Investerarna har minskat risken

Fondkommentar Riskaptiten har minskat i spåren av nya rekordnoteringar och ett ökat fokus på coronavirusets framfart. De globala tillväxtförväntningar och inflationsförväntningar har minskat. Det visar den senaste investerarenkäten från den amerikanska storbanken BofA.

Trots att riskaptiten minskat har intresset för amerikanska aktier ökat under månaden. Kassan är nu på rekordlåg nivå samtidigt som cornaviruset fått oljan att sjunka kraftigt i pris, vilket sänkt förväntningarna på den globala inflationen. Det visar BofA Global Research senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 6 - 13 februari.

”Investerarnas sentiment är mindre positivt än i januari. Kapitalet har letat sig till tillgångar som gynnas av lägre inflation”, säger Michael Hartnett, chefsinvesteringsstrateg på BofA Research.

Det är inte bara för den global tillväxten som förväntningarna har sjunkit för under månaden. Det är uppenbart att coronaviruset påverkat oljepriset markant. Samtidigt har investerarkollektivets syn på de globala bolagsvinsterna sjunkit under månaden. I förra månadens enkät uppnåddes den högsta synen på bolagens vinstförbättringar sedan mars 2018.

Men kassan sjönk ytterligare från januari. Den har nu nått 4,0 procent från 4,2 procent i januari. Det är den lägsta kassan sedan mars 2013 och väl under snittet på 4,9 procent för de senaste fem åren. Kassan är fortfarande i neutralt område, ett värde under 3,5 procent indikerar en säljsignal att marknaden är överköp.

Den senaste månaden har det varit en tydlig sektorrotation till teknikbolag, hälsovård och fastigheter. Övervikten för teknikaktier är nu den största sedan oktober 2016. Hälsovårdsaktier har även en tydlig övervikt hos de globala investerarna. Investerarna har nu gjort det största bettet på tillväxtaktier sedan sommaren 2008. Det ser ut som att billiga värdebolag fortsätter att se utflöden som letar sig till tillväxtaktierna. I den starka ESG-trenden har nu undervikten för energiaktier sjunkit till den lägsta på över fyra år.

andra sidan myntet så tronar både amerikanska aktier och teknikaktier listan över mest ”crowded trades”. Den amerikanska dollarn anses väldigt övervärderad.

Amerikanska aktier har den högsta övervikten hos de globala investerarna sedan september 2018 och den är över det långsiktiga snittet. Tillväxtmarknaderna attraherat ett stort kapital under månaden. Det är för den fjärde månaden i rad som den hamnar upp som populäraste region.

Att vara investerad i amerikanska teknik- och tillväxtbolag är fortfarande överst på listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja. Den har nått den högsta nivån någonsin på drygt 50 procent. Att vara investerad i amerikanska statspapper intar en andra plats.

Det amerikanska presidentvalet innehar fortfarande den översta platsen som det största hotet mot fortsatt börsuppgång. Oron för potentiellt handelskrig har nu sjunkit hos investerarnas medvetande och intar bara en femteplats. Det har varit det största hotet under i princip hela 2018 och 2019. Coronaviruset har poppat upp och intar en tredjeplats efter oron för en obligationsbubbla.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -