USA-räntorna spökar på börserna

Makroveckan Den amerikanska ränteuppgången ser ut att ha lagt lite sordin på börsstämningen. I veckan får vi se om Fed-chefen Jerome Powell kan gjuta nytt mod i investerarkollektivet. Dessutom har vi en fullmatad svensk makrovecka med en Riksgäldsprognos som litet huvudnummer.

Efter årets rivstart var det en liten andhämtningspaus på världens börser under veckan som gick. Den svenska börsen steg med 0,3 procent medan den amerikanska sjönk med 0,7 procent. Ett skäl till en lugnare börsutveckling är att de amerikanska långräntorna fortsatt uppåt. Tioårsräntan ligger nu på 1,37 procent. Även den svenska tioårsräntan har rört sig uppåt men här ligger räntan på mer modesta 0,33 procent.

Oljepriset har också stabiliserats och Brentoljan kostar nu kring 63,5 dollar per fat. Det pågår dessutom en liten strid inom OPEC+ där Ryssland vill öka produktionen medan Saudiarabien vill hålla fast vid de beslutade produktionsbegränsningarna. Det borgar för ett intressant OPEC+-möte i mars och kan skapa lite rörelse i oljepriset framöver. Dessutom lär väl Texas-olja åter komma ut på marknaden när det bistra vintervädret, som drabbat delstaten och oljeproduktionen hårt, väl är över.

I veckan som kommer lär en hel del marknadsfokus hamna på de två tal som Fed-chefen Jerome Powell ska hålla inför den amerikanska kongressen på tisdag respektive onsdag. Det lär bli fortsatta löten om en fortsatt expansiv penningpolitik men samtidigt måste Powell också ge sin syn på ränteuppgång, inflationshot och effekten/behovet av president Bidens massiva stödpaket. Det kan bli lite knepigt för Powell att ge de lugnande besked som marknaden hoppas på men lyckas han ska börsen upp igen.

För EMU-området inleds veckan med det tunga tyska IFO-indexet, som förhoppningsvis ska visa på en mindre uppgång. På torsdag kommer konjunkturbarometern för hela EMU-området och även där hoppas vi på en liten ljusning.

Det är också en fullmatad svenska makrovecka.

På tisdag kommer svenska arbetsmarknadssiffror som bygger på en delvis ny metodik. Därför är det också ovanligt svårt att sia om var siffrorna ska landa.

På onsdag publicerar Riksgälden sin nya prognos över statsfinanserna. Budgetunderskotten har varit betydligt mindre än väntat under de senaste månaderna så vi räknar med en prognos som ger regeringen och dess samarbetspartier utrymme för nya stimulansåtgärder.

Den prognosen följs på torsdag av konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet. Barometerindikatorn har utvecklats allt starkare ut under de senaste månaderna och förhoppningsvis fortsätter den trenden. 

Svenskveckan avslutas på fredag med BNP-siffror för fjärde kvartalet, detaljhandelssiffror för januari och producentpriser.

I övrigt lär det bli en hel del fokus på hur vaccineringen fortgår. På det globala planet har Storbritannien lyckats väl och premiärminister Johnson väntas presentera en plan för hur brittisk ekonomi åter ska kunna öppnas upp. Till brittiska vaccineringssiffror har stora delar av övriga Europa en bra bit upp men förhoppningsvis börjar det röra sig åt rätt håll. Något som i så fall borde kunna ge risviljan en liten skjuts. Tidplanen för när vaccineringar kan genomföras i stor skala är dock högst osäker. Tyvärr även i Sverige.  

Måndag

God fart i industrin men desto trögare i tjänstesektorn är det troliga utfallet när det tyska IFO-indexet, som bygger på ett betydligt bredare underlag än inköpschefsindex, publiceras. Förväntningarna pekar mot att det ändå ska räcka till en mindre uppgång, om än från en ganska låg nivå.

Tisdag

Intressant svenska arbetslöshetssiffror. Eurostat har krävt en justering av metodiken bakom arbetsmarknadsundersökningarna så utfallet är den här gången mer osäkert än vanligt. Marknaden har i sin tur fokus på det tal och den utfrågning av Fed-chefen Jerome Powell som sker inför senaten. Räkna med en del frågor kring hur han ser på Joe Bidens föreslagna stödpaket och inflationen samt vad det betyder för penningpolitiken på lite sikt. Dessutom viktigt hur han kommenterar den senaste tidens långränteuppgång.

Onsdag

Riksgälden publicerar ny prognos över statens finanser. Utgångsläget är att Riksgälden i sin tidigare prognos överskattade storleken på budgetunderskottet med uppemot 50 miljarder. Prognosen lär därmed ge visst utrymme för ytterligare stimulansåtgärder, givet att underskottet ser ut att bli mindre än tidigare befarat. Många branscher skriker dessutom efter ytterligare stöd.

 Torsdag

Konjunkturbarometrar från både Sverige och EMU-området. Svensk ekonomi har överraskat positivt och i förra mätning nådde barometerindikatorn det historiska snittet på 100. Framför allt drivet av en stark industri. Det finns förutsättningar för en ytterligare förbättring även om utvecklingen för tjänstesektorn riskerar att tynga även fortsatt. Frågan är också hur hushållshumöret utvecklats mot bakgrund av smittspridningen och en vaccinering som inte rullas ut så smidigt som många hade hoppats på. Håll också koll på den amerikanska orderingången på varaktiga varor som säger en hel del om den viktiga investeringskonjunkturen.

Fredag

Under natten kommer det intressant statistik från Japan där börsen fått ordentlig fart i inledningen av året. Sen vänder vi åter blickarna mot Sverige där det publiceras BNP-siffror för fjolårets sista kvartal, detaljhandelssiffror för januari och producentprisindex. Troligen har detaljhandeln studsat upp efter en svag decemberutveckling. Intressant också om producentpriserna börjar röra sig uppåt då priserna på en hel del insatsvaror stigit samtidigt som leveranskostnaderna ökat. Privata inkomster i USA tog ett rejält skutt uppåt i januari när nya stimulanscheckar rullades ut. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -