Börsen hoppas Fed har full kontroll

Makrokommentar Trots en rejäl uppjustering av tillväxtprognoserna och en nedjustering av arbetslösheten så utlovar den amerikanska centralbanken en fortsatt ultralätt penningpolitik. Mumma för börsen så länge räntemarknaden litar på att Federal Reserve har läget under kontroll.

Federal Reserve återupprepade budskapet att banken står långt ifrån en åtstramning i samband med onsdagens penningpolitiska besked. Styrräntan ska därmed ligga kvar runt nollan till slutet av 2023 och att börja dra ner på obligationsköpen kommer att ske först när inflationen stadigvarande ligger på eller strax över målet på 2 procent och ekonomin börjar närma sig full sysselsättning.

I det senare fallet betyder det inte bara att arbetslösheten kryper ner väsentligt från dagens nivå på 6,1 procent utan också att många av de drygt 9 miljoner amerikaner som lämna arbetskraftsutbudet under pandemin också får nya jobb.

Federal Reserve gör också en tydlig poäng av att inriktningen på penningpolitiken numera i högre grad ska vara utfallsbaserad och inte förlitar sig på prognoser i samma utsträckning som tidigare. Lite oklart hur det ska tolkas men vi på Placera ser en ökad risk för att banken blir lite senfärdig i sina beslut men å andra sidan kanske vi slipper de alltför tidiga åtstramningar som skett under senare år. Dit hör till exempel de sista räntehöjningarna under 2018.

Samtidigt ser allt fler ledamöter i den amerikanska centralbankens räntesättande kommitté (FOMC) allt ljusare på utsikterna för amerikansk ekonomi. Medianprognosen bland FOMC-ledamöterna är att årets tillväxt landar på fantastiska 6,5 procent, att den blir 3,3 procent 2022 och 2,2 procent 2023. Arbetslösheten kryper till 4,5 redan i slutet av detta år och ligger på 3,5 procent i slutet av prognosperioden.

Något direkt inflationshot ser banken inte heller utan efter en tillfällig inflationsuppgång till 2,4 procent under 2021 så dämpas inflationstakten till runt 2 procent under de kommande två åren. Så ska vi lite på Federal Reserve ska ingen behöva bli särskilt orolig i samband med den rejäla inflationsuppgång som väntas i USA under de kommande månaderna.

Det rör sig ändå en del bland FOMC-ledamöterna vad avser ränteutsikterna. Nu räknar fyra stycken med att räntan behöver höjas 2022 (det var en i samband med januarimötet) och sju stycken räknar med räntehöjningar under 2023 (fyra i januari). Fed-chefen Jerome Powell försäkrade dock att en majoritet i 18-mannakommittén står bakom prognosen att räntan inte behöver höjas under de kommande åren.

Powell gav också löftet att besked om eventuella neddragningar av obligationsköp skulle annonseras i mycket god tid innan någon sådan åtgärd kunde bli aktuell.

Beskeden från Powell och Fed var i princip helt som väntat. Därför uteblev också de stora marknadsreaktionerna. Det mest dramatiska som skedde var att dollarn försvagades och vi fick se ett kortvarigt rally på den amerikanska börsen. De långa marknadsräntorna, som det varit sådan fokus på, ligger i sin tur på ungefär samma nivå som inför mötet.

I mer normala fall torde annars Federal Reserves penningpolitiska besked ha utlöst ett glädjerus på börsen. Rekordhög tillväxt, inget inflationshot och en fortsatt supergenerös centralbank borde borga för detta. Mycket av detta är lär ändå vara inprisat men risken för en större börssättning torde i alla fall ha minskat.

Nu skiftar marknadens fokus till inkommande makrosiffror. Vi på Placera tror att det, i takt med att den amerikanska återhämtningen fortskrider, kommer att diskuteras allt mer kring riskerna med en ekonomisk överhettning och att Federal Reserve den här gången ska strama åt för sent. Om allt fler marknadsaktörerna börjar luta i den riktningen lär vi få se fortsatt stigande långräntor.   

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -