Mohammed Al Amoudis svenska portfölj

Börs Finansmannen Mohammed Al Amoudis äger förutom den onoterade drivmedelskoncernen Preem också aktier i flera mindre svenska bolag. Främst äger han bolag inom cleantech.

Mohammed Al Amoudi

Största innehavet har Amoudi i bränslecellbolaget Powercell Sweden. Här kontrollerar han drygt 4 procent av aktierna. De är idag värderade till 385 miljoner kronor, enligt Holdings.

Ägarandelen gör honom till den fjärde största ägaren i bolaget efter Fouriertransform, Robert Bosch AG och Avanza.

Powercell är verksamma inom bränslecellsproduktion. Tekniken består av modulsystemet av bränslecellsplattformar som drivs av vätgas. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Det intressanta med bränsleceller är att utsläppen av koldioxid blir noll under förutsättning att vätgasen, som bränslecellerna matas med, har producerats på ett fossilfritt sätt.

Många spår att detta kan bli den långsiktiga lösningen för att komma bort från fossila bränslen inom framför allt tunga transporter, men även för vanliga fordon.

Att tekniken är intressant illustreras inte minst av aktiekursens utveckling. Under det senaste året har Powercellaktien stigit med inte mindre än 356 procent. Marknadsvärdet uppgår nu till strax under tio miljarder kronor.  

Mohammed Al Amoudi var tidigare betydligt större ägare i bolaget. I november förra året valde han dock att sälja 11,3 procent av aktierna till världens största fordonsunderleverantör tyska verkstads- och teknikbolaget Robert Bosch.

Amoudis näst största svenska innehav är i cleantech-bolaget Minesto. Här äger han aktier för 338 miljoner kronor motsvarande 18,5 procent av aktierna.

Minesto sysslar med att utvinna energi från långsamma tidvatten- och havsströmmar. Bolaget startades 2007 och var ursprungligen en avknoppning från Saab. Huvudkontor ligger i Västra Frölunda.

Tanken är att använda rörelseenergin i haven och möjliggöra kommersiell elproduktion. Rörelseenergin i haven skapas av jordens rotation och månens och solens gravitation. Det är alltså en ny form av vattenkraft som inte gör att floder behöver dämmas upp.

Minesto har tre pågående projekt i Europa för att skapa havsbaserad el. Dels på Färöarna, i Wales och i Frankrike. Bolaget genomförde nyligen en företrädesemission.

Senaste året är aktien upp 72 procent. Marknadsvärdet uppgår till knappt två miljarder kronor.

Amoudis tredje största innehav är i biofarmabolaget Promore Pharma. Här äger han aktier för 75 miljoner kronor motsvarande 37 procent av aktierna.

Promore Pharma sysslar med att utveckla läkemedel främst för behandling av sårvård. Bolaget grundades 2002 och har sitt huvudkontor i Solna.

Aktien är ner 56 procent på ett år. Hittills i år har aktien dock lyckats klättra knappt 50 procent.

Nyligen släppte bolaget nyheten att resultatet från en fas 2-studie för behandling av venösa bensår ska släppas under det fjärde kvartalet i år.

Andra innehav i Mohammed Al Amoudis portfölj är AR-bolaget Crunchfish, ljusföretaget Heliospectra och fordonsbyggaren Nilsson Special Vehicles.

Häromåret satt Al Amoudi tillsammans med flera andra högprofilerade personer fängslad på det fashionabla lyxhotellet Ritz-Carlton i Riyad. Interneringstiden varierade från person till person. Al Amoudi själv satt från november 2017 fram till januari 2019.

Mohammed Al Amoudi är 73 år gammal och lever i staden Jeddah på den saudiska västkusten inte långt från Mecka. Han föddes 1946 i den Etiopiska staden Dessie.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie % av bolaget Värde Mkr
 PowerCell Sweden 4,1% 385
 Minesto 18,5% 338
 Promore Pharma 37,4% 75
 Crunchfish 18,2% 49
 Heliospectra 11,5% 37
 Nilsson Special Vehicles 49,5% 13
     
Källa: Holdings    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -