Ränteoron: Högintressant besked

Makrokommentar Spänningen inför den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked har stigit i takt med de långa marknadsräntorna. Det blir heller inte helt lätt för Federal Reserve att skicka ut besked som lugnar ner räntemarknaderna.

På onsdagskvällen är det återigen dags för ett upphaussat penningpolitiskt besked från den amerikanska centralbanken (Federal Reserve). Spänningen inför mötet har byggts upp i takt med att de amerikanska långräntorna rört sig uppåt. Sedan det förra penningpolitiska mötet i slutet på januari har den amerikanska tioårsräntan stigit med cirka 60 punkter och ligger sedan några dagar tillbaka och hovrar strax över 1,6 procent. Den högsta nivån sedan februari i fjol.

I takt med ränteuppgången och den turbulens som den tidvis skapat på aktiemarknaderna har pressen ökat på centralbanken att agera för att stävja en fortsatt ränteuppgång men hittills har de tunga företrädarna för banken valt att ligga lågt.

Det är heller inte helt lätt för medlemmarna i den räntesättande kommittén (FOMC) att navigera i nuvarande läge.

Visserligen är det oroande att räntorna stiger men samtidigt visar amerikansk ekonomi styrka och i takt med att Bidens stödpaket och vaccinationerna rullas ut väntas en rejäl tillväxtboom under loppet av 2021. Amerikansk ekonomi väntas växa med drygt 7 procent i år, enligt de mer optimistiska prognosmakarna. Dessutom stiger inflationsförväntningarna och även den faktiska inflationen väntas ta ordentlig fart under våren och tidvis hamna rejält över inflationsmålet på 2 procent.

Under mer normala omständigheter skulle det, givet förutsättningarna, vara högst naturligt att marknaden började trycka upp räntorna och spekulera i kommande räntehöjningar. Den här gången är utgångsläget långt ifrån normalt och förväntningarna är snarast inriktade mot att Federal Reserve ska agera för att stävja både uppgången i långa räntor och förväntningarna på att banken kommer att tvingas höja räntan snabbare än väntat.

För det är inte bara de långa räntorna som stigit utan marknaden har också försiktigtvis börjat prisa en räntehöjning från Federal Reserve både 2022 och 2023. Det tidigare givna ”löftet” från Federal är att nollräntan ska behållas under överskådlig tid. Så banken slåss på två räntefronter samtidigt men det är förstås inte helt ovanligt att räntemarknaden och centralbankerna går i otakt.

När det gäller Federal Reserves räntesättning på kort sikt så finns det goda förutsättningar för banken att signalera fortsatta nollräntor. Medlemmarna i FOMC ska i samband med onsdages besked presentera nya prognoser kring vad de tror om tillväxt, inflation och räntor. I princip alla analytiker tror att huvuddelen av FOMC-ledamöterna kommer att ha oförändrade räntor till 2023 i sina prognoser.

Det som kan oroa marknaderna är att FOMC-ledamöterna samtidigt kommer att behöva justera upp tillväxtprognoserna rejält från de 4,2 procent som var den genomsnittliga bedömningen vid januarimötet. Vid detta möte var det dessutom redan fem stycken av medlemmarna i FOMC som bröt mot consensus och prognostiserade ett behov av tidigare räntehöjningar. Blir det fler ledamöter som justerar upp sina ränteprognoser kan det utlösa viss oro på finansmarknaden.

På långräntesidan så lär Federal Reserve återupprepa sina löften om fortsatta obligationsköp så länge ekonomin står långt från fullt resursutnyttjande. Arbetslösheten behöver sjunka ner rejält från dagens nivå på 6,2 procent, enligt signalerna från banken. Dessutom lär Fed-chefen Jerome Powell göra sitt bästa för att prata ner marknadsräntorna på den efterföljande presskonferensen. Bland annat, och troligen, genom förnyade löften om att en nedtrappning av obligationsköpen (tapering) inte är aktuellt under det här året.

Skulle Federal Reserve vilja adressera ränteuppgången mer direkt kan banken välja att koncentrera mer av sina obligationsköp till den längre änden av räntekurvan. En mer drastisk åtgärd vore att sälja räntepapper på korta löptider och köpa obligationer på långa löptider, en så kalla Operation Twist. Att öka volymen av obligationsköp förefaller osannolik i dagsläget, även om det inte kan uteslutas om ränteuppgången skulle ta ytterligare fart.

Det är ett högintressant penningpolitiskt besked som kommer på onsdagskvällen och som kan betyda en hel del för börsutvecklingen framöver. Brasklappen får bli att rejält upphaussade penningpolitiska besked faktiskt sällan får de stora konsekvenser för marknaden som det spekulerats kring innan. Men det kan förstås vara annorlunda den här gången. 

Räntebeskedet kommer klockan 19.00, och presskonferensen börjar 19.30, svensk tid.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -