Stora flöden till ETF:er när riskviljan höjs

Fondkommentar För andra månaden i rad var det stora inflöden till börshandlande produkter. Årets nettoinflöde är mer än dubbelt så stort som fjolårets. Mest eftertraktade är företagsobligationer.

För andra månaden i rad var det stora inflöden till börshandlande produkter. Årets nettoinflöde är mer än dubbelt så stort som fjolårets. Mest eftertraktade är företagsobligationer.

Enligt statistik från världens största leverantör av börshandlade fonder, Ishares-Blackrock och ETF.com, var nettoflödena till börshandlade produkter i maj fortsatt stora, trots en minskning jämfört med april som hade rekordstora nettoinflöden. Trots nedgången i maj har årets fem månader attraherat ett nettoinflöde som är mer än dubbelt upp mot fjolåret.

Klart största inflöde under månaden var det till börshandlare ränteprodukter. Det var faktiskt det näst största nettoinflödet någonsin för en enskild månad.

Även om nettoflödet var lägre än i april till företagsobligationer, var det fortsatt mycket stora inflöden av kapital till både högriskföretagsobligationer (High Yield) och mindre riskfyllda företagsobligationer (Investment Grade).

Störst inflöden var till amerikanska företagsobligationer (Investment Grade). Men investerarnas riskvilja är fortsatt stor och både amerikanska och europeiska företagsobligationer med hög risk hade stora inflöden. Det är andra månaden i rad med stora nettoinflöden. Men det svänger mycket, både februari och mars hade rekordstora utflöden.

Tillväxtmarknadsobligationer har haft stora utflöden sedan mitten på februari. Nu har det vänt, och under maj var det inflöden. Investerarna hade störst intresse för tillväxtmarknadsobligationer utgivna i amerikanska dollar och euro.

Investerarna har tagit rygg på den amerikanska centralbanken. Fed annonserade den 26 mars att de utökade sitt obligationsköp att även omfatta företagsobligationer och att det skulle ske genom börshandlade fonder (ETF:er).

Inflödet till råvaruprodukter minskade från aprils rekordnivåer i maj. Den absolut största nedgången stod oljan för. Nettoinflödet minskade med över 90 procent i maj när investerarna flytta fokus från olja till Silver.

Silverinflöden uppgick i maj till tre gånger så mycket som i april. Det var rekordinflöde till silver i maj, det största månatliga inflödet någonsin. Guld såg en fortsatt stabil efterfrågan i maj och guldpriset var fortfarande nära sjuårshögsta under maj.

Nettoinflödet till aktieprodukter var i princip oförändrat i maj. Men det var stora skillnader inom tillgångsslaget. Det var fortsatta utflöden från europeiska aktier och tillväxtmarknaderna. Tillväxtmarknadsaktier har haft en tung period i år och har inte haft en månad av inflöden sedan januari.

Samtidigt har amerikanska och japanska aktier haft fortsatta inflöden i maj. På Tokyobörsen har den japanska centralbanken stått för hälften av hela volymen i börshandlade fonder.

Men investerare har fortsatt varit selektiva i sin aktieexponering. Teknikaktier och hälsovårdsaktier har fortsatt att ha stora nettoinflöden. Efterfrågan på teknikaktier ökade i maj samtidigt som den sjönk för hälsovårdsaktier.

Den sista veckan i maj var första gången i år med tydliga nettinflöden till lågt värderade värdeaktier.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -