Rut- och rottipsen inför årsskiftet

Skatt Nu är det inte många dagar kvar tills skatteböckerna stängs för 2019. Här är Placeras tre tips för att du inte ska gå miste om tusenlappar i rut-och rotavdragen.

1. Högre rutgräns från den 1 juli

Sedan halvårsskiftet i år har du rätt till totalt 50 000 kronor per år i rut- och rotavdrag. Om du under det första halvåret köpte ruttjänster för mer än 25 000 kronor kan du be företaget skicka in en ny ansökan om rutavdrag. På så sätt kan du även få rutavdrag för den överskjutande delen över 25 000 kronor. Du kan också själv begära att beslutet omprövas.

Är du 65 år eller äldre är detta inget du behöver bry dig om, eftersom att den tidigare sänkningen av rutavdraget inte gällde dig.

Tänk på att det inte är lönt att göra omprövningen ifall det totala beloppet under hela 2019 översteg 50 000 kronor i vissa fall.

Exempel då det är lönt att ompröva:

Du har nyttjat ruttjänster för 45 000 kronor under första halvåret 2019 och alltså bara fått avdrag för 25 000. Under andra halvåret har du fått 6 000 kronor i rutavdrag. Alltså totalt 51 000 kronor där du har rätt till rutavdrag för 50 000 kronor. Du kan begära omprövning för 19 000 kronor från första halvåret.

Exempel när det inte är lönt att ompröva:

Du har nyttjat ruttjänster för 30 000 kronor första halvåret och lika mycket andra halvåret. Det tjänar inte till att begära omprövning för de 5 000 kronor du fått inte fått rutavdrag för till och med 30 juni eftersom du ändå slår i taket (50 000 kronor).

2. Betala i tid – och i förväg

I år är det många röda dagar innan årsskiftet. De rutavdrag du vill ska hamna på nästa års deklaration ska betalas 2019. Själva arbetet behöver däremot inte utföras förrän den 31 januari 2020.

3. Ha koll på skatteutrymmet och fördela om det går

Tänk på att det med alla skatteavdrag gäller att du ska ha tillräckligt mycket skatt att dra av och utrymme nog att göra avdragen. Har du en låg inkomst, gör många eller stora avdrag eller slår i taket för 50 000-kronorsgränsen kan det vara en god idé att dela upp fakturorna sinsemellan om du delar hushållet med någon.

Den som utför arbetet känner inte till hur mycket avdrag du har gjort tidigare under året. Det är du själv som ska ha koll på det. Enklaste sättet att veta hur mycket rut och rot du fått under året är att logga in på Skatteverkets hemsida.

Om du loggar in på Skatteverkets hemsida kan du se hur mycket rut- och rotavdrag du nyttjat under året

Lyssna gärna på podden om skattetips före årsskiftet. Här finns information om hur du begär omprövning eller omfördelar ditt rot- och rutavdrag.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -