Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Metacon, Triboron, Glycorex, Scout Gaming, Net Gaming, Nepa, Scandic Hotels, Catena Media och Embracer finns bland bolagen som har lämnat sina kvartalsrapporter denna onsdag.

Forskningsbolaget Follicums nettoresultat blev -13,5 miljoner kronor (-5,3) för det första kvartalet 2020. Bolaget hade inga rörelseintäkter under kvartalet.

Kostnaderna för det första kvartalet 2020 ökade jämfört med samma period föregående år.

"Ökningen är relaterad till starten av den tyska studien på FOL-005 vilket är helt enligt bolagets plan. Även i övrigt följer kostnaderna bolagets budget och plan väl", skriver bolaget i delårsrapporten.

Kvartalet har präglats av noggranna förberedelser inför den tyska fas IIa-studien med FOL-005 på patienter med alopeci (håravfall). I mars nåddes en viktig milstolpe för Follicum då den första patientbehandlingen gjordes.

Senare i mars meddelade bolaget emellertid att ett temporärt uppehåll i rekrytering av patienter till studien gjorts som en följd av corona, till dess att situationen i Tyskland förbättras.

"Även om beslutet att göra ett uppehåll i fas II-studien med FOL-005 kommer att innebära en viss försening så bedömer vi att detta inte påverkar projektets potential i det längre perspektivet. I övrigt har viruspandemin inte påverkat bolaget - det prekliniska arbetet fortsätter enligt plan, även om vi naturligtvis har anpassat vår verksamhet i enlighet med myndigheternas råd och instruktioner", skriver vd Jan Alenfall i delårsrapporten.

First North-listade Enorama Pharma, som är fokuserat på att utveckla medicinska nikotintuggummin, redovisar ett rörelseresultat om -4,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-4,4). Omsättningen uppgick till 3 miljoner kronor (0,4).

"Den akuta situationen [med coronoviruset] påverkar så klart vårt dagliga arbete, men även om vi alla jobbar på distans har vi full fart på verksamheten. Jag skulle vilja påstå att vi aldrig haft så mycket att göra som just nu", skriver vd Mats Rönngard i rapporten.

Trots ett utmanande marknadsklimat på kort sikt har bolaget inte kunnat identifiera en nedgång i marknaden.

"Det är kanske inget djärvt antagande att tro att motivationen att sluta röka har ökat hos många den senaste tiden", fortsätter Mats Rönngard.

Spotlight-listade Future Gaming, huvudsakligen verksamt i bettingbranschen, redovisar ett justerat ebitda-resultat på 1,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (1,5).

Omsättningen minskade till 5,4 miljoner kronor (9,8).

"Phase One, som har en stor andel sportrelaterade intäkter, märkte av ett markant tapp under mars till följd av alla inställda sportevenemang. Den negativa trenden har naturligt nog tyvärr fortsatt under april och första halvan av maj", skriver bolaget i sin rapport.

Nanoteknologibolaget Jondetech, listat på First North, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -6,6 miljoner kronor (-4,5). Per aktie var resultatet -0:36 kronor (-0:25).

Bolaget hade ingen nettoomsättning i kvartalet. Kassaflödet från den löpande verksamheten var -5,0 miljoner kronor (-3,2).

Jondetech pekar i rapporten på att det under första kvartalet, liksom de flesta andra företag, inte undgått påverkan av den pågående corona-pandemin. Det har framförallt tagit lite längre tid att komma i mål i pågående förhandlingar med kunderna i Asien.

"Vi var därför särskilt stolta över att i april slutligen kunna offentliggöra det ingångna partnerskapet med Ofilm - en ledande leverantör av högteknologiska komponenter och moduler för bland annat konsumentelektronikprodukter", skriver Jondetech.

NGM-noterade Metacon hade en koncernnettoomsättning på 0,4 miljoner kronor (0,07) under det första kvartalet 2020, med ett rörelseresultat om -5,5 miljoner kronor (-6,1).

"Tack vare de strategiska beslut som Metacon har tagit senaste året så känner vi oss stabila trots en tid med enorm osäkerhet. Även om vi på kort sikt erfar förseningar inom logistik och en viss materialbrist så kan vi fortsätta med vår existerande plan att uppnå kommersialisering", skriver Christopher Törnblom, bolagets vd.

"Vår kassa är stark, vilket innebär att vi klarar oss igenom en relativt långdragen coronapandemi utan det skall behöva medföra några väsentliga förseningar i produktutveckling och produktionsuppbyggnad", fortsätter han.

Medicinteknikbolaget Qlife, som gjorde debut på First North i början av mars i år, redovisar ett ebitda-resultat på -5,7 miljoner kronor (-1,9) för det första kvartalet 2020. Nettoresultatet uppgick till -8,7 miljoner (-1,9).

Periodens intäkter uppgick till 0,4 miljoner kronor (0) och avser ett samarbetsprojekt med ett danskt sjukhus.

Bränsleteknikbolaget Triboron, vars aktie handlas på Nasdaq First North, redovisar för det första kvartalet 2020 en nettoomsättning på -53.000 kronor (0) efter det tidigare meddelade beskedet att bolaget har erhållit en retur av varor till ett värde av 0,1 miljoner kronor på grund av avslutat samarbete med en av bolagets distributörer, F-Link.

De totala intäkterna, som innefattar aktiverat arbete för egen räkning, uppgick till 0,1 miljoner kronor (0,1).

Rörelseresultatet steg till -3,9 miljoner kronor (-5,2) medan nettoresultatet uppgick till -3,9 miljoner kronor (-7,3). Bolaget noterades på handelsplattformen Nasdaq First North i april 2019.

Mot bakgrund av det osäkra läge som råder har Triboron beslutat om åtgärder för att minska sina fasta och rörliga kostnader.

"Våra diskussioner, tester och produktverifieringar med potentiella kunder fortsätter. Jag kan dock konstatera att effekterna av coronakrisen påverkar ledtiderna i dessa processer, men jag kan i dagsläget inte kvantifiera om och i så fall hur stor finansiell påverkan detta kommer att innebära för bolaget under 2020. Av den anledningen ser vi självklart också över såväl fasta som rörliga kostnader i bolaget. Dessutom påverkas företagets möjligheter till en bredare marknadsföring i närtid", skriver Triborons vd Pär Krossling i delårsrapporten.

De restriktioner som myndigheter och företag vidtagit på grund av covid-19 saknar motstycke i modern tid och konsekvenserna av detta är för närvarande mycket svåra att överblicka, uppger han.

"Samtidigt kan man säga att en positiv sida av denna kris är att effekterna av en minskad miljöbelastning har blivit tydliga och synliga när världens energikrävande infrastruktur delvis stängts ner. Det finns anledning att notera detta och arbeta för att vi inte hamnar i samma läge igen som innan krisen. Detta kommer säkerligen debatteras intensivt i ett senare skede", fortsätter Pär Krossling.

Dryckesföretaget Umidas resultat för det första kvartalet 2020 uppgick till 0,6 miljoner kronor (-5,8) och nettoomsättningen, exklusive punktskatter, minskade med 7,7 procent till 10,7 miljoner kronor.

Bolagets bruttomarginal hamnade på 26 procent jämfört med 37 procent föregående år.

Under slutet av första kvartalet slog covid-19-viruset till.

"Vi har fått revidera våra försäljningsestimat, PR-aktiviteter, marknadsföringsplaner, lanseringsplaner, mötesstrukturer m.m. Det finns inte en del av bolaget som inte blivit påverkat och fått ändra sina planer och arbetssätt. Vi har samarbetspartners och kunder som kämpar för överlevnad och inte minst har vi artister och band som inte kan fullfölja eller påbörja sina planerade turnéer eller konserter", skriver vd Filip Lundquist.

Under det första kvartalet var Umida försäljningsmässigt i linje med bolagets ursprungliga prognos för 2020 men bolagets bruttomarginal drabbas hårt jämfört med föregående år, skriver vd.

Under januari tog Umida ytterligare några kostnader relaterat till förändring av lagret som härrör till den upprensning som gjordes i bolaget under 2019. Detta tyngde bruttomarginalen. Umida har även under det första kvartalet haft en större andel försäljning från storkökssortimentet jämfört med samma period föregående år, och detta sortiment har generellt lägre marginaler jämfört med övrig produktportfölj.

"Den låga bruttomarginalen under kvartalet är främst driven av engångsåtgärder och vårt långsiktiga bruttomarginalsmål om 40 procent kvarstår således", heter det i rapporten.

Coronakrisen kommer att påverka Umida även under kommande kvartal.

" Vi fortsätter att jobba på med det absoluta målet om att vända Umida till ett vinstdrivande företag även om förutsättningarna kraftigt har förändrats från när vi gick in i 2020. Mål om att nå lönsamhet på helåret kvarstår", skriver vd.

NGM-listade Africa Resources, som utvinner rådiamanter ur floder i Demokratiska Republiken Kongo (DRC), redovisar ett resultat före skatt om -0,4 miljoner kronor för det första kvartalet (0,3). Likvida medel uppgick vid mars månads utgång till drygt 0,2 miljoner kronor (5,8).

"Det kraftiga regnet under våren 2020 har resulterat i att det har tagit längre tid för vattnet att sjunka undan och därmed försenat projektstarten. Vidare har coronapandemin för tillfället satt stopp för möjligheten att röra sig mellan provinserna och vår ledningsgrupp är just nu fast i huvudstaden", skriver vd Thomas Häggkvist i delårsrapporten.

DRC har dock börjat lätta på reserestriktionerna och bolaget siktar på att vara i gång i full skala på den nya licensen 2818 vid Kasaifloden under det andra kvartalet.

"Vi har en låg kostnadsstruktur och kan klara perioder av lägre aktivitet", uppger vd:n.

Africa Resources har under kvartalet införskaffat en "betydligt mer kraftfull" vinsch att användas för bortforsling av större stenar på flodbotten för att mer effektivt kunna processa diamantförande malm, framgår det vidare.

Säkerhetsbolaget Tempest Security, som är listat på First North, redovisar en omsättning på 79,4 miljoner kronor (57,4) för det första kvartalet 2020. Det motsvarar en omsättningstillväxt med 38 procent.

Ebitda-resultatet ökade till 3,0 miljoner kronor (-3,8) och kvartalets nettoresultat förbättrades till 0,5 miljoner kronor (-6,5).

Kassaflödet från den löpande verksamheten var 0,8 miljoner kronor (-8,7).

"Årets två första månader började starkare än vi någonsin upplevt med så väl fortsatt hög orderingång som positivt resultat på sista raden. Alla indikationer vi hade var att trenden såg ut att hålla i sig, vilket tydde på ett rekordår för oss. Därefter har vi behövt möta utmaningarna som covid-19 medför", skriver vd Andrew Spry i rapporten.

Omsättningen under första kvartalet påverkades i begränsad omfattning av coronapandemin. För det andra kvartalet ser bolaget en större påverkan på den totala omsättningen jämfört med i första kvartalet, men också en snabb förändring i produktmixen.

"För kvartalet som helhet kan det betyda en oförändrad total omsättning mot året före, men med en god lönsamhet givet omständigheterna", skriver Andrew Spry.

Bolaget har vidtagit vissa åtgärder och har skjutit på rekryteringar av administrativ karaktär samt flyttat vissa investeringar.

"Med fokus på kostnader, samt att vissa kostnader relaterat till covid-19 kompenseras av statligt stöd, ser jag fortfarande att vi kommer att visa ett positivt ebitda-resultat för helåret", skriver Andrew Spry.

Tempest Security har påbörjat arbetet med att förbereda sig för ett listbyte. I första steget är avsikten att flytta till en notering på Nasdaq First North Premier Growth Market, uppger bolaget.

 

Glycorex nettoomsättning uppgick till 7,7 miljoner kronor under det första kvartalet 2020 (10,4).

Rörelseresultat blev 0,2 miljoner kronor (2,8).

Periodens resultat uppgick till 0,3 miljoner kronor (2,7) motsvarande ett resultat per aktie om 0:00 kronor (0:04).

Under perioden genomfördes en företrädesemission som tillförde bolaget cirka 39,9 miljoner kronor efter emissionskostnader.

Försäljningen ökade på flera marknader och bästa försäljningsutveckling i Danmark, Italien, Norge och Holland. Försäljningsutvecklingen påverkades negativt av covid-19-epidemin med svagast försäljningsutveckling i Österrike, Tyskland, Mexiko och Indien, står det i rapporten.

"Trots pandemin ökade efterfrågan på Glycosorb-ABO på åtta av våra marknader under kvartalet. Bäst utveckling hade vi i Danmark, Italien, Norge och Holland. Svagast försäljningsutveckling var det i Österrike, Tyskland, Mexiko och Indien. Störst försäljningspåverkan kommer vi troligtvis att se under det andra och tredje kvartalet 2020", skriver Glycorex.

First North-bolaget Net Gaming, som på olika sätt är verksamt inom betting, redovisar ett ebitda-resultat om 1,7 miljoner euro i det första kvartalet 2020 (2,6).

Nettoresultatet låg på 2,8 miljoner euro (1,9).

Intäkterna i perioden uppgick till 3,2 miljoner euro (4,1). Kassaflöde för den löpande verksamheten uppgick till 1,6 miljoner euro (2,8).

Net Gaming hade tidigare, i slutet av mars, gett en uppdatering kring resultatet för första kvartalet samt påverkan från covid-19. I kvartalsrapporten på onsdagen skriver Net Gaming att påverkan från covid-19 efter periodens utgång har fortsatt vara i linje med den kommunikation som skedde per 31 mars. Efterfrågan på casino- och pokertrafik visar en fortsatt positiv trend efter periodens utgång.

Oboya Horticultures omsättning för det första kvartalet 2020 uppgick till 97,5 miljoner kronor (122) och rörelseresultat blev -28,2 miljoner kronor (5,8). Kvartalets resultat har belastats med -33 miljoner kronor i avskrivningar och nedskrivningar (-4,0).

Vidare har Oboya, som meddelats, begärt det danska dotterbolaget i konkurs, vilket medför nedskrivningar och reserveringar på koncernen på cirka 54 miljoner kronor.

Kassaflödet för kvarvarande verksamheter uppgick till 0,7 miljoner kronor (-1,9) vilket gör att likvida medel den 31 mars uppgick till 4,2 miljoner kronor totalt (4,3). Soliditeten uppgick till 24 procent vid periodens utgång.

Covid-19 gör att Oboya ser nedgång av efterfrågan från blomsterindustrin och viss minskad efterfrågan mot bolagets kinesiska produktionsanläggningar. Samtidigt ser Oboya en ökad efterfrågan avseende odlingsprodukter samt hygieniskt lämpliga förpackningar avseende frukt och grönt.

"Dessa förpackningar minimerar risk för smittspridning i butiksledet. Oboya ser i nuläget en totalt sett neutral till positiv effekt på orderingång och lönsamhetspåverkan för helåret 2020", står det i rapporten.

Styrelsen i Oboya har beslutat om finansiella mål som gäller för tiden till och med år 2022.

Dessa är att ha en genomsnittlig nettomarginal på 5,7 procent över en konjunkturcykel, uppnå en omsättning överstigande 1 miljard kronor, ha positiv kassaflöde exklusive investeringar samt ha en soliditet överstigande 20 procent.

Medicinteknikbolaget Calmark som utvecklar en analysmetod för enklare provtagningar av medicinska tillstånd hos nyfödda, redovisar ett resultat efter skatt om -2,5 miljoner kronor under det första kvartalet 2020 (-1,7).

Bolaget hade ingen omsättning under kvartalet (0).

First North-listade Scout Gaming, som levererar olika lösningar till bettingbolag och media, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -9,8 miljoner kronor (-16,1).

Intäkterna steg till 8,7 miljoner kronor (3,5), vilket kan jämföras med att bolaget den 8 april guidade om att intäkterna i kvartalet väntades hamna i intervallet 8,2-8,7 miljoner kronor. Rörelseresultatet steg till -13,1 miljoner kronor (-17,0).

I mitten av mars upplevde Scout Gaming ett abrupt stopp till följd av det globala utbrottet av covid-19, uppger vd Andreas Ternström i delårsrapporten.

"Vi har tidigare uppgett att den förändrade sportkalendern bedöms ha påverkat intäkterna negativt i det första kvartalet mellan 1-1,5 miljoner kronor. Med de senaste veckornas positiva signaler från flertalet euroepiska fotbollsligor kvarstår dock vår bedömning om att sportkalendern successivt normaliseras under sommaren", skriver Andreas Ternström som tillägger att bolaget således inte förväntar sig några långsiktigt negativa effekter av pandemin.

"Eftersom Scout Gaming för tillfället är i en kraftig tillväxtfas förväntar vi oss fortsatt högre intäkter på koncernnivå under andra kvartalet jämfört med föregående år. Beroende på återstarter av ligor är det dock för tidigt att komma med några ytterligare utfästelser, eftersom cirka halva det andra kvartalet återstår", uppger Scout Gaming-chefen.

I slutet av kvartalet hade Scout Gaming 40 miljoner kronor i kassan, vilket bolaget bedömer är nog för att klara en längre period av begränsad sportkalender.

Integrationen mot Norsk Tipping uppges vara helt färdigställd och interna tester inför lansering pågår. Scout Gaming har tidigare uppgett att företaget från Norsk Tipping förväntar sig "väsentlig påverkan" på sina intäkter. Detta kvarstår och förväntas enligt nuvarande bedömning om sportkalendern börja realiseras under andra halvåret, heter det i delårsrapporten.

First North-bolaget Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar, redovisar en nettoomsättning om 69,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (66,3).

Bruttovinsten steg till 52,2 miljoner kronor (50,9) och rörelseresultatet för perioden uppgick till -0,3 miljoner (-3,3).

Baserat på lönsamhetsfokus och givet utbrottet av coronaviruset har Nepa genomfört ett åtgärdsprogram i syfte att reducera personalkostnaderna, något bolaget uppgett tidigare. Programmet omfattade avslutade provanställningar, avveckling av konsulter, samt lönereduktion för koncernledningen om minst 20 procent.

Personalkostnaderna sjönk med 2,8 procent i det första kvartalet och enligt bolaget kommer minskningen att vara "betydligt större" i det andra kvartalet.

"Pandemin har lett till att kunder skjuter fram projekt eller omdefinierar omfattningen på projekt, men vi har dock inte tappat några kunder hittills. Tvärtom kan vi glädjas åt flera nya kunder, både under första kvartalet och i inledningen av det andra kvartalet", skriver bolaget i sin rapport.

Hotellbolaget Scandic redovisar ett justerat ebitda-resultat på -174 miljoner kronor för det första kvartalet 2020.

Det var i linje med preliminära siffror om ett justerat ebitda-resultat på cirka -180 miljoner kronor för det första kvartalet som bolaget lämnade i april.

Kvartalet belastas också av jämförelsestörande omstruktureringskostnader om 184 miljoner kronor, i huvudsak relaterat till uppsägningar i den svenska verksamheten, vilket bolaget meddelade i april.

Även de totala intäkterna på 3.343 miljoner kronor i kvartalet var som väntat. Det motsvarar en nedgång på 17,8 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Revpar (genomsnittlig intäkt per tillgängligt rum) var 474 kronor i det första kvartalet (599) kronor.

I april uppgick Scandics beläggningsgrad till 6 procent. Sedan mitten av april har både beläggningsnivån och bokningstrenden förbättrats.

Det skriver Scandics vd Jens Mathiesen i kvartalsrapporten.

"Från och med slutet av maj planerar vi för att successivt återöppna fler hotell. Vi räknar med en successiv ökning av beläggningsgraden under maj och juni med några procentenheter per månad. När semesterperioden inleds räknar vi med en ytterligare förbättring till följd av nationella turismströmmar", skriver han.

Han framhåller att osäkerheten fortsatt är hög och bolaget förbereder sig för en långsam återhämtning av efterfrågan "med fortsatta kostnadssänkningar och kassaflödesstärkande åtgärder som framgångsfaktorer".

Kundanskaffningsbolaget Catena Media redovisar ett justerat ebitda-resultat på 12,9 miljoner euro för det första kvartalet 2020 (11,2).

Utfallet var i enlighet med de preliminära siffror som bolaget kommunicerade i slutet av april.

Resultatet före skatt för det första kvartalet, som bolaget inte offentliggjort sedan tidigare, landade på 9,5 miljoner euro (2,0).

Intäkterna uppgick till 26,7 miljoner euro (26,1). Även här var utfallet i nivå med förhandsbeskedet. Catena Medias intäkter i april var 17 högre jämfört med samma månad föregående år.

Det skriver bolaget i rapporten för det första kvartalet 2020.

Tillväxten jämfört med mars i år uppges har varit "hälsosam".

När bolaget i slutet av april offentliggjorde preliminära siffror för det första kvartalet var budskapet att april hade utvecklats väl och i linje med de två sista veckorna av mars.

Tillväxten i det första kvartalet låg på 2 procent.

Catena Media håller inte tillbaka vad gäller strategiska investeringar i cornatiderna när bolaget samtidigt håller hårt i de allmänna kostnaderna.

Det är ett av budskapen i Per Hellbergs vd-ord i delårrapporten.

"Vi håller till exempel på att förbereda att gå live i nya amerikanska delstater under de kommande sex till 18 månaderna och lansera nya språkversioner av huvudvarumärken samt ta fram verktyg för att förbättra vår operativa effektivitet", skriver han vidare om investeringarna bolaget gör.

Spelbolaget Embracer redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) på 495 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (januari-mars) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. (619).

Operativt ebit-resultat uppgick till 286 miljoner kronor (396).

Nettoomsättningen uppgick till 1.339 miljoner kronor (1.631).

* Nettoomsättningen för affärsområdet Games - Deep Silver minskade med 35 procent till 515 miljoner kronor. Minskningen beror på att lanseringen av Metro Exodus skedde under motsvarande period förra året. Inför det första kvartalet, som slutar den 30 juni, förväntas de största intäktsdrivarna från nya lanseringar bli Saints Row the Third Remastered och MotoGP 20 från Milestone.

* Nettoomsättningen för affärsområdet Games - THQ Nordic ökade med 115 procent till 307 miljoner kronor och bland nya lanseringar genererades huvuddelen av intäkterna av konsolreleasen av Darksiders Genesis. I det första kvartalet som slutar den 30 juni förväntas både Desperados 3 och Spongebob Battle for Bikini Bottom Rehydrated bli noterbara intäktsdrivare, skriver Embracer i rapporten.

* Nettoomsättningen i det fjärde kvartalet för affärsområdets Games - Coffee Stain minskade med 16 procent till 82 miljoner kronor. Minskningen beror på att lanseringen av Satisfactory skedde under jämförbar period föregående år.

* Nettoomsättningen inom affärsområdet Partner Publishing/Film minskade med 27 procent till 436 miljoner kronor, främst på grund av effekter från covid-19 pandemin. Nedgången i intäkter från fysiska återförsäljare kompenserades delvis av ökad e-handel. Alla koncernens logistikenheter över hela Europa förblev i drift under kvartalet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -