Rapportfloden: Blandade resultat

Q4 Wonderful Times Group,Hövding, Ableco och Savosolar har lämnat sina kvartalsrapporter.

Wonderful Times Group, vars aktie handlas på Spotlight Stock Market, rapporterar omsättning och resultat för det fjärde kvartalet som ligger i linje med de preliminära besked som bolaget lämnade den 3 februari.

Styrelsen föreslår en utdelning om 0:70 kronor per aktie för verksamhetsåret 2020, enligt bokslutsrapporten.

Kvartalets omsättning blev 26,6 miljoner kronor (25,6), en ökning med 2,7 procent.

Ebitda-resultatet uppgick till 5,0 miljoner kronor (2,8) och resultatet efter skatt blev 6,5 miljoner kronor (2,0).

De preliminära beskeden var att omsättningen i det färde kvartalet 2020 skulle öka med cirka 3 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Preliminärt ebitda-resultat angavs tidigare uppgå till cirka 5 miljoner kronor och preliminärt resultat efter skatt var cirka 6,5 miljoner kronor.

"Efter ett på många sätt utmanande 2020, där huvudfokus blev kassaflöde, planerar vi nu för omsättningstillväxt. Vi ser stora möjligheter att utveckla våra befintliga varumärken som till exempel ALF och Vincent men vi tror även att vi framöver kommer att kunna lansera nya spännande varumärken som kan bidra till vår tillväxt", skriver vd Sofia Ljungdahl i rapporten.

Hon uppger att bolaget långsiktigt är övertygat om att det har goda förutsättningar att uppnå de finansiella målen, vilka bland andra är en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt på 10 procent och en långsiktig ebitda-marginal om minst 10 procent.

Hövding sålde 33.854 stycken Hövdingar under det fjärde kvartalet 2020, en ökning med 19 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Nettoomsättningen ökade till 52,8 miljoner kronor (46,5). Bruttomarginalen uppgick till 24 procent (22%).

Ebitda blev -5,7 miljoner kronor (-9,2) och resultat efter skatt uppgick till -7,4 miljoner kronor (-10,1), motsvarande ett resultat per aktie om -0:27 kronor (-0:45).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -8,4 miljoner kronor (-2,0).

Av Hövdings 33.854 sålda hjälmar under det fjärde kvartalet, 19 procent fler än motsvarande period året innan, såldes 32 procent (29) via distributörer, 64 procent (66) via återförsäljare och 4 procent (5) på bolagets webbshop.

"Efterfrågan är god, vilket 52,7 miljoner kronor i nettoomsättning under kvartal fyra bekräftar. Det är vårt största kvartal hittills och efter omstruktureringar gjorda under kvartal tre börjar vi försiktigt se effekt på vårt rörelseresultat", skriver bolaget.

Försäljningsandel per land visar att 32 procent såldes i Sverige (32), 34 procent i Danmark (37), 26 procent i Tyskland (28), 2 procent i Storbritannien (1) och för 6 procent i övriga länder (2).

Under kvartalet såg Hövding hur de internationella marknaderna i Tyskland och Danmark återgick till närmare förväntade nivåerna och var mindre tyngda av pandemirelaterade restriktioner i handeln. Samtidigt fortsatte Sverige leverera bra resultat, uppger bolaget, lett av många stora nationella aktörer som exempelvis Stadium, Outnorth och Designtorget.

Solvärmeproducenten Savosolar redovisar ett resultat efter skatt på -1,4 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2020 (-2,2).

Rörelseresultatet blev -1,3 miljoner euro (-1,4). Nettoomsättningen uppgick till 1,4 miljoner euro (1,6). Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för 2020 (0).

Investeringsbolaget Ableco, listat på NGM, redovisar intäkter om 1,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (5,5). Nettoresultatet blev 46,3 miljoner kronor (-10,9).

De likvida medlen vid periodens slut var 11 miljoner kronor (1,1).

Nedskrivningar under det fjärde kvartalet uppgick till 9,8 miljoner kronor (40,8). Posterna avser primärt nedskrivningar av finansiella tillgångar i koncernbolag, framgår av rapporten.

Koncernen har ett årsresultat på 101 miljoner kronor för 2020, där föregående års utfall blev en förlust på cirka 23 miljoner kronor.

"Vår strategi har därmed givit ett ökat värde till aktieägarna då vi i rapporten också kan visa ett eget kapital på 191,8 miljoner kronor samt att de finansiella tillgångarna nu är 220,5 miljoner kronor, och detta då vi även vet att flera av innehaven har en lägstavärdes-princip i redovisningen", skriver vd Johan Rooth i rapporten.

Bolaget Icandy, varav Abelcos ägarandel uppgår till cirka 34 procent, har under det gångna året haft en "kraftig värdeökning", där bolaget släppt flera spel som vunnit priser men också skapat intäktsrekord för bolaget.

"Inför nästa år så väntar vi på det nya spelet Claw stars samt samarbetet med den kinesiska aktören Ohayoo där vissa utvalda Icandy spel skall introduceras för den kinesiska marknaden", skriver Abelco.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -