Det är uppsidan i fotbollsaktierna

Börs Fotbollsaktierna tillhör den grupp av aktier som gått svagast sedan pandemin bröt ut. Kan det finnas uppsida när publik återigen börjar tillåtas på matcherna?

Ett urval av Europas tio största noterade klubblag har hittills i år fallit med 27 procent.

Europas och världens största noterade fotbollsklubbsaktie är brittiska Manchester United.

Marknadsvärdet uppgår till drygt 2 miljarder dollar. Aktien är noterad på NYSE (New York Stock Exchange). Introduktionen skedde in 2012 och intropriset sattes till 14 dollar per aktie.

Klubben delar in verksamheten i tre delar. Dels Broadcasting som innefattar sändningsintäkterna från livesändningarna.

Sedan är det Commercial alltså sponsorintäkter, försäljning och produklicensiering.

Den tredje delen är Matchday. Det är alltså de intäkter som genereras vid lagets hemmaarena Old Trafford med sina 74 140 sittplatser. Det är Premier Leagues största fotbollsstadion.

Varje år under de senaste 21 åren har arenan Old Trafford haft en genomsnittlig beläggningsgrad på 99 procent på Premier League-matcherna.

2019 stod Broadcasting för 38 procent av intäkterna, Commercial stod för 44 procent och Matchday stod för 19 procent.

Totalt omsatte Manchester United 627 miljoner pund 2019. Ebit landade på 186 miljoner pund.  

För 2020 väntas intäkterna minska med runt 20 procent. Det är främst hänförlig till minskade intäkter från segmentet Matchday eftersom matcherna måste spelas för tomma läktare.

Ebit spås minska med runt 35 procent.

Hittills i år är aktien ner 19 procent.

Aktien bevakas av tre analytiker. Två är positiva och en är neutral. I genomsnitt ser de en uppsida på 5 procent i aktien.

Manchester United grundades 1878 under namnet Newton Heath L&YR Football Club. Säsongen 1892–93 nådde klubben högsta ligan.

1902 byttes namnet till Manchester United. 1908 vann klubben sin första ligatitel av hittills 20 stycken.

19 februari 1910 invigdes arenan Old Trafford.

Italiens största noterade fotbollsklubbaktie är Juventus med säte i Turin. Juventus är latin och betyder "ungdom".

Marknadsvärdet uppgår till drygt 1,2 miljarder euro.

2019 omsatte Juventus 621 miljoner euro. I år väntas intäkterna falla till 421 miljoner euro.

Juventusaktien har tagit stryk och är hittills i år ner med 26 procent.

Aktien bevakas av fyra analytiker. Två sätter köp och två är neutrala. Riktkursen är 1,09 euro, vilket indikerar en uppsida på drygt 19 procent.

Juventus ägs till 52,5 procent av investmentbolaget Exor som är industrifamiljen Agnellis maktbolag, genom Exor kontrollerar de bland annat biltillverkaren Fiat Chrysler.

Som nummer fyra på ägarlistan återfinns norska oljefonden med drygt en halv procent av aktierna. Flera andra kända fondbolag som Blackrock, Lyxor och Invesco finns också med på ägarlistan.

Juventus FC bildades den 1 november 1897. Laget vann italienska ligatiteln scudetti första gången redan 1905 och totalt har laget vunnit 36 gånger.

Tysklands största noterade fotbollsklubbaktie är Borussia Dortmund. Klubben bildades av ett gäng ungdomar i Dortmund den 19 december 1909. Borussia är det latinska namnet för Preussen. Skälet till att man tog det namnet berodde på att ett bryggeri i närheten hette så.

Laget är känt för att ha extremt välfyllda läktare på arenan Signal Iduna Park som tidigare hette Westfalenstadion.

Särskilt känd är den södra läktaren Südtribüne”  som är Europas största ståplatsläktare med plats för 24 454 fans. Den går under namnet ”gula väggen”.

Faktum är att Dortmund är det fotbollslag i världen med högst publikgenomsnitt på matcherna.  

Arenan byggdes inför fotbolls-VM 1974 och har en kapacitet på 81 359. Det är Tysklands största fotbollsstadion.

Borussia Dortmund var det första tyska lag som vann en europeisk cup. 1966 lyckades laget mycket oväntat slå Liverpool med en offensiv fotboll och vinna Cupvinnarcupen. 

2019 omsatte Borussia Dortmund 490 miljoner euro och gjorde en vinst före skatt på 24 miljoner euro.

34 procent kom från tv- och streamingintäkter. 25 procent från transfers, 20 procent från reklamintäkter och resterande del från matcherna.

För helåret 2020 väntas omsättningen minska till 426 miljoner euro och ebit väntas sjunka till minus 28 miljoner euro.

Under tisdagen kom dock en positiv nyhet från klubben där man meddelar att det från och med nästa match kommer att ha åskådare på plats igen. Det är på experimentstadium som kommer att utvärderas efter sex veckor alltså i slutet av oktober.

Aktien steg initialt med över 7 procent på nyheten. Hittills i år är aktien dock fortfarande ner runt 30 procent.

Marknadsvärdet på Borussia Dortmund är 538 miljoner euro. Aktien tillhör en av de få fotbollklubbaktier som faktiskt delar ut pengar även om direktavkastningen är låg.

Skuldsättningen är också mycket låg.

Borussia Dortmund har en lite märklig ägarsituation. Största ägare är den tyska specialkemijätten och DAX-bolaget Evonik med 9,8 procent av aktierna.

Även sportskojätten Puma är ägare med 5 procent av aktierna.

Tyskland har en speciell regel som går under namnet 50+1-regeln. Den innebär att majoriteten (minst 51 procent) av inflytandet ska ligga hos fansen. Det betyder att ingen extern investerare helt kan ta över tyska klubblag. Externa investerare kan dock stå för kapitalet.

Ett extremt exempel på detta är SAP-grundaren Dietmar Hopps ägande i TSG 1899 Hoffenheim. Hopp äger 96 procent av kapitalet men hans rösträtt är inskränkt till 49 procent.

I Dortmund har man löst det genom att lägga inflytande i ett separat bolag som är helägt av fansen. I det börsnoterade Borussia Dortmund äger fansen 5,5 procent av aktierna.

Aktien bevakas av fyra analytiker. Tre av dessa sätter köp och den genomsnittliga riktkursen ligger på 8,3 euro. Det indikerar en uppsida på drygt 40 procent från nuvarande nivå.

Nederländernas största noterade fotbollsklubbaktie är legendariska Amsterdamklubben AFC Ajax.

Klubben bildades av några studenterna på ett café på Amstelveenseweg år 1883. Klubben hette först Union men ändrade 1894 namn till Foot-Ball Club Ajax efter den grekiske hjälten Ajax.

Klubben har vunnit inte mindre än fyra Champions League-titlar och dominerat den nederländska ligan i flera årtionden. Hemmamatcherna spelas på Johan Cruijff Arena som fått namn efter Johan Cruijff som var 1970-talets bästa fotbollsspelare.

Aktien har hittills i år liksom de andra fotbollsklubbsaktierna tagit stryk och gått ner med drygt 20 procent i år.

Marknadsvärdet uppgår till drygt 300 miljoner euro.

Omsättningen som förra året uppgick till 200 miljoner euro väntas i år falla med 25 procent.

Aktien bevakas av en analytiker som sätter köp och riktkursen 20 euro.

För det flesta fotbollsklubbar innebar pandemin att de först inte fick lov att spela alls för att sedan kunna återta matcherna fast med tomma läkare. Det innebar ett stort intäktstapp.

För de stora noterade klubbarna genereras runt 20 procent av omsättningen på de fysiska besökarna så det är ganska självklart att påverkan varit stor på kort sikt.

Fotbollaklubbsaktierna har också tagit mycket stryk. Samtidigt är fotbollsklubbaktier sällan några börsraketer. I bästa fall är värdet mer eller mindre konstant över tid.

För den som funderar på att investera i fotbollsaktier kanske det snarare är viljan att äga en bit av sitt favoritlag som borde avgöra ett köpbeslut hellre än kallt kalkylerande.

I det här exceptionella läget skulle man dock kunna tänka sig en studs uppåt för aktierna under förutsättning att pandemin är under kontroll och att åskådare återigen tillåts fullt ut på arenorna. Då kan det finnas en del uppsida.

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud  

Aktie % i år Land liga
Lazio -15 Italien
AIK Fotboll -18 Sverige
Manchester United -19 Storbritannien
AFC Ajax NV -22 Nederländerna
Juventus -26 Italien
F.C. Koebenhavn (PARKEN SPORT & ENTERTAINMENT) -29 Danmark
Celtic  -31 Storbritannien
Borussia Dortmund -30 Tyskland
Sport Lisboa e Benfica-Futebol -36 Portugal
A.S. Roma -43 Italien
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -