På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

2,4 miljoner får nytt taxeringsvärde

Skatt Är du en av alla de fastighetsägare som fått ett nytt taxeringsvärde den här veckan? I genomsnitt har de gått upp 17 procent.

Den här veckan har många husägare (som har digital brevlåda) fått besked om ett nytt, högre taxeringsvärde. Det är försäljningspriserna på fastighetsmarknaden åren 2017 till 2019 som avgör nivån på taxeringsvärdena.

Störst ökning är det i Dalarna, med 25 procent. Minst ökar taxeringsvärdena i Stockholm. Där är ökningen ynka tre procent.

Sedan i måndags går det att deklarera sin fastighet på nätet. Det dock långt ifrån alla 2,4 miljoner fastigheter som behöver deklarera. De flesta behöver inte göra något.

Det nya värdet är ett förslag till beslut om nytt taxeringsvärde. Om alla uppgifter stämmer krävs inget från fastighetsägarens sida, det i sig är ett godkännande av Skatteverkets förslag. Det gäller den som får en grå blankett.

Den som har ökat värdet på sin fastighet genom exempelvis renovering ska anmäla detta.

Får du däremot en grön blankett är du en av de 70 000 husägare som ska lämna fastighetsdeklaration.

Den som vill invänta pappersblanketterna får vänta ett tag till. De börjar skickas ut den 30 september.

Äger du en fastighet tillsammans med någon eller några andra är det bara en av er som får blanketter. Sista dag att deklarera eller ändra i förslaget till nytt taxeringsvärde är 2 november.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -