Handelsbanken bättre än väntat

Q1 Handelsbanken redovisar ett rörelseresultat på 5.142 miljoner kronor för det första kvartalet 2019. Det kan jämföras med förväntade 4.206 miljoner, enligt en sammanställning av analytikerprognoser gjord av Infront.

Räntenettot uppgick till 8.230 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt om 8.246 miljoner. Provisionsnettot blev 2.700 miljoner. Där låg snittprognosen på 2.562 miljoner.

Kreditförlusterna uppgick till 538 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittprognosen på 1.489 miljoner kronor.

Handelsbankens räntenetto steg 2 procent under det första kvartalet, jämfört med föregående kvartals 8.090 miljoner kronor, och uppgick till 8.230 miljoner kronor. Väntat enligt Infronts prognossammanställning var 8.246 miljoner kronor.

Samtliga jämförelser i denna text avser årets första kvartal mot det fjärde kvartalet 2019, samt mot Infronts prognossammanställning.

Ökningen i räntenetto under första kvartalet, sekventiellt, förklarades av att de statliga avgifterna var 233 miljoner kronor lägre, skriver Handelsbanken.

Avgiften till den svenska resolutionsfonden uppgick till -250 miljoner kronor (-464) och insättningsgarantin -83 miljoner kronor (-102). Valutakurseffekter påverkade negativt med -4 miljoner kronor.

Högre affärsvolymer bidrog positivt med 49 miljoner kronor.

Provisionsnettot minskade med 2 procent till 2.700 miljoner kronor. Här låg analytikerprognossnittet på 2.562 miljoner kronor.

Fond- och depåprovisionerna sjönk med 1 procent till 1.319 miljoner kronor (1.335). Nettot av betalningsprovisionerna var 83 miljoner kronor lägre och uppgick till 444 miljoner, där nettot av kortprovisionerna uppgick till 264 miljoner kronor (341).

Courtageintäkterna ökade till 188 miljoner kronor (154) samtidigt som intäkterna från rådgivning steg till 55 miljoner kronor (53). Ut- och inlåningsprovisionerna minskade något till 345 miljoner kronor (355).

 

Handelsbanken uppger i delårsrapporten att det första kvartalet visade en fortsatt positiv utveckling i bankens affär med sina kärnkunder, där

intäktsutvecklingen framför allt under kvartalets två första månader var god.

"Kostnadsutvecklingen fortsatte också den positiva trenden från fjärde kvartalet, med en ökningstakt på årsbasis som sjönk ytterligare", skriver Handelsbanken vidare.

Under första kvartalet syntes de första kostnadseffekterna av de effektivitetsåtgärder som initierades under 2019, åtgärder som enligt tidigare besked ska leda till att bankens årliga kostnadsnivå fram till 2022 sänks med cirka 1,5 miljarder kronor, varav två tredjedelar i slutet av 2020.

"Fortsatta åtgärder som genomförts under första kvartalet innebär, tillsammans med tidigare åtgärder, en sänkning av årlig kostnadsnivå med cirka 350 miljoner kronor med fortsatt effekt under andra kvartalet 2020", skriver Handelsbanken i delårsrapporten.

Handelsbanken konstaterar i delårsrapporten för det första kvartalet att den senare delen av kvartalet för banken, liksom för världen i övrigt, har präglats av den globala covid-19-pandemin.

"Effekterna på liv och hälsa samt den globala ekonomin kan redan konstateras vara historiskt mycket stora. Osäkerheten är fortfarande betydande kring de totala effekterna av pandemin", skriver Handelsbanken i rapporten.

"Handelsbanken har ett starkt utgångsläge för att möta de ekonomiska chocker som redan i början av kvartalet spred sig i världsekonomin", heter det i rapporten.

Rådgivningsaktiviteten har varit mycket hög, inte minst under mars månad, såväl avseende kunders lånesituation som sparande. Inlåningen från allmänheten steg kraftigt under slutet av kvartalet.

"Den rådande osäkerheten i den globala ekonomin föranledde under mars månad en hög aktivitet bland företagskunderna i syfte att snabbt säkra tillgången till finansiering. Detta skedde såväl genom utnyttjande av befintliga kreditfaciliteter som genom att efterfråga nya faciliteter", uppger Handelsbanken vidare.

Utlåningen till företag uppgick vid kvartalets utgång till 1.099 miljarder kronor, en ökning med drygt 2 procent sedan årsskiftet. Utlåningen till hushåll var knappt 1 procent högre än vid årsskiftet.

Kreditförlusterna uppgick till 538 miljoner kronor, vilket var ljusare än analytikernas snittprognos som låg på 1.489 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning.

"Kreditportföljen bibehöll en god kvalitet, med en fortsatt mycket låg andel problemkrediter", skriver Handelsbanken.

I beloppet 538 miljoner kronor ingår en beräkning av tillkommande reserveringsbehov till följd av rådande omständigheter om 440 miljoner kronor.

I en tabell över vilka branscher som är särskilt utsatta av covid-19 där Handelsbanken har exponeringar återfinns hotell & restaurangverksamhet i toppen, följt av handel, transport & magasinering, byggverksamhet och olja.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -