Stadig börsuppgång, Skanska drar

Börsen Stockholmsbörsen handlades i stigande riktning på tisdagen. Handeln präglades av en strid rapportflod där bland andra OMXS30-bolagen Skanska och ABB kablat ut siffror för det gångna kvartalet som tolkades positivt av marknaden.

Vid 14-tiden hade OMXS30-index stigit med 1,5 procent till 1.563 och aktier för 11,9 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. I Europa var bilden liktydig.

Under morgonen kom OMXS30-pjäserna ABB och Skanska med rapporter för det första kvartalet. Även Boliden öppnade böckerna under eftermiddagen.

ABB redovisade högre vinst och omsättning än väntat. Trots att bolaget väntar sig att påverkas av den rådande pandemin handlades aktien upp med omkring 4 procent till OMXS30:s toppskikt.

Vd Björn Rosengren har noterat en skarp nedgång i efterfrågan i många delar av världen, skriver han i rapporten. Pareto skriver i en kommentar att rapporten slog "väldigt låga förväntningar".

Skanska placerade sig i absoluta toppen av storbolagsindexet, över 8 procent upp. Byggbolagets rörelseresultat uppgick till 2.901 miljoner kronor där den väntade siffran var 1.421 miljoner, enligt Infront. Fastighetsförsäljningar lyfte resultatet. Även intäkterna och orderingången kom in högre än väntat.

Skanskas verksamhet påverkades inte väsentligt av covid-19 under kvartalets gång, med undantag för vissa specifika projekt som för närvarande är nedstängda. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt uppger vd Anders Danielsson att det är väldigt svårbedömt kring huruvida fler projekt riskerar att stänga eller inte.

Bolidens kvartalsresultat kom in under förväntan, men försäljningen var något bättre. Avvikelsen på resultatraden drevs i mångt och mycket av de produktionsstopp som drabbade zinkgruvan Tara på Irland. Nordea skriver i en kommentar att detta är att betrakta som engångseffekter och pekar på att smältverk rapporterade starka siffror. Aktien handlades initialt ned men steg sedan tillbaka upp mot nollstrecket.

I övrigt handlades SSAB och Swedish Match i toppen, 6 respektive 4 procent upp.

Bland de bolag som underpresterade mot börsen i helhet fanns Autoliv, Getinge och Electrolux, med de två förstnämnda som enda storbolag på nedgångar över 1,5 procent ned.

Utanför storbolagsindexet steg bygg- och fastighetsbolaget NCC 7,7 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat på -69 miljoner kronor, vilket var bättre än väntade -90,8 miljoner, enligt Infront. Nettoomsättningen kom in lägre än väntat medan orderingången dock var bättre än befarat.

Rapportbolaget ÅF Pöyry slog marknadens förväntningar, och aktien handlades upp med drygt 7 procent. Även affärssystemsbolaget Fortnox togs emot väl och aktien steg drygt 6 procent.

Bland besvikelser i rapportfloden noterades programvarubolaget Enea, som föll över 8 procent sedan de totala intäkterna sjunkit 6 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet backade med ungefär två tredjedelar och marginalen sjönk med 9 procentenheter till 18 procent.

Elanders delgav förväntningar om större negativ coronapåverkan inför andra kvartalet i samband med kvartalsrapporten. Resultatet sjönk dessutom och utdelningsförslaget drogs tillbaka med följden att aktien sjönk 10 procent.

Elekta sänkte prognoser för räkenskapsåret 2019/2020 som avslutas den 30 april och aktien dök runt 3 procent.

På tisdagen var det handelspremiär på Spotlight för Bioextrax, ett företag som är verksamt inom industriell bioteknik. Aktien steg 74 procent.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 tisdagen den 28 april

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -