Sverigefonder lockar köpglada sparare

Fonder Svenskarna fortsätter att köpa globalfonder, men säljer hedgefonder. Det som sticker ut är de stora inflödena i Sverigefonder, det visar Avanzas fondstatistik för november.

Spararna köper mer Sverigefonder än de gjort de senaste två åren. Mest lockar småbolag.

"Det kan vara klokt. En traditionell Sverigefond är vanligtvis relativt bank- och verkstadstung, medan en småbolagsfond ger exponering mot en större mix av branscher och ofta innehåller bolag som uppvisar en högre vinsttillväxt”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Men globalfonderna är ändå de som lockat till sig mest av spararnas pengar den här månaden. Var tredje fondkrona går hit, och det ska gärna vara billigt.

”Globalfonder är svenskarnas nya allemansfonder och har närmast parkerat sig på köptoppen de senaste åren. Åtta av de tio mest köpta globalfonderna har en total avgift på under en halv procent. Dessa fonder utgör en bra bas i sparandet då de ger exponering mot hela världen till en låg prislapp”, säger Johanna Kull.

Stockholmsbörsen har under november månad nått nya rekordnivåer. Det tror Johanna Kull är förklaringen till att nettosparandet i aktiefonder är mer än dubbelt så stort som snittet tidigare i år.

Mest sålda fondkategorin är hedgefonder. Hedgefonderna har i snitt avkastat dryga sex procent, medan börsen inklusive utdelningar är upp över 30 procent. 

”Hela idén med hedgefonder är att de ska generera avkastning oavsett börsklimat, men senaste åren har många av dem inte hållit emot när börsen vikt och inte heller hängt med vid börsuppgång. Det är klart att det finns undantag, men att plocka russinen ur hedgefondkakan är lättare sagt än gjort”, säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -