Därför ska du satsa på sopaktierna

Börs Sophanteringsmarknaden väntas växa med 6 procent årligen fram till 2025. Bolagen i sektorn har haft det tufft under pandemin.

I veckan lade franska sophanteringsjätten Veolia Environnement bud på en aktiepost motsvarande 30 procent av konkurrenten Suez aktier.

Budpremien ligger 50 procent över den senaste kursnivån. Om budet går igenom har Veolia lovat att lägga ett bud på hela Suez. Inte oväntat rusade Suezaktien på beskedet.

Budet på Suez är dock fientligt och det är absolut inte säkert att affären går i lås och bom.

Efter beskedet valde Bank of America att dubbeluppgradera Veoliaaktien från sälj till köp, vilket är en åtgärd som inte är så vanlig.

Före beskedet låg den genomsnittliga riktkursen på 22,50 euro per aktie. Veolia Environnement handlas till rabatt i förhållande till sektorn.

Veoliaaktien föll kraftigt i samband med utbrottet av coronapandemin i februari, då handlades aktien till kurser över 28 euro. Sedan dess tillhör aktien kategorin bolag som inte återhämtat sig från raset.

Framöver kommer Veolia Environnement att satsa mer på att ta hand om farligt avfall, vilket ger högre marginaler. Morgan Stanley spår att denna del av bolaget kan komma att så för så mycket som 20 procent av Ebitda 2023.

Investmentbanken har satt riktkursen 26 euro som basscenario. Då har banken valt att anta att Veolias verksamhet börjar gå som normalt från och med augusti 2020 och att tillväxten förblir låg under 2021.

I ett mer positivt scenario tror Morgan Stanely att aktien kan klättra upp till 29 euro. Det förutsätter att verksamheten som tar hand om farligt avfall uppmärksammas fullt ut och att bolaget i sin helhet börjar handlas med samma värdering som sina utländska konkurrenter.

Generellt har sophanteringsaktierna drabbats hårt av pandemin. Före budet låg Europas näst största sophanteringsbolags aktie Suez på minus för året.

Hittills i år har en aktieportfölj bestående av världens nio ledande avfallshanteringsbolag backat med i genomsnitt 1 procent.

Världens största noterade sophanteringsföretag är amerikanska Waste Management. Aktien har gett noll i avkastning hittills under 2020. Bolaget har ett börsvärde på drygt 48,3 miljarder dollar.

Aktien följs av sjutton analytiker. Åtta av dessa sätter köp. Den genomsnittliga riktkursen är 117 dollar, vilket är fyra dollar högre än senaste aktiekursen.

Den mest kända delägaren i Waste Management är Bill och Melinda Gates stiftelse som äger drygt 4 procent av bolaget. Största ägaren är fondbolaget Vanguard med drygt 8 procent av aktierna.

Under 2020 väntas bolaget minska omsättningen något till 14,8 miljarder dollar.

Vinsten per aktie väntas landa på 3,6 dollar i år och nästa år spås den bli 4,2 dollar.

Näst största avfallsaktien är amerikanska Republic Services. Bolaget värderas till 29,5 miljarder dollar.  

För helåret 2020 väntas omsättningen minska marginellt.

Republic Services handlas till p/e-tal på 30,6 för 2020 och 26,7 för 2021.

Hittills i år är aktien upp 4 procent.

Framtiden talar för sophanterings- och återvinningssektorn. Varje år produceras det runt 2 miljarder ton sopor globalt. Den siffran väntas öka till 3,4 miljarder ton fram till 2050.

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Marknadsvärde MDUSD Direktavkastning % % i år
Waste Management 48,3 1,9 0
Republic Services 29,5 1,8 4
Waste Connections 26,6 0,7 11
Veolia Environnement  12,8 2,6 -18
Suez 9,2 3,7 7
Stericycle Inc 5,8 0 1
Clean Harbors 3,4 0 -26
Advanced Disposal Services 2,7 0 -8
Casella Waste Systems 2,7 0 22
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -