Sandvik höjer utdelningen till 4,50 kr

Q4 Verkstadsbolaget Sandviks justerade rörelseresultat blev 5.066 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2019. Ett genomsnitt av 14 analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var 4.987 miljoner kronor.

Sandviks orderingång uppgick till 25.179 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 25.544 miljoner kronor.

Resultatet före skatt blev 471 miljoner kronor, jämfört med snittestimatet på 563 miljoner kronor.

De jämförelsestörande posterna var -4.322 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på -4.219 miljoner kronor.

Utdelningen för helåret föreslås bli 4:50 kronor per aktie, att jämföra med analytikersnittet på 4:46 kronor.Sandviks orderingång kom inte upp i nivå med förväntningarna och i rapporten vittnar vd Björn Rosengren om en "betydande minskning" vad gäller den verksamhet som brukar betecknas som kortcyklisk.

"Under fjärde kvartalet låg efterfrågan kvar på en hög nivå inom de långcykliska gruv- och energiverksamheterna, även om en betydande minskning redovisades för våra kortcykliska affärer", skriver Sandviks avgående vd Björn Rosengren i rapporten.

Han skriver även att den organiska orderingången för vändskärsdivisionen Sandvik Machining Solutions, som gäller som kortcyklisk, minskade med 10 procent, "med en nedgång inom alla de tre större regionerna".

Den totala orderingången för koncernen minskade med 6 procent organiskt och den uppgick till 25.179 miljoner kronor (25.627), att ställa mot förväntade 25.544 miljoner kronor, enligt Infront Data.

I Nordamerika minskade SMS intäkter organiskt med 7 procent, med press från segmenten fordon och generell verkstadsindustri.

I Asien minskade intäkterna med 10 procent, tyngt av en negativ trend i segmentet för generell verkstadsindustri.

"En kraftig nedgång för de organiska intäkterna noterades inom verksamheterna för volframpulver (Wolfram), till följd av en lägre kundaktivitet och marknadspriser för volframpulver (APT). Nedgången inom divisionen minskade den organiska tillväxten för affärsområdet med -1 procent", skriver Sandvik i delårsrapporten.

För affärsområdet SMRT uppger Sandvik att efterfrågan i gruvindustrin förblev robust, med en orderingång på hög nivå, även om ett högt jämförelsetal innebar att den organiska orderingången minskade med 7 procent. Exklusive påverkan från större order minskade orderingången med 3 procent.

Inom affärsområdet SMT, som Sandvik överväger att knoppa av, förbättrades den organiska orderingången med 6 procent jämfört med samma period året innan, med stöd av stora order under perioden. Exklusive påverkan från större order minskade orderingången med 16 procent.

Björn Rosengren är nöjd att verkstadsbolaget uppnådde ett "starkt" fritt kassaflöde om 6,6 miljarder kronor under kvartalet, vilket bidrog till en ny rekordnivå för helåret.

Det framgår av vd-ordet i bokslutsrapporten.

Detta stärkte balansräkningen ytterligare och möjliggör en fortsatt hälsosam förvärvstakt, enligt Björn Rosengren.

"När vi inledde kvartalet var vår tydliga ambition att minska lagren, och jag är nöjd med att alla affärsområden bidrog till att få ner lagren till en tillfredsställande nivå", skriver Björn Rosengren.

"Resultatet fick delvis stöd av de kostnadsbesparingsåtgärder som har initierats och framöver borde vi se besparingar realiseras i allt högre grad då åtgärderna defacto genomförs", tillägger den avgående Sandvik-chefen som snart ska bli vd för verkstadskoncernen ABB.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -