Rapportfloden: Blandade resultat

Q2 Hamlet Pharma, Beowulf Mining, Raybased, Prebona, Next Games, Josab, Avtech, Guideline Geo, Precio Fishbone, Mackmyra, Umidas, Academedia, Redwood Pharma, Acosense, Acucorts, Scandbook, Byggmästare Anders J Ahlström och Aros Bostad finns bland bolagen som har lämnat sina kvartalsrapporter.

Event-affärssystembolaget Jetty, listat på Spotlight, redovisar ett resultat efter skatt på -0,6 miljoner kronor (-2,2) för det andra kvartalet 2020.

Nettoomsättningen var till 0,8 miljoner kronor (0,6). Effektiviseringsåtgärder bidrog till att kostnaderna sjönk 35 procent under andra kvartalet.

"Det innebar Jettys hittills starkaste kvartal, resultatmässigt. Viktigt att poängtera är att en bidragande orsak är Tillväxtverkets stöd för deltidspermittering. En annan bidragande orsak är en engångsintäkt från en av våra största kunder. Sannolikt kommer intäkterna påverkas negativt så länge covid-19 påverkar samhället och det finns risker att vissa kunder framöver kommer att tvingas avsluta avtal", skriver Jens Ålander, som tillträdde som vd för Jetty i maj 2020.

Under april månad har bolaget säkerställt stöd från Tillväxtverket gällande deltidspermittering samt erhållit anstånd från Skatteverket gällande skatteinbetalningar. Detta innebär att bolagets likviditet stärktes med drygt 0,9 miljoner kronor. Vidar har bolaget under juli säkerställt ett kortsiktigt lån från Almi, vilket innebär att likviditeten stärktes med 0,5 miljoner kronor.

"Som vi tidigare kommunicerat, i rapporten för det första kvartalet och årsredovisningen 2019, behöver vi genomföra åtgärder för att hantera bolagets likviditet. Vi har hittills verkställt kostnadsreduceringar och tagit del av vissa av regeringens stödåtgärder, vilket hjälpt oss att hantera verksamheten kortsiktigt. Under hösten behövs ytterligare finansieringsåtgärder", skriver vd:n.

Spotlightlistade forskningsbolaget Hamlet Pharma redovisar ett resultat efter skatt på -6,5 miljoner kronor (-6,7) för det fjärde kvartalet (april-juni) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Det motsvarar -0:19 kronor per aktie (-0:21).

Bolaget hade inga intäkter i kvartalet och inte heller under hela räkenskapsåret.

Covid-19 har påverkat infrastrukturen för kliniska försök markant. Hamlet Pharma har fortsatt sina förberedelser för fortsatta kliniska studier.

Bolaget skriver vidare i rapporten att den finansiella situationen är stabil och att likviditeten är tillräcklig för det nya räkenskapsåret.

Ingen utdelning föreslås för 2019/2020.

Lightair, som utvecklar och säljer luftrenare, redovisar en nettoomsättning för det andra kvartalet 2020 på 11,3 miljoner kronor (2,8).

Orderingången steg till 7,3 miljoner kronor (3,3).

Rörelseresultatet sjönk något till -2,6 miljoner kronor (-2,5) medan nettoresultatet minskade till -2,8 miljoner kronor (-2,7).

Rörelseresultatet har belastats med tillfälliga kostnader för transport och logistik om 0,5 miljoner kronor till följd av produktionsstopp i fabriken på grund av coronapandemin.

"Rörelseresultatet har även belastats med lämnade marknadsföringsstöd om 1,7 miljoner kronor (0) och betydligt högre avskrivningar, totalt 1,2 miljoner kronor (0,2), avseende immateriella tillgångar från förvärvet av Cellflow East", skriver bolaget.

Forskningsbolaget Xintela redovisar ett resultat efter skatt på -9,1 miljoner kronor (-10,7) i det andra kvartalet 2020.

Det framgår av delårsrapporten. Bolaget saknade omsättning under kvartalet i linje med motsvarande period föregående år.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -10,0 miljoner kronor (-9,5) med likvida medel på 0,8 miljoner kronor (11,3) vid rapportperiodens utgång.

I juni 2020 presenterade Xintela en nyemission som resulterade i ett kapitaltillskott på 40,5 miljoner kronor före emissionskostnader.

NGM-noterade Transiro redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet på -2,6 miljoner kronor (-3,1).

De totala intäkterna ökade till 5,8 miljoner kronor (3,6), varav nettoomsättningen steg till 4,6 miljoner kronor (3,6). Rörelseresultatet kom in på -2,6 miljoner kronor (-2,1).

Transiro förvärvade bolaget Wifog Sverige i december 2019, vilket påverkar jämförelsen mot andra kvartalet 2019.

Den pågående pandemin har slagit hårt mot nettoomsättningen för Wifog där bolaget räknar med att ha tappat omkring 90 procent av sina intäkter från reklamfilmer.

Vidare konstaterar dock vd Johan Eriksson att trots den pågående covid-19-pandemin fortsätter bolaget öka sin omsättning, främst genom ett "mycket" starkt halvår för bussplaneringsverktyget Klartex.

"Ingen av Transiros över 300 kunder inom buss och retail har sagt upp sina avtal. Detta trots att bussbranschen naturligtvis har tuffa tider då i princip hela turistnäringen i Sverige avstannat. Vi har till och med tagit vunnit nya avtal under kvartalet", skriver Johan Eriksson.

Under sommaren lanserade bolaget en ny produkt; Klartext Mobil som är en app för Klartext bussplanering. Mobil-appen kommer ytterligare effektivisera kundernas verksamhet, heter det.

Transiro har installerat mobil-appen hos ett par utvalda pilotkunder och deras återkoppling beskrivs av bolaget som mycket positiv.

NGM-listade Cloud Republic, som hjälper företag med verksamhetsdigitalisering, hade en nettoomsättning på 5,3 miljoner kronor (6,1) i det andra kvartalet 2020.

Rörelseresultatet på ebitda-nivå var 1,4 miljoner kronor (-0,3) och ebitda-marginalen 27 procent. Nettoresultatet låg på 0,9 miljoner (-2,8), motsvarande 0:39 kronor per aktie (-1:14).

Andra kvartalet var bolagets mest lönsamma kvartal sedan bildandet, trots corona, konstaterar vd Johan Gran i delårsrapporten.

"Så trots att vi tappat några kunder vars lönsamhet påverkats kraftigt negativt av coronaviruset har vi kunnat leverera bättre resultat på sista raden tack vare ökad effektivitet i vår verksamhet. Antalet kunder är i stort sett oförändrat genom att de tappade kunderna kompletterats med nya", skriver vd:n.

Han pekar på att Cloud Republics affärsmodell fungerar utmärkt utan fysisk närvaro på kontoret eller hos kunder.

"Digital marknadsföring är ju självklart en digital tjänst som inte kräver en fysisk närvaro. Nu har även försäljning blivit det av förklarliga skäl. Det har visat sig att videokonferenser till och med effektiviserat försäljningen i många fall på grund av minskat resande", uppger vd:n.

Genesis IT, som handlas på Spotlight och levererar molnbaserade affärssystem, ökade sitt rörelseresultat för koncernen till 6,9 miljoner kronor (4,9) under det andra kvartalet 2020.

Kvartalets resultat efter skatt ökade till 5,7 miljoner kronor (4,0), enligt kvartalsrapporten. Nettoomsättningen uppgick till 22,6 miljoner kronor (22,5).

Bolagets vd Tommy Flink uppger i rapporten att kvartalets enskilt viktigaste händelse var avtalsförlängningen med kedjan XL-Bygg (Mestergruppen Sverige AB).

CGIT, som levererar lösningar inom virtualiserad infrastruktur, hade intäkter om 12,6 miljoner kronor under det andra kvartalet 2020 (19,0) och omsättningen sjönk till 11,7 miljoner kronor (18,9). Rörelseresultatet landade på 0,5 miljon kronor (0,3).

"Jag kan konstatera att Q2 är ett kvartal där många bolag valde att pausa alla större investeringar för att få en kontroll på sin egen påverkan av corona och att många avvaktar för att se var pandemin tar vägen i omfattning och tid. Vår driftaffär har dock löpt på nästan som vanligt med det undantaget att driftrelaterade supportcase har ökat med cirka 25 procent under perioden", skriver vd Mattias Bergkvist i delårsrapporten.

Hans observation är att affärsklimatet blev bättre strax innan semesterperioden.

"Trots att vi nu kliver in i en höst med många frågetecken och relativt stor oklarhet i hur bolag kan och ska agera utifrån pandemin väljer jag ändå att se ljust på marknaden avseende andra halvåret av 2020 där vi har hittat ett förhållningsätt till Corona och det nya normala och företag måste fortsätta investera i IT för att fortsätta att utvecklas", skriver vd.

NGM-noterade Swemet, som erbjuder produkter och tjänster till elnätsbolag, ökade intäkterna med 75 procent till 15,2 miljoner kronor (8,6) under årets första sex månader.

Rörelseresultatet, ebitda, uppgick till 1,8 miljoner kronor (1,3) under halvårsperioden, en ökning med 31 procent.

"Swemet ser med god tillförsikt på framtiden och redovisar det bästa halvåret i bolagets historia och Swemet är i stark tillväxt. Våra befintliga kunder fortsätter sina utrullningar som planerat och nya tillkommer. Vi ser också att vår servicekomponent ökar vilken kommer vara en viktig del av vår tillväxt och framförallt ge en löpande basintäkt jämte försäljning av hårdvara", skriver vd Jan Axelsson i halvårsrapporten.

Under det första halvåret har Swemet bland annat fördjupat samarbetet med Star Instrument, den kinesiska mätartillverkare bolaget är distributör för. Swemet kommer vidare att agera agent för Star i större upphandlingar.

"Tillsammans förbereder nu bolagen en större offert i Sverige där Swemet tar lokalt projektansvar", skriver bolaget.

Forskningsbolaget Cereno Scientific redovisar ett rörelseresultat på -4,0 miljoner kronor för det andra kvartalet.

Bolaget redovisar inga jämförelsesiffror då koncernförhållande uppstod den 20 december 2019. Bolaget hade ingen omsättning för perioden. Aktiverat arbete för egen räkning uppgick till 2,3 miljoner kronor.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -4,8 miljoner kronor. De likvida medlen vid periodens slut var 11,7 miljoner kronor.

Under kvartalets gång har bolaget etablerat dotterbolag i USA med kontor i Cambridge Innovation Center (CIC), Massachusetts.

"Våra framsteg under första halvåret 2020 och etableringen i USA ligger helt i linje med våra långsiktiga mål. Det är med stor tillförsikt jag ser fram emot andra halvåret och den kontinuerliga utvecklingen av vår verksamhet", skriver vd Sten Sörensen i rapporten.

Eurocin Vaccines redovisar ett resultat efter skatt på -2,5 miljoner kronor (-3,4) i bolagets fjärde kvartal som avslutades i juni 2020.

Det framgår av bokslutet i det brutna räkenskapsåret.

Bolaget saknade omsättning för perioden i likhet med motsvarande period för ett år sedan.

Kassaflödet för den löpande verksamheten under det gångna räkenskapsåret 2019/2020 låg på -9,0 miljoner kronor (-20,1) med likvida medel på 31,9 miljoner kronor (5,0) vid rapportperiodens utgång.

Spotlight-listade Easyfill, som säljer butiksinredning, dryckeskylskåp och släpvagnar, redovisar en koncernomsättning på 32,3 miljoner kronor (30,3) för det andra kvartalet 2020.

Ebitda-resultatet för koncernen under perioden förbättrades något till en förlust om 0,1 miljoner kronor (-0,3), framgår av delårsrapporten.

"Utan tvekan har coronapandemin hämmat även oss och utan den hade EasyFill kunnat presentera ännu bättre affärer/siffror, men nu är det som det är", konstaterar vd Håkan Sjölander.

Gruvprospekteringsbolaget Beowulf Mining redovisar ett nettoresultat på -0,2 miljoner pund (+0,3) i det andra kvartalet 2020.

Det framgår av delårsrapporten.

Bolaget saknade omsättning under kvartalet i likhet med motsvarande period för ett år sedan.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -0,3 miljoner pund (-0,3) med likvida medel på 0,6 miljoner pund (1,7) vid rapportperiodens utgång.

Den 13 augusti meddelade bolaget att de hade säkrat ett lån i Sverige på motsvarande 1,0 miljoner pund.

Vd Kurt Budge konstaterar i vd-ordet att priset för järnmalm gått över 125 pund per ton. Det är den högsta nivån sedan februari 2014.

"Då den svenska regeringen är tillbaka till jobbet tidigt i september samt då bolagets advokater bekräftar att vi har gjort allt som krävs för att beviljas en bearbetningskoncession har regeringen inga ursäkter till att fördröja ett beslut om Kallak", skriver Kurt Budge i vd-ordet.

Forskningsbolaget Oncology Venture, med fokus på precisionsmedicin, redovisar ett ebitda-resultat på -5,2 miljoner danska kronor i det andra kvartalet (-15,3).

Nettoresultatet blev -3,5 miljoner kronor (-23,2). Kassaflödet från den löpande verksamheten var -7,9 miljoner kronor (-21,6).

Bolaget hade ingen omsättning under kvartalet (0,2).

Brandbee, verksamhet inom digital marknadsföring, hade en nettoomsättning på 1,8 miljoner kronor (1,1) under det andra kvartalet. Rörelseresultatet uppgick till -2,8 miljoner kronor (-2,2).

"Första halvåret av 2020 har marknaden präglats av covid-19, bara i Sverige har annonsraset uppgått till två miljarder kronor enligt Sveriges mediebyråers senaste sammanställning. Det har varit en minst sagt utmanande vår, men vi tror på vår affärsmodell med att erbjuda våra kunder en 'one stop shop' utan silos, med transparens och inte minst kreativ produktion genom att vi kan erbjuda skalbar videoproduktion via vår egen teknologi", skriver boalgets vd Magnus Clarenbring.

Brandbee har börjat märka av en förändring i marknaden.

"Företag börjar investera mer i digital marknadsföring och fler är i behov av en Growth Marketing Partner för att växa sin affär, vårt fokus ligger nu på att Brandbee ska vara det naturliga förstahandsalternativet för dessa bolag", skriver vd.

Raybased nettoomsättning under andra kvartalet uppgick till 0,15 miljoner kronor (0,4). Resultatet efter skatt under perioden uppgick till -2,0 miljoner kronor (-2,4).

Under andra kvartalet genomförde bolaget en företrädesemission om cirka 24 miljoner kronor.

"När världen, Sverige och hela marknaden lamslogs av covid-19-pandemin försattes nästan alla våra kundprojekt i vänteläge. Trots pandemin har Raybased under kvartalet tagit flera avgörande steg framåt i utvecklingen av våra tjänster", kommenterar Jonas Almquist.

Nästa steg i affärsstrategin är att kraftigt öka fokus på försäljning och marknadsbearbetning, heter det.

Zenergy, som erbjuder energieffektiva byggmoduler, hade intäkter om 0,8 miljoner kronor under andra kvartalet 2020 (4,8). Resultat för perioden blev -3,2 miljoner kronor (-1,3).

Zenergy har under andra kvartalet fortsatt arbeta med att producera och uppföra byggnationen till svenska staten (värde cirka 35 miljoner kronor) som nu är inne i sin slutfas.

Nanoteknikbolaget Prebona redovisar intäkter för det andra kvartalet 2020 på 3,4 miljoner kronor (0,8), varav nettoomsättningen ökade till 2,8 miljoner kronor (0,2).

Rörelseresultatet steg till -0,8 miljoner kronor (-2,1).

"Bruttomarginalen efter rörliga kostnader är fortsatt hög och är ett resultat av bolagets strategiska arbete med att effektivisera produktionen och styra produktmixen mot försäljning av produkter med högre bruttomarginaler. Samtidigt har ett åtgärdsprogram för att sänka fasta kostnader, som startades under hösten 2019, gett resultat med lägre fasta kostnader", pekar Prebona på i rapporten.

Bolagets pipeline av affärsmöjligheter har stärkts betydligt framförallt tack vare Prebona Disinfect samt de strategiska distributionsavtal och samarbetsavtal som tecknats med stora globala företag, uppger Prebona vidare.

"Sammanfattningsvis har Prebona påverkats positivt av pandemin men vi har naturligtvis en ständig beredskap inför eventuell påverkan av olika omständigheter som kan påverka bolaget såsom exempelvis leveranskedjor eller samarbeten", skriver företaget.

Prebona bedömer att tillgängliga likvida medel tillsammans med bekräftade åtaganden är tillräckliga för att finansiera verksamheten under tolv månader.

Next Games, som utvecklar mobilspel och som är noterat på Helsingforsbörsen, redovisar intäkter på 7,1 miljoner euro för det andra kvartalet 2020 (9,4). Det motsvarar en nedgång med 25 procent.

Det justerade rörelseresultatet var 0,4 miljoner euro (-0,5).Det framgår av delårsrapporten.

Bolaget ger en ny prognos för 2020 där intäkterna från redan lanserade spel (The Walking Dead-titlarna) väntas fortsätta visa en oförändrad eller minskande trend.

Med bakgrund i den senaste tidens lönsamhetsförbättringar räknar Next Games med att ebitda-resultatet i verksamheten Publishing Operations (befintliga spel) förbättras "tydligt" (clearly) under 2020, jämfört med utfallet 2019 om 3,8 miljoner euro.

Next Games räknar också med att börja trappa upp (scaling) 1-2 spel under 2020, heter det i rapporten.

Bolaget har tagit bort sin guidning för totala intäkter 2020, som tidigare var en väntat måttlig intäktstillväxt.

Adventure Box, som har en streamingplattform för konsumentskapande datorspel, redovisade ett resultat efter skatt på -3,1 miljoner kronor för andra kvartalet 2020 (-0,4).

Företagets intäkter är fortfarande blygsamma, 50.000 kronor i det gångna kvartalet (10.000).

Likvida medel uppgick vid kvartalets utgång till 9,9 miljoner kronor (18,5). I början på april genomfördes en nyemission som tillförde cirka 9,2 miljoner kronor.

"Bolaget bedömer att det finns en stor global kommersiell potential men kan inte med säkerhet förutse intäktsnivåerna. Om intäkterna inte utvecklas i enlighet med bolagets bedömningar behöver bolaget överväga åtgärder inklusive ytterligare kapitalanskaffningar. Bolaget kan också besluta att ytterligare expansionskapital behövs", skriver Adventure Box i rapporten.

Adventure Box gör bedömningen att möjligheterna är goda till att skaffa ytterligare finansiering eftersom det finns ett stort intresse i att investera i bolaget. Styrelsen har mandat från årsstämman att emittera aktier och/eller konvertibler och /eller teckningsoptioner för att kunna hantera finansieringsfrågan.

Drönarbolaget Fastout, vars aktie handlas på Spotlight, redovisar ett rörelseresultat på 0,1 miljoner kronor (-0,1).

Nettoomsättningen uppgick till 1,3 miljoner kronor (1,6) och de totala intäkterna uppgick till 1,6 miljoner kronor (1,8).

"I en värld som dagligen påverkas av covid-19 och dess effekter står inte heller Fastout utan påverkan. Vårt fokus har därför varit att använda våra resurser så klokt som möjligt - att utveckla nya effektiva tjänster och bearbeta marknaden för att skapa ytterligare intäktsflöden", säger vd Håkan Lindgren.

Josab, verksamt inom vattenreningssystem och listat på Spotlight Market, redovisar en nettoomsättning om 0,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (0,6).

Rörelseresultatet landade på -2,3 miljoner kronor, en förbättring från samma kvartal föregående år då förlusten var -4,0 miljoner kronor.

"Jag är som vd, trots svåra tider för alla, positiv till utvecklingen som skett under senare tid", skriver bolagets vd Henry Koskela i rapporten.

Cyxone, ett klniiskt biomedicinskt bolag, redovisar ett resultat efter finansiella poster om -14,2 miljoner kronor (-6,7) under andra kvartalet 2020. Resultat per aktie blev -0:29 kronor (-0:18).

Likvida medel vid periodens utgång var 40,6 miljoner kronor (23,9).

"Utvecklingsarbetet med våra läkemedelsprojekt - T20K för MS och Rabeximod för RA - går framåt enligt plan. Resultaten från Rabeximods tox-studie som jag vet att många har väntat på håller också planen, och som vi tidigare har meddelat tar nu ett omfattande arbete vid för att ingående analysera all data som sådana studier genererar", skriver vd Tara Heitner i rapporten.

Prekliniska försök på T20K går vidare enligt plan, står det också i rapporten.

Avtech, som utvecklar tjänster för digitala flygtrafikledningssystem, har drabbats hårt av coronapandemin då kraftigt minskat flygande påverkar användandet av bolagets tjänster.

"Kvartalets rörliga omsättning minskade men hölls uppe av de fastprisavtal som inte påverkats av reduktioner i flygandet. Samtidigt genomfördes från och med april nödvändiga kostnadsbesparingar i form av arbetstidsförkortningar för våra anställda och konsulter. Andra kvartalets resultat påverkades därmed positivt vilket bidrar till en uthållighet att hantera en fortsatt minskad omsättning under nästkommande kvartal", skriver vd David Rytter.

I takt med att efterfrågan successivt ökar planerar Avtech att intensifiera sina informations och marknadsinsatser.

Under andra kvartalet minskade omsättningen till 3,3 miljoner kronor (3,8) medan nettoresultatet blev 0,3 miljoner (0,5). Koncernens likvida medel vid periodens utgång var 12,8 miljoner kronor (13,3).

Diadrom Holding, som levererar produkter och tjänster inom diagnostik av Autotech, redovisar ett rörelseresultat på -1,4 miljoner kronor (+2,1) i det andra kvartalet. Det ligger inom det preliminära intervall som bolaget släppte den 6 juli.

Omsättningen låg på 7,5 miljoner kronor (16,8).

Diadrom förutser en fortsatt avvaktande efterfrågan under andra halvåret 2020 och resultatet för dessa kvartal förväntas bli lägre jämfört med motsvarande period 2019.

"Den globala avmattningen inom fordonsindustrin i spåren av Covid-19-pandemin fortgick in i andra kvartalet med en kraftig inbromsning i efterfrågan på konsulttjänster hos bolagets huvudkunder. Dessutom var efterfrågan på nya produktrelaterade projekt och licensaffärer avvaktande", skriver vd Carl Johan Andersson i vd-ordet i rapporten.

Guideline Geo, som nyligen bytte handelsplats till First North, hade intäkter uppgående till 29,9 miljoner kronor (34,0) under andra kvartalet. Orderingången under perioden uppgick till 26,2 miljoner kronor (29,0).

"Försäljningen och orderingången har under kvartalet påverkats av åtgärder för att förhindra spridningen av covid-19. Försäljningen återhämtade sig i slutet av kvartalet vilket minskade tappet i försäljningen jämfört med föregående år", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Rörelseresultatet uppgick till 1,6 miljoner kronor (-3,4). Kostnaderna har minskat under kvartalet samtidigt som resultatet föregående år innehöll en jämförelsestörande kostnad om -4,1 miljoner kronor.

Betalningsförmågan (likvida medel och outnyttjad checkräkning) har sjunkit till 23,4 miljoner kronor jämfört med 28,6 miljoner per 2020-03-31.

"Det är mycket svårt att bedöma läget och hur länge effekterna av covid-19-utbredningen kommer påverka vår verksamhet, samt i vilken utsträckning. Även om vi sett en positiv försäljningsutveckling i vissa länder under senare delen av andra kvartalet finns givetvis risker för en 'andra våg' eller andra komplikationer med nya myndighetsåtgärder som följd. Vi fortsätter därför följa utvecklingen nogsamt och är beredda att både öka takten ytterligare alternativt om nödvändigt vidta ytterligare kostnadsbesparande åtgärder", skriver vd Mikael Nolborg.

Bioteknikbolaget Rhovac, verksamt inom immunterapi, redovisar ett rörelseresultat om -11,5 miljoner kronor (-25,1) för det andra kvartalet.

Nettoomsättningen uppgick till 3,6 miljoner kronor och utgörs av anslaget från EU:s innovationsfond (0). Bolagets likvida medel uppgick till 110 miljoner kronor vid halvårsskiftet.

"Med dessa framsteg och uppnådda delmål bakom oss, kliver vi därmed ut från det andra kvartalet med stärkt självförtroende och med stor tilltro till att vi även under den tid som nu ligger framför oss, fortsätter att målmedvetet och framgångsrikt ta steg för steg mot att färdigställa vår del av utvecklingen av RV001, och mot att nå en attraktiv affärsuppgörelse som slutligen ska möjliggöra att vår läkemedelskandidat når hela vägen fram till marknaden", skriver bolaget.

First North-listade Alelion Energy Systems, verksamt inom batteribranschen, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2020 på -20,2 miljoner kronor (-22,7). Nettoomsättningen föll 90 procent till 3,1 miljoner kronor (32,7).

"Den lägre nettoomsättningen härleds främst till att Alelions trucktillverkande kunder, som varit betydande för den tidigare volymtillväxten, valt att ta hem tillverkningen av litiumjonbatterier. Nya projekt inom specialfordon har ännu inte påverkat omsättningen nämnvärt då de varit under utveckling eller avslutande tester under kvartalet", skriver bolaget.

De totala intäkterna backade till 5,1 miljoner kronor (40,1). Orderingången sjönk till 13,8 miljoner kronor (23,9).

"Detta beror framför allt på minskad volym från trucksegmentet som ännu inte kunnat mötas av orderingången från nya kanaler respektive nya kunder. Effekten av covid-19 har påverkat orderingången negativt under perioden då beslutsprocesserna har förlängts, detta samtidigt som en omställning av affären pågår", skriver Alelion.

Rörelseresultatet minskade till -19,4 miljoner kronor (-17,9). Kostnaderna sjönk till 24,5 miljoner kronor (58,6).

"Det andra kvartalet 2020 kom för Alelions del att präglas dels av den pågående pandemin men också av vårt fortsatta hårda arbete med att genomföra åtgärder för den långsiktiga lönsamheten", skriver bolaget.

"Den pågående pandemin har under kvartalet fortsatt påverka både marknad och kunder. Vi har noterat ett ökat fokus på att slutföra projekt som redan initierats, men också en ökande försiktighet inför nya satsningar. Detta är tydligt inom materialhantering och givetvis även inom flygplatssegmentet", uppger vd Åsa Nordström.

För ett par veckor sedan meddelade Alelion att bolaget genomför en fullt garanterad företrädesemission av units om upp till 68,2 miljoner kronor inklusive övertilldelningsoption för att finansiera upprampning av produktion.

Ellen, som är verksamt inom intimprodukter och listat på First North, redovisar en nettoomsättning på 11,4 miljoner kronor under årets första sex månader (10,7).

Ebitda-resultatet för det första halvåret 2020 landade på -3,0 miljoner kronor (-2,0) och bruttomarginalen blev 44 procent (49).

Det framgår av rapporten.

"Ellen levererar ett robust resultat för halvåret och ökar sin omsättning med 6,7 procent trots att andra kvartalet präglats och påverkats av en global pandemi", skriver Ellens vd Charlotta Nilsson i rapporten.

First North-listade konsult- och systemutvecklingsbolaget Precio Fishbone nådde en nettoomsättning på 64,7 miljoner kronor (63,2) under det andra kvartalet 2020.

"En tillväxt på 2,5 procent innebär att vi har en fortsatt men minskande tillväxt i kvartalet. Försäljningen av produkter ligger inte på den nivå vi hade innan pandemin men vi har lyckats kompensera med ökad försäljning av konsultationer. Det gäller både den renodlade konsultaffären och konsultationer kopplade till produkter", kommenterar vd Christer Johansson i delårsrapporten.

Rörelseresultatet på ebita-nivå blev 7,4 miljoner kronor (6,6), med en ebita-marginal på 11,5 procent (10,4). Nettoresultatet var 5,4 miljoner kronor (5,2), motsvarande 0:58 kronor per aktie (0:55).

"Inför kvartalet var osäkerheten stor och vi befarade att påverkan från covid-19 skulle vara kraftig. Våra farhågor har lyckligtvis inte besannats utan påverkan har varit begränsad, hittills är bäst att lägga till för det är fortsatt osäkert hur mycket vi kan komma att påverkas", skriver vd.

Nykundsförsäljning och uppstart av större projekt är det som påverkats mest. Det gäller främst bolagets produkter och särskilt utanför de marknader där Precio Fishbone har lokal närvaro, enligt Christer Johansson.

"Lättnader i reserestriktioner kommer att förbättra våra möjligheter men vi kommer ha fortsatt tufft under hösten med nykundsförsäljning", skriver han och anger även att det kommer att bli en utmaning att lyckas med fortsatt tillväxt och lönsamhet under de närmaste kvartalen.

Whiskybolaget Mackmyra, listat på First North, redovisar ett resultat efter skatt på -7,1 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-4,1). Resultatet per aktie uppgick till -0:34 kronor (-0:29).

Rörelseresultatet blev -4,6 miljoner kronor (-1,3.

Nettoomsättningen uppgick till 21,7 miljoner kronor (20,6). Försäljningstillväxten var 5 procent (2) exklusive alkoholskatt.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var +0,4 miljoner kronor (-1,0) med likvida medel om 1,1 miljoner kronor (0,9) vid rapportperiodens utgång.

Flaskförsäljning sjönk med 13 procent till 10,9 miljoner kronor i kvartalet. Nedgången är hänförlig till nedstängningen i Europa till följd av utbrottet av covid-19, framförallt i Tyskland samt Travel Retail, Bordershops och Private Brand som inte genererar någon försäljning.

"Framöver kommer stort fokus för Mackmyra vara att höja bruttomarginalerna, såväl genom selektiva prishöjningar som genom en omfattande genomgång av alla ingående delar i kostnader för såld vara. Därutöver kommer också fokus ligga på att sänka de operativa kostnaderna", skriver vd Johan Larsson i vd-ordet.

Africa Resources resultat före skatt uppgick till -0,4 miljoner kronor under andra kvartalet (-2,9). Likvida medel uppgick till cirka 0,3 miljoner kronor (1,9) vid utgången av juni.

"Bolaget parerar osäkerheten på marknaden genom att hålla nere kostnader samt fortlöpande hålla sig uppdaterat om utvecklingen på marknaden, om coronasituationen och möjligheten att resa till- och inom DRC. Baserat på bolagets låga kostnadsstruktur går det snabbt att skapa god lönsamhet och ta igen sämre produktionsperioder när bolaget processar alluvial malm med bra halter", skriver vd Thomas Häggkvist i delårsrapporten.

I takt med ökad stabilitet i produktionen kommer företagsledningen att utvärdera en utökning av produktionen till flera produktionsplatser.

"Att hålla flera maskiner igång på olika licenser bedömer vi skapar en avsevärt starkare plattform för verksamheten samt minimerar verksamhetsriskerna", skriver vd.

Dryckesföretaget Umidas nettoomsättning för andra kvartalet landade på 15,5 miljoner kronor (18,9), framgår av delårsrapporten för det andra kvartalet.

Rörelsens resultat uppgick till -4,4 miljoner kronor (-4,9), framgår vidare.

Minskningen i nettoomsättning är driven av minskad försäljning under andra kvartalet 2020 på grund av coronakrisen samt en engångsaffär av Scorpions Whisky till Tyskland under föregående år, skriver bolaget.

"Covid-19 pandemin har påverkat bolagets försäljning till restaurang, sjukhus och skolor i stor utsträckning. Försäljningen inom storkökssortimentet minskade med 83 procent", konstaterar Umida.

Försäljningen till exportmarknaderna minskade samtidigt med 70 procent, vilket varit en konsekvens av de nedstängningar som trätt i kraft i omvärlden.

Gabather, som inriktar sig på utveckling av nya läkemedel för behandling av sjukdomar i centrala nervsystemet, hade ett resultat efter finansiella poster uppgående till -2,6 miljoner kronor under det andra kvartalet 2020 (-4,1).

Resultat per aktie var -0:20 kronor (-0:81).

Kassaflödet för perioden var -3,5 miljoner kronor (-2,7) och likvida medel per 30 juni uppgick till 37,8 miljoner kronor (9,8).

"Med anledning av den pågående covid-19-pandemin fokuserades bolagets aktiviteter under andra kvartalet på våra lovande prekliniska projekt. I väntan på att kunna påbörja nästa kliniska studie av läkemedelskandidaten GT-002 fortsatte vi utvecklingen av nya läkemedelskandidater", skriver vd Michael Robin Witt i delårsrapporten.

Zinzino, som är ett direktförsäljningsföretag som säljer produkter inom kosttillskott och hudvård, hade totalt intäkter på 274 miljoner kronor under andra kvartalet 2020, en ökning med 53 procent jämfört med motsvarande period ifjol.

Bruttovinstmarginalen uppgick till 26,8 procent (30,6%).

Ebitda-resultatet blev 16,0 miljoner kronor (11,0) med en marginal på 5,8 procent (6,1%).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 19,9 miljoner kronor (2,9).

Bolaget noterar fortsatt lindrig påverkan av det globala covid-19-utbrottet, heter det i rapporten.

Utbildningsföretaget Academedia redovisar ett resultat efter skatt på 179 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020.

Ett genomsnitt av sex analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var 153 miljoner kronor.

Rörelseresultatet, rensat för jämförelsestörande poster och IFRS 16, blev 279 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt på 252 miljoner kronor.

Motsvarande rörelsemarginal var 8,6 procent, mot ett analytikersnitt på 7,6 procent.

Nettoomsättningen uppgick till 3.227 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 3.307 miljoner kronor.

Resultatet per aktie blev 1:70 kronor, mot ett snitt på 1:45 kronor.

En utdelning om 1:50 kronor per aktie föreslås för helåret 2019/2020, jämfört med analytikernas snittförväntan om 1:41 kronor.

Upplevelsebolaget Bodyflight drabbades hårt av coronautbrottet under andra kvartalet.

Bolaget införde omgående nya städrutiner och andra åtgärder för att anställda och kunder skulle känna sig "säkra". Den 17 mars permitterade Bodyflight sin fasta personal samt hade redan sedan någon vecka minimerat/avslutat de flesta timanställda. Detta har bidragit till sänkta kostnader i perioden april-juni.

"Jag har jobbat oerhört mycket med kostnadskontroll under kvartalet, ifrågasättande av varje kostnad, dragit ned på allt till ett minimum. Vissa av dessa kostnader kommer komma tillbaka när samhället och vår omsättning blir mer normaliserad igen, tex marknadsföringskostnader. Andra kostnader har vi sparat in för gott och kommer inte tillbaka", skriver vd Anders Eriksson i rapporten.

Totalt kommer Bodyflight ha genomfört kostnadsbesparingar om 1 miljon kronor per år som inte kommer uppstå igen.

Nettoomsättningen under andra kvartalet sjönk till 4,2 miljoner kronor (7) och rörelseresultatet blev -0,7 miljoner kronor (-0,1).

Redwood Pharma redovisar ett resultat efter skatt på -3,6 miljoner kronor (-4,3) i det andra kvartalet 2020.

Bolaget saknade omsättning för perioden i likhet med motsvarande kvartal för ett år sedan.

Kassaflödet för den löpande verksamheten för det första halvåret 2020 var -4,0 miljoner kronor (-7,0) med likvida medel på 6,3 miljoner kronor (4,7) vid utgången av rapportperioden.

Läkemedelskandidaten RP101 vid behandling av kroniskt torra ögon hos kvinnor efter klimakteriet fortsätter i nästa fas av prövningar. För att inleda fas 3-studier krävs bland annat prekliniska långtidsstudier avseende toxikologi, kliniska tester av kompabilitet med kontaktlinser samt produktion av testmaterial för dessa tester och studier. Bolaget uppger sig förbereda sig aktivt för detta.

Efter de positiva resultaten i fas 2 med RP101 går Redwood Pharma vidare med både affärsdiskussioner och utvecklingsarbete.

"Framtiden för RP101 och dess kommersiella potential ser allt ljusare ut", skriver Redwood Pharmas vd Martin Vidaues i vd-ordet. Han framhåller att patentverket i USA kommer att bevilja en utökning av patentskyddet vid behandling av torra ögon med måttliga till svåra besvär. Detta skulle medföra en breddning av portföljen mot torra ögon.

Spotlightlistade Acosense, som utvecklar mätinstrumentet med tillhörande tjänster, hade en nettoomsättning på 0,6 miljoner kronor under andra kvartalet som bestod av försäljning och uthyrning av instrument.

Rörelseresultatet blev -1,4 miljoner kronor (-3,3).

Likvida medel vid periodens utgång uppgick till 5,3 miljoner kronor (1,7).

"Även om vi inte på något sätt varit opåverkade av de rådande omständigheterna så har vi kunnat hålla mer eller mindre samma fart framåt på de flesta områdena. Intresset från marknaden har inte avtagit och då vår huvudmarknad, den svenska, har varit förhållandevis aktiv ur ett internationellt perspektiv, har vi haft många fruktsamma möten under våren och sommaren", skriver vd Karl Nilsson i delårsrapporten.

"Den enda biten som påverkas markant är det 'sista' mötet innan själva affären. Få försäljningar genomförs utan det personliga mötet, där vi diskuterar applikationen och bygger upp förtroendet för varandra. Då rena säljmöten inte anses som kritiska är dessa fortsatt starkt begränsade hos de flesta kunder", skriver han men tillägger att det skett en gradvis lättnad.

"Att vår produkt går att driftsätta, underhålla och uppdatera på distans är en funktion som vi märker är mer och mer efterfrågad", skriver han.

Mjukvaruföretaget Divio Technologies, som är verksamt inom molnområdet, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2020 på -10,2 miljoner kronor (-10,2).

De totala intäkterna steg till 9,8 miljoner kronor (8,1), varav nettoomsättningen ökade till 6,3 miljoner kronor (5,9). Rörelseresultatet förbättrades något till -9,9 miljoner kronor (-10,1).

Divios vd Jon Levin uppger sig vara nöjd över att bolaget har sänkt sina kostnader "med närmare 50 procent".

"Dessa besparingar kommer först att synas i resultatet för det kommande halvåret", skriver han i delårsrapporten.

Divios aktie noterades på handelsplattformen Nasdaq First North i december 2019.

Forskningsbolaget Acucorts nettoresultat för det andra kvartalet 2020 uppgick till -2,1 miljoner kronor (-2,2). Ingen omsättning redovisas för kvartalet. Kassan vid kvartalets utgång uppgick till 27,9 miljoner kronor.

Jonas Jönmark, som tillträdde som vd för bolaget den 10 augusti, uppger att första halvåret 2020 varit intensivt för bolaget.

"Under perioden har stor kraft lagts på att ta fram bra underlag till Läkemedelsverket för vår ansökan om nationellt marknadsgodkännande av Isicort i Sverige. Arbetet har följt den utsatta tidsplanen", skriver han i rapporten.

I februari mottog bolaget den första utvärderingsrapporten, som besvarades i maj. Den andra utvärderingsrapporten innehöll mycket färre frågor. I ett pressmeddelande den 15 juli bekräftade Acucort framsteg i ansökningsprocessen och bolaget lämnade in svarsdossiern avseende den andra utvärderingsrapporten.

Vidare skriver han om att i mars i år rapporterade Oxforduniversitetet delresultat från en studie som bland annat visade att behandling med dexametason, den aktiva beståndsdelen i Isicort, eventuellt kan ha en positiv effekt på patienter med svåra symptom på Covid-19.

"Studien fick stor uppmärksamhet i media. Baserat på de preliminära resultaten har den europeiska läkemedelsmyndigheten startat en undersökning om möjligheterna att behandla Covid-19 patienter med dexametason. Acucort följer arbetet med stort intresse", skriver Jonas Jönmark.

First North-listade Scandbook, som producerar böcker, hade en nettoomsättning på 65,2 miljoner kronor under det andra kvartalet 2020 (63,8).

Ebitda-resultatet landade på 8,6 miljoner kronor (5,5) och rörelseresultatet ebit var 3,6 miljoner kronor (-0,7). Resultat efter skatt uppgick till 2,4 miljoner kronor (-1,5), motsvarande 0:45 kronor per aktie (-0:41).

"Farhågorna om sämre efterfrågan på grund av covid-19 besannades inte, tvärtom har vi sett en högre efterfrågan. Ökningen har skett framför allt inom skönlitterära böcker. Vår analys är att den skönlitterära boken fyller ett viktigt behov nu när resande och restaurangbesök minskar", skriver vd Håvard Grjotheim i delårsrapporten.

Scandbook har under andra kvartalet exporterat böcker till kunder på nya geografiska marknader, vilket bidragit till den ökade omsättningen. Företaget har nu kunder i tolv olika länder.

"Vi upplever att vi har förmågan att bibehålla och stärka vår starka position i Nordeuropa även i dessa krävande tider. Likviditeten i bolaget är fortsatt god", skriver vd.

First North-listade investeringsbolaget Byggmästare Anders J Ahlströms substansvärde ökade med drygt 2 procent under det andra kvartalet och uppgick till 158 kronor vid utgången kvartalet, jämfört med 154 kronor vid utgången av det första kvartalet 2020.

Jämfört med vid årsskiftet sjönk däremot substansvärdet från 170 kronor den 31 december. Minskningen är hänförlig till Green Landscapings kursutveckling under första halvåret.

Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

Intäkter från avtal med kunder uppgick till 41,1 miljoner kronor (56,2), och resultat per aktie för kvarvarande verksamhet var 0:52 kronor jämfört med 1:82 kronor samma period föregående år.

"Omvärlden präglades andra kvartalet 2020 framförallt av pandemin, hårt arbetande sedelpressar och generellt bättre bolagsrapporter än befarat", skriver vd Tomas Bergström i rapporten.

Byggmästaren har under andra kvartalet nettoinvesterat drygt 70 miljoner kronor i ett antal olika situationer och av bolagets totala substansvärde på cirka 1,1 miljarder kronor är nu cirka 650 miljoner kronor investerade medan omkring 450 miljoner kronor, eller cirka 40 procent, alltjämt utgörs av likvida medel.

Bland annat har Byggmästaren under kvartalet investerat ytterligare cirka 32 miljoner kronor i Green Landscapings emission och är därefter fortsatt största ägare med drygt 20 procent av kapital och röster.

Under kvartalet investerade bolaget också ytterligare 15 miljoner kronor i Safe Life där ägarandelen nu uppgår till 37,5 procent av aktierna.

"I denna spännande tid av möjligheter och osäkerhet har Byggmästaren stor flexibilitet att agera. Vi kommer utveckla och stödja befintliga innehav, situationsdrivet söka investeringar där skillnaden mellan pris och bedömt värde är stor samt upprätthålla en rimligt hög andel likviditet och därmed handlingsberedskap", skriver Tomas Bergström.

Bostadsutvecklaren Aros Bostadsutveckling hade en nettoomsättning på 7,3 miljoner kronor under det andra kvartalet 2020 (10,3) enligt segmentsredovisningen. Resultat från andelar i intresseföretag var 17,8 miljoner kronor (1,1).

Totala rörelseintäkter uppgick till 25,9 miljoner kronor (12,1).

Aros Bostad har ändrat redovisningsprincip för bostadsrättsföreningar. Den nya redovisningsprincipen tillämpas från 1 januari 2020 och hänförliga poster från tidigare perioder har räknats om. Segmentsredovisningen speglar tidigare tillämpad redovisning med successiv vinstavräkning, skriver bolaget i delårsrapporten.

Enligt segmentsredovisningen uppgick rörelseresultatet till 10,2 miljoner kronor (-1,0). Nettoresultatet var enligt segmentsredovisningen 9,6 miljoner (-2,1).

"Trots den pågående coronapandemin lägger vi ytterligare ett kvartal med tillväxt bakom oss. I slutet av andra kvartalet noterade vi en positiv prisutveckling och sensommaren, som normalt sett har en relativt låg aktivitet, präglades av hög efterfrågan och ytterligare stigande priser", kommenterar säger vd Magnus Andersson.

De två projekt som har färdigställts under året, Tegeludden 16 på Gärdet och K57 Rosendal i Uppsala, är båda slutsålda.

"Aros Bostad har sett en väsentlig försäljningsökning jämfört med samma period förra året, även om procentandelen sålda bostäder i produktion sjunkit till följd av flera produktionsstartade projekt", säger vd.

Aros Bostad sålde under andra kvartalet 30 bostäder (39) och antalet bokade bostäder var 55 (9). Antalet pågående projekt inklusive projekt i intresseföretag låg på 23 (25), varav 7 (5) är under produktion.

Totalt är 40 procent (66) av bostäder i pågående produktion sålda eller bokade.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -