På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Swedbanks rapport i sammanfattning

Q3 Swedbanks resultat i det tredje kvartalet 2020 var bättre än väntat, medan räntenettot låg lite under analytikerprognoserna.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Resultat bättre än väntat. Swedbanks rörelseresultat blev 6.417 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Väntat var 5.276 miljoner, enligt genomsnittet i Infronts sammanställning av analytikerprognoser inför rapporten.

Räntenetto något lägre. Bankens räntenetto för årets tredje kvartal låg på 6.714 miljoner kronor, att jämföra med andra kvartalets 6.886 miljoner. Utfallet var 2 procent lägre än Infronts konsensusestimat. Minskningen jämfört med andra kvartalet berodde i huvudsak på lägre inlåningsmarginaler och förklaras också av valutaeffekter samt av att andra kvartalet var positivt påverkat av en engångseffekt inom Group Treasury på 103 miljoner kronor.

Lägre kreditförluster än befarat. Under det tredje kvartalet gjorde Swedbank ytterligare reserveringar för kreditförluster på 425 miljoner kronor, vilket var ljusare än analytikernas genomsnittliga prognos om kreditförlustreserveringar på 842 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning.

Provisionsnetto ökade. Provisionsnettot ökade med 11 procent i tredje kvartalet, jämfört med det andra, främst till följd av högre intäkter från kapitalförvaltningen och kortverksamheten. Provisionsnettot på 3.246 miljoner kronor var 3 procent bättre än Infronts konsensus.

Stabiliserat nettoresultat finansiella poster. Posten Nettoresultat av finansiella poster uppgick till 669 miljoner kronor, vilket kan jämföras med andra kvartalets 1.398 miljoner och Infronts konsensus som låg på 612 miljoner. "Resultatet har stabiliserats efter en volatil utveckling med kraftiga värdeförändringar under årets första och andra kvartal", skriver Swedbank.

Vill ge utdelning, men beaktar myndigheter. Swedbanks styrelse överväger fortsatt frågan om utdelning för räkenskapsåret 2019. "Bankens finansiella ställning är stark och vi vill ge utdelning. Men vi följer utvecklingen och tar hänsyn till myndigheternas bedömningar och är uppmärksamma på hur pandemin utvecklas", skriver Swedbanks vd Jens Henriksson. Han uppger att Swedbank har en stark kapitalbuffert och att marginalen till den svenska Finansinspektionens minimikrav på kärnprimärkapitalrelationen är fortsatt robust.

Helårskostnader strax under 21 mdr kr. Swedbank räknar med att bankens kostnader kommer att uppgå till strax under 21 miljarder kronor för helåret 2020, sade Jens Henriksson till nyhetsbyråer efter delårsrapporten. I somras var Swedbanks bedömning att bankens kostnader skulle bli 21,5 miljarder kronor för helåret. Kostnadsguidningen är exklusive den sanktionsavgift på 4 miljarder kronor som Finansinspektionen meddelade tidigare i år.

Flera tecken på återhämtning. Det finns många tecken på återhämtning i samtliga av Swedbanks marknader, men det kommer att ta tid innan ekonomin är tillbaka till nivåerna före krisen, enligt Swedbank-chefen. "Den globala ekonomin har fluktuerat snabbt och vi är fortsatt vaksamma på att läget kan försämras", skriver Jens Henriksson i delårsrapporten.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -