På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Efter rekordsommaren: Nu stiger priserna

El Efter en sommar av rekordlåga priser kommer nu en ökning av elpriserna. Det är dock inga chockhöjningar att det handlar om – snarare på normala nivåer för årstiden.

Sommaren var en rekordsommar om man ser till elpriser, aldrig tidigare har snittpriserna varit så låga. Tack vare välfyllda vattenmagasin har kilowattimmen kostat mellan 1 och 5 öre under sommaren.

Lägst priser har det varit där vattenkraften finns, i Norrland. Rikliga snömängder i kombination med regn har fyllt magasinen. Eftersom vi kommer från så låga nivåer är det också där som priserna nu stiger mest.

I söder har elpriserna varit högre. Det beror främst på att kärnkraften varit begränsad på grund av så kallade revisioner, alltså tester och moderniseringar, som gör att kärnkraftverken inte varit igång fullt ut.

Spotpriser på elbörsen Nord Pool. Källa: Energimarknadsinspektionen

Under dagar med lite vind har Skåne då behövt importera el, helt enkelt för att den stora tillgången i norr inte kommer södra Sverige tillgodo. Orsaken till det är att kapaciteten i elnätet inte räcker till, det skriver Bixia i sin månatliga rapport.

Även begränsningar i överföringen från Norge har gjort att skillnaden i elpriser medan norr och söder varit rekordstora, skriver Vattenfall.

I augusti har det däremot regnat och blåst mindre och nu står vi alltså inför mer normala elpriser, spår Bixia. Även stigande elpriser i Tyskland trycker upp priserna något, skriver Vattenfall.

Framöver förväntar sig Bixia trots allt ett överskott på el, eftersom det kommer att blåsa mer och kärnkraften kommer tillbaka. Om regnet uteblir i alltför stor utsträckning kan dock priserna komma att stiga än mer, påpekar Vattenfall.

Rörligt elpris under 2020. Priskurvan för Norra Sverige gömmer sig bakom den för Norra mellansverige. Källa: Vattenfall

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -