Här är första kvartalets bästa fonder

Fondkommentar Årets första kvartal har varit det tuffaste kvartalet för aktier sedan 2008. Listan över tillgångsslag som är vinnare är kort. Där finns den amerikanska dollarn, den 30-åriga amerikanska statsobligationen och guld.

Den amerikanska 30-åringen sticker ut på vinnarlistan det första kvartalet med en uppgång på närmare 25 procent. Enligt den amerikanska investmentbanken BofA Securities finns det bara tre tillgångsslag som är på plus mätt i dollar när vi summerar årets första kvartal.

Guldet placeras sig som den bästa tillgångsklassen mätt i amerikanska dollar på andra sidan myntet hittar vi oljan i botten. Vid årsskiftet kostade ett fat brentolja 66 dollar. Oljepriset föll i slutet på kvartalet till den lägsta nivån på 17 år.

Bland världens börser sticker kinesiska aktier ut med bara en 11-procentig nedgång. Fjolårets börsraket Aten-börsen hör tillsammans med brasilianska aktier de som haft de absolut tuffast i år med nedgångar på närmare 50 procent.

Placera har listat de 15 bästa fonderna från Avanzas fondutbud. Avkastningen spänner från drygt 5 procent till 32 procent, vilket är riktigt mycket med tanke på att mätperioden bara sträcker sig ett kvartal. Men det är ju också den sämsta starten på börserna sedan 1937.

Självklart har många av årets vinnarfonder anknytning till olika typer av räntepapper och särskilt amerikanska statspapper med en dollareffekt. Dollarn steg knappt 6 procent mot kronan under årets första kvartal. Det har givetvis haft en positiveffekt på utländska tillgångar i dollar när de räknas om till avkastning i kronor.

Det har inte letat in sig någon aktiefond på topplistan. Men väl några hedgefonder. En majoritet av listan är olika typer av räntepapper med statspapper som investeringsfokus. Lite som man förväntar sig när investerarna lagt benen på ryggen och flytt risk.

Klart högsta avkastning har Nordea 1-Long Duration US Bd BP SEK på hela 32 procent. Det är en aktivt förvaltad räntefond som främst investerar i amerikanska statsobligationer. Fonden förvaltas av den New York-baserade kapitalförvaltaren McKay Shields på uppdrag av Nordea. 

Fonden har ett koncentrerat innehav på runt 20 amerikanska statspapper. De tio största innehaven utgör runt 80 procent av fondens värde. Och den har ett tydligt fokus på lång duration. Störst innehav är amerikansk 30-årig obligation.

Vi hittar även en räntefond med kinesiskt fokus i toppen. Nordea 1 - Renminbi Bd BP SEK har lyckats avkasta 9 procent i år. Fonden har ett tjugotal innehav. Fondens tre största innehav som väger en tredje del av fondens värde är kinesiska statsobligationer. Fonden investerar två tredjedelar i kinesiska företagsobligationer av god kvalité.

Övriga räntefonder på vinnarlistan är en brokig skara. Som innehåller både korta räntefonder till globala långa räntefonder.

På vinnarlistan hittar vi några hedgefonder. Listans tvåa är Amundi Fds Volatil Wld A USD. Fonden handlar olika typer av derivatinstrument och målet är att skapa avkastning när tillgångsvärden svänger kraftig på aktiemarknaden. Fonden har lyckat riktigt bra och är upp 30 procent sedan årsskiftet.

Längre ner på listan hittar vi hedgefonden Atlant Protect, en aktivt förvaltad hedgefond som fokuserar på derivatstrategier baserade på Stockholmsbörsens OMXS30-index. Fonden eftersträvar att leverera en god absolutavkastning med en låg korrelation med den svenska aktiemarknaden.

Fonden är fokuserad på att identifiera och agera på situationer då risken för börsnedgång bedöms vara högre än normalt och därmed i första hand skapa hög avkastning de perioder då den svenska börsen faller kraftigt. 

Med en avkastning på 14 procent hittar vi CF Bear på en tredje plats. Det är en fond som ska ge en positiv avkastning på runt 90 procent av värdet när aktieindexet OMSXS30 sjunker 1 procent. Vid börsuppgång tappar den motsvarande i värde. OMXS30 index sjönk 16,3 procent under årets första kvartal och CF Bear gjorde sitt jobb med en uppgång på runt 14 procent.

På listans sistaplats hittar vi blandfonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv. Fonden är med på Placeras elva köpvärda fonder. Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv är aktivt förvaltad och har möjlighet att handla i flera tillgångsslag, inte bara aktier. Den investerar i råvaror, obligationer och valutor med ett väldigt flexibelt mandat, vilket innebär att i teorin kan fonden ha noll upp till 100 procent aktier. Och den sticker ut inom fondkategorin blandfonder-flexibel genom att ha den klart högsta avkastningen i år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -