På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen öppnar uppåt, ABB backar

Börsen Stockholmsbörsen inledde uppåt på veckans sista handelsdag. Även på de stora europeiska börserna är det en plusdag.

Vid 9.30-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30-index gått upp 0,4 procent till nivån 1.923. Aktier för 1,6 miljarder hade då omsattas. På kontinenten var tyska DAX-index upp 0,1 procent och Parisbörsens CAC40 med 0,4 procent.

I USA lyckades börserna vända upp och avsluta torsdagen på plussidan, efter en initial inledning på motsatt sida.

Bland de mest handlade storbolagen låg SSAB högst upp på vinnarlistan med plus 1,6 procent, följd av Boliden och Handelsbanken som båda var upp 1,3 procent.

På motsatta sidan backade ABB och Autoliv 0,7 procent. Deutsche Bank sänker sin rekommendation för ABB till sälj från behåll.

Bland morgonens rapportbolag handlades modeföretaget Björn Borg upp 4,8 procent. E-handeln växte medan ökade pandemirabatter pressade bruttomarginalen i det gångna kvartalet.

Wise Group, med verksamheter inom rekrytering, konsultuthyrning och HR/personalområdet, minskade sin omsättning med 19 procent i tredje kvartalet, men bolaget märkte ändå en uppgång i aktiviteten hos kunderna under september månad. Aktien klättrade 8,7 procent.

Zinzino, som är ett direktförsäljningsföretag som säljer produkter inom kosttillskott och hudvård, höjer sin vinstprognos för 2020 efter att det tredje kvartalet visat en "stark" utveckling. Aktien, som handlas på First North, klättrade 6 procent.

M2 Asset Management har ökat sitt ägande i fastighetsbolaget Corem och det har utlöst budplikt. Att förvärvet utlöser budplikt var inget självändamål, enligt M2:s ordförande Rutger Arnhult, som säger att Corem utvecklas bäst i egen regi som ett noterat bolag på Nasdaq Stockholm. Coremaktien ökade 0,8 procent i börsens inledning.

E-handelsbolaget Boozt börjar handlas även på Köpenhamnsbörsen på fredagen i en parallellnotering. I Stockholm var aktien upp 0,7 procent.

Gruvprospekteringsbolaget Copperstone Resources vill ta in 160 miljoner i en företrädesemission med teckningskurs 0:50 kronor. Aktien tappade 9,3 procent. Även Nextcell Pharma har aviserat en företrädesemission och aktien var ned 8,6 procent.

Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för industrikonglomeratet Lifco till 750 kronor från 598 kronor, med upprepat behållråd. Aktien steg 1,8 procent till 678 kronor.

På rekommendationsfronten har också DNB Markets höjt sin rekommendation för Lundbergs till behåll från sälj med ökad riktkurs till 455 kronor. Lundbergs var upp 1,2 procent i fredagsbörsens inledning till 452 kronor.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index fredag 20 november

 

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -