För tidigt att tala om något större lugn

Makro Det är nu lite stabilare på finansmarknaden men den underliggande oron är fortsatt stor. Fokus ligger nu på de negativa effekter som karantänsåtgärderna för med sig. Främst i form av kraftigt stigande arbetslöshet.

Det är väl för tidigt att tala om någon sorts större lugn på finansmarknaderna, eftersom det fortfarande är stora rörelser inom och mellan dagar, men det är i alla fall något stabilare. Den svenska börsen steg med 0,3 procent under förra veckan medan den amerikanska börsen sjönk med 2,1 procent.

Oljepriset rusade uppåt på rykten om att Saudiarabien och Ryssland närmade sig en överenskommelse kring produktionsneddragningar. Brentoljan handlas nu kring 33,5 dollar per fat efter att ha varit nere och nosat på 20 dollar per fat. Nu har dock ett planerat möte mellan länderna ställts in vilket kan bidra till förnyad press på oljepriset.

Räntorna har fortsatt ner och den amerikanska dollarn har åter börjat stärkas, vilket tyder på fortsatt nervösa investerare då många söker sig till trygga hamnar. Annars har det under helgen kommit en del hoppingivande tecken kring Corona-spridningen och det kan ge en lite rumphuggen börsvecka en fin start.

På makroområdet är det annars ganska tunt under veckan med onsdagens penningpolitiska protokoll från den amerikanska centralbanken som något av ett huvudnummer, tillsammans med torsdagens veckosiffra över nyanmälda arbetslösa. Under de två senaste veckorna har antalet arbetslösa amerikaner stigit med över 10 miljoner. Torsdagens Michigan-index över hushållshumöret riskerar därmed också att bli en rysare.

På måndag presenterar dessutom AMS sina varselsiffror och en ny, dyster rekordnotering är att vänta. Den tidigare rekordnoteringen är på lite drygt 20 000 och härrör från 90-talskrisen. För svenskt vidkommande lär det också bli en hel del fokus på Mäklarstatistiks siffror över bostadspriserna som publiceras på onsdag.

Flera tunga inflationssiffror publiceras under veckan men centralbankspolitik har för närvarande mycket lite med inflationen att göra.

Förutom Corona-spridningen lär utspel från politiker och centralbankshåll spela en stor roll för börshumöret. Vi väntar oss att nya åtgärder presenteras under veckan även om inget är direkt aviserat. Den kraftigt ökande arbetslösheten och risken för att konkurserna tar ordentlig fart lär ändå tvinga fram ytterligare agerande, främst från finanspolitiken.

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området lär ha dämpats rejält i den nya mätningen, även om börserna rört sig uppåt. AMS publicerar veckosiffran över svenska varsel och de lär ha skjutit i höjden rejält.

Tisdag

Siffror över industriproduktion och orderingång publiceras för ett flertal länder. Att det rör sig om februarisiffror gör dock att intresset för dessa kommer att vara relativt svalt. Det är först i mars som de stora produktionsneddragningarna skett även om också februarisiffrorna lär ligga på minus.

Onsdag

Intressanta siffror över de svenska bostadspriserna. Det finns en risk för att bostadsköparna dragit öronen åt sig och att lägre aktivitet redan börjat pressa priserna. SEB:s boprisindikator föll med hela 67 indexenheter i den senaste undersökningen. Den amerikanska centralbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och kanske kan det ge viss vägledning kring framtida stimulansåtgärder.

Torsdag

Skärtorsdag och den svenska börsen stänger klockan 12. Dagens stora fokus hamnar annars på den amerikanska veckosiffran över nyanmälda arbetslösa. I den förra mätningen steg antalet till 6,6 miljoner, vilket var ett nytt dystert rekord med råge. Nu väntas veckosiffran gå ner en bit men fortfarande rör det sig troligen om extremt höga tal, vilket kan sprida lite nervositet på finansmarknaden.

Fredag

Långfredag och den svenska börsen , liksom de flesta andra, håller stängt. Inflationssiffror från Kina och USA men just nu är intresset kring inflationsutvecklingen dämpat.    

 

Makroveckan i urval

Måndag

08.00 Tyskland industriorder februari m/m -2,0% (5,5%)

10.30 EMU Sentix investerarförtroendet april -30,3 (-17,1)

11.30 AMS varselstatstik

 

Tisdag

08.00 Tyskland industriproduktion februari m/m -0,8% (3,0%)

08.00 Norge industriproduktion februari m/m i.u (0,4%)

09.30 Sverige industriproduktion februari årstakt i.u (0,9%)

09.30 Sverige orderingång industrin februari årstakt i.u (2,2%)

 

Onsdag

06.00 Sverige Mäklarstatistik bostadspriser mars

08.00 Norge inflation mars årstakt 0,6% (0,9%)

09.30 Sverige hushållens konsumtion februari m/m i.u (-0,2%)

20.00 USA Federal Reserve publicerar penningpolitiskt protokoll

 

Torsdag

Svenska börsen stänger klocka 12.00

08.00 Storbritannien industriproduktion februari m/m 0,2% (-0,1%)

08.00 Tyskland export februari m/m -1,0% (0,0%)

14.30 USA nyanmälda arbetslösa veckodata 5 miljoner (6,6 miljoner)

16.00 USA Michiganindex hushållsförtroendet april 80,0 (89,1)

 

Fredag

Svenska börsen stängd

03.30 Kina inflation mars årstakt 4,9% (5,2%)

14.30 USA inflation mars årstakt 1,6% (2,3%)

14.30 USA kärninflation mars årstakt 2,3% (2,4%)

 

Siffror inom parentes anger föregående utfall

 

i.u = ingen uppgift

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -