtminstone 2002. Den tidigare rekordnoteringen sattes under första kvartalet 2018 med 5,4 procent och den gången utlöstes optimismen av en stor skattereform som gav vinsterna en skjuts.

Efter de höjda prognoserna förväntas nu S&P500-bolagen visa en vinsttillväxt på 24 procent under första kvartalet, präglat av nedtryckta jämförelsesiffror förstås men också av medvinden från högre råvarupriser och en stor övervikt positiva guidningar från bolagen själva inför rapporterna. Knappt två tredjedelar av bolagen som har kommit med förhandsbesked kring sin vinst per aktie för kvartalet har varit positiva. IT-bolag, industriföretag, konsumentbolag och råvarubolag tillhör de mest tongivande bland de som lämnat så kallade omvända vinstvarningar.

Blir analytikernas prognoser verklighet skulle det innebära att första kvartalet bjuder på den högsta tillväxten för vinsterna i USA sedan tredje kvartalet 2018 när bolagen i S&P 500 ökade vinsten med 26 procent. Det rekordet lär dock stå sig slätt när vi i sommar kan summera årets andra kvartal och jämför det med corona-stilleståndet under andra kvartalet i fjol. I nuläget ligger förväntningarna på vinsttillväxten under årets andra kvartal på 52 procent.

Förväntningarna på hela 2021 har också stigit i takt med att analytikerna ser ljusare på inledningen av året och summerat för hela året förväntas nu en vinstökning på 26 procent, drivet av både högre lönsamhet, aktieåterköp och av en 10-procentig uppgång i försäljningen.

Någon baksmälla ser inte analytikerna i sina kristallkulor för helåret 2022 utan då summeras bolagsvinsterna till en ytterligare uppgång på omkring 15 procent. Det är i ljuset av denna fortsatt starka vinsttrend man måste betrakta kursuppgången på S&P-indexet på närmare 9 procent i år samt det relativt höga p/e-talet på 22 för närmaste årets vinster.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -