Hyggligt trots allt för globala börser

Utblick Som genomsnitt har världens börser fortsatt sin resa uppåt under den senaste 30-dagarsperioden men skillnaden mellan länderna är osedvanligt stor. Bland annat har europeiska börser - de nordiska länderna undantagna - gått svagt sedan smittspridningen tog förnyad fart.

Efter börsnedgångarna mot slutet av september har flera av världens börser fått ny fart, även om det tidvis varit lite slagig handel. Sett över den senaste 30-dagarsperioden är det ändå ganska jämnt skägg mellan börser som landar på plus respektive minus, enligt MSCI-index i lokal valuta.

Som genomsnitt har ändå marknaderna i både utvecklade ekonomier (Developed Markets) och tillväxtekonomierna (Emerging och Frontier Markets) utvecklats positivt. Skillnaderna mellan enskilda länder är dock osedvanligt stor. Både sett till den senaste 30-dagarsperioden och sedan årsskiftet.

En fortsatt imponerande utveckling kan noteras i bland annat Danmark och Kina som ståtar med uppgångar på drygt 20 procent sedan årsskiftet. Även revanschen i USA, efter tech-frossan i slutet av september, imponerar. Resan uppåt har dessutom fortsatt på den finska respektive svenska börsen, om än i lite lugnare takt den här gången.

Sammantaget får hävdas att aktiemarknaden klarat sig hyggligt sett till förutsättningarna. Den har haft att kämpa mot spänningarna inför det amerikanska presidentvalet, uteblivet amerikanskt stödpaket, tröga Brexit-förhandlingar och, inte minst, förnyad smittspridning i Europa och fortsatt höga smittotal i stora delar av den övriga världen. Därmed inte sagt att ovanstående inte gett utslag på börserna. Så kan exempelvis noteras att flera europeiska börser gått svagt sedan smittspridningen ökat och nya karantänsåtgärder satts in.

Att den amerikanska presidentvalskampanjen inte gett större utslag på marknadshumöret kan delvis förklaras av att Joe Biden nu ryckt ifrån i opinionen och att marknaden, kanske mest av allt, vill ha ett övertygande valresultat som gör maktövertagande smidigt. Dessutom lockar ett stort Demokratiskt stödpaket om man även lyckas vinna kongressen. Förhoppningarna om ett efterlängtat stödpaket redan i närtid har däremot minskat med mindre än tre veckor kvar till presidentvalet.

Ändå ska noteras att volatilitetsindex, VIX, för den amerikanska börsen stigit och nu ser ut att ha etablerats på en ny, lite högre nivå. Så visst finns det också en underliggande osäkerhet kring börsresan framöver.

Förutom den ökande smittspridningen börjar dessutom konjunkturutvecklingen komma i förnyat fokus. Den övertygande återhämtningen som vi såg under sommarmånaderna ser nu ut att ha gått in i en lugnare fas. Den makrostatistik som kommit under senare tid övertygar i alla fall inte på samma sätt som tidigare. Det syns bland annat i Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrodata rullas ut i förhållande till analytikernas prognoser. ESI befinner sig nu i en fallande trend både i USA och EMU-området.

Risken för fler konjunkturbesvikelser tror vi dessutom har stigit till följd av att nya karantänsåtgärder satts in i Europa, samtidigt som det finns vissa tecken på att arbetsmarknaden i USA återigen går lite svagare. Det senare delvis som en följd av uteblivet stödpaket. Frågan är i vilken grad analytikerna tagit höjd för detta när det gäller makroutfallen framöver.  

Samtidigt har vi nu gått in i en ny rapportperiod och hittills ser det ut som att företagen lyckats hålla uppe vinsterna. Dessutom stiger förväntningarna på att flera stora centralbanker ska rycka ut med nya stimulansåtgärder om konjunkturkurvorna skulle börja peka nedåt på ett mer dramatiskt sätt. Det kan i sin tur bidra till fortsatta börsuppgångar eller i alla fall till att större börsfall ska kunna undvikas. 

 

Developed Markets

Den genomsnittliga uppgången under den senaste 30-dagarsperioden summera till anständiga 1,9 procent.  I takt med att virusspridningen återigen tagit fart i Europa har den danska börsen fått förnyad skjuts. Uppgången under den senaste 30-dagarsperioden har varit 6,6 procent och sedan årsskiftet summerar den till imponerande 24,5 procent. Även i Australien och Nya Zeeland har börsuppgångarna tagit fart. Viktiga USA har också stigit när tech-jättarna återigen utvecklats starkt efter nedgångarna i september. Sverige placerar sig i mitten av fältet med en uppgång på 0,9 procent.

I botten på börslistan hittar vi flera länder där virusspridningen återigen ökat och nya karantänsåtgärder satts in. Storbritannien pressas dessutom av att vi går in på slutsträckan för Brexit-förhandlingarna och det ännu saknas substantiella framsteg. Hongkong fortsätter dessutom att gå svagt, vilket står i skarp kontrast mot den starka utvecklingen i fastlands-Kina.

Emerging Markets

Bland utvecklingsekonomierna stannar den genomsnittliga uppgången under den senaste 30-dagarsperioden på 0,6 procent. Flertalet börser hamnar dessutom på minus under perioden men snittet hålls uppe av att den kinesiska börsen fortsätter att röra sig uppåt. Här landar uppgången på 3,0 procent och sedan årsskiftet har MSCI-index för Kina stigit med strax över 20 procent. Så när det gäller börsen har inte de eskalerande konflikterna med USA haft någon synbar effekt.

Den turkiska börsen har gått visserligen gått starkt men samtidigt har valutan försvagats väsentligt. Så utan valutasäkring är man fortfarande en förlorare som investerare. Den svenska kronan närmar sig med stormsteg paritet mot den turkiska liran. Osäkerheten är dessutom osedvanligt hög då det väntas sanktioner mot landet.

I botten hittar vi flera östeuropeiska marknader som dels drabbats av egen smittspridning, dels väntas påverkas negativt av de karantänsåtgärder som nu sätts in i övriga delar av Europa. Valutorna har dessutom i flertalet fall tappat.

Frontier Markets

De nya tillväxtekonomierna, eller förhoppningsekonomierna, har som grupp gått starkast under den senaste 30-dagarsperioden med en uppgång på 3,4 procent. Resultatet lyfts av att flera oljeländer gått starkt med Nigeria i topp. Annars är det mest minus på listan och även här ser vi att de nya svårigheterna i Europa fått genomslag då både Rumänien och Kazakstan gått synnerligen svagt. Som vanligt är det stor spridning på listan vilket talar för att riskprisningen definitivt kan vara ett alternativ om man väljer att investera på dessa marknader. Länderna har så pass olika drivkrafter som påverkar dem över tid.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -