På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Full riskaptit hos placerarna

Fondkommentar Investeringsviljan är på topp efter positiva vaccinnyheter. Risktagandet har stigit samtidigt som kassan minskat till den lägsta nivån sedan coronapandemin startade. Det visar den senaste investerarenkäten.

Investerarnas positiva sentiment har nått den högsta nivån i år. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 6 till 12 november.

Det är en kombination av flera faktorer som ligger bakom den positiva synen på aktier. Det amerikanska presidentvalet är över. Det har det har kommit uppmuntrande signaler från flera positiva vaccinstudier som skapat en ovanligt stark sektorrotation och även en land- och regionrotation. Nu ser investerarna en ny öppen värld efter corona.

Det har skapat stor efterfrågan på tillväxtmarknadsaktier, småbolagsaktier, cykliska bolag, värdebolag och banker. Samtidigt har investerarna minskat kassan, sålt ut obligationer, dagligvarubolag och tidiga coronavinnare.

Den ökade optimismen ser man tydligast hos investerarnas kassor. Nettokassan fortsatte att sjunka från 4,4 procent och är nu på 4,1 procent. Under januari månads börsrally var kassan på 4,2 procent. Kassan närmar sig nu säljläge. Historisk har det varit säljsignal när nettokassan sjunker under 4,0 procent.

Allokeringen till aktier har nu nått den högsta nivån sedan januari 2018 och närmar sig nivån för extremt risktagande.

Ytterligare en faktor som talar för optimismen kring aktier är den fortsatta positiva synen på den globala tillväxten. Förväntningarna på den globala tillväxten är den högsta på närmare 20 år. En majoritet av investerarna tror att vi är inne i början på en ny uppgångsfas för världsekonomin. En faktor som sannolikt kommer att förbättra bolagens vinster och balansräkningar.

Förväntningar på en W-återhämtning blir allt starkare hos investerarkollektivet, samtidigt som allt färre tror på ett U-återhämningsscenario som är mer utdraget.

USA:s aktiemarknad anses fortfarande vara den mest överviktade regionen. Under månaden minskade övervikten något, men är fortfarande över det historiska snittet. Investerarna har haft en tydlig övervikt i amerikanska aktier sedan mars 2019.

Investerarnas intresse för tillväxtmarknadsaktier fortsatte att stärkas under månaden vars uppgång var den starkaste sedan april 2017. Den har nått den högsta nivån sedan februari 2020 och anses nu bland investerarna vara den mest intressanta regionen. Storbritannien som närmar sig en brexitlösning är den mest underviktade regionen och fortsatte att sjunka i popularitet under månaden till en ny bottennotering.

Den senaste månadens sektorrotation har skapat stora förändringar. Investerarna har ökat sin vikt i småbolag på bekostnad av stora bolag, tillväxtmarknadsaktier, värdeaktier och de två sektorerna som har haft klart sämst utveckling i år: banker och energibolag.

Aptiten för värdeaktier inom energisektorn och banker har ökat betydligt, men trots senaste månadens ökande intresse har investerarna fortfarande en betydande undervikt i banker sett till det historiska snittet. Mest underviktade sektorer är fortfarande energi och allmännyttiga bolag.

Teknikaktier och hälsovårdsaktier har fortsatt den största övervikten trots en minskning under månaden för häslovårdsaktier.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är ett utdraget andra coronautbrott. På andra plats hittar vi risken för en bubbla i teknikaktier.

Som vanligt är amerikanska teknikaktier ohotad etta som den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

Ny tvåa är att vara kort i bankaktier som hör till månadens bästa tillgångsslag. Värt att notera är att den amerikanska dollarn inte anses vara så övervärderad.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -