Recipharm gör brittiskt storförvärv

Börs Kontraktstillverkaren Recipharm lägger ett bud på inhalationsbolaget Consort Medical värt 505 miljoner pund eller nästan 6,3 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Consort Medical hade en årlig försäljning om 292 miljoner pund eller drygt 3,6 miljarder kronor pro forma med ett ebitda-resultat på 47 miljoner pund motsvarande nästan 0,6 miljarder kronor.

Styrelsen i Consort har valt att enhälligt rekommendera budet.

Budet på Consort Medical om 10:10 pund per aktie motsvarar en budpremie på 39 procent i förhållande till fredagens stängningskurs.

Förvärvet skulle ge Recipharm en större skala och ökad kapacitet, betonar bolaget. Med en försäljning på över 1 miljard dollar blir det sammanslagna bolaget en av de fem största kontraktstillverkarna i världen. Det uppges även ge bättre möjligheter att konkurrera om globala kontrakt med läkemedelsbolag.

Samtidigt uppges det stärka Recipharm inom inhalation med ett "teknologiskt ledarskap" och ge tillgång till innovation.

Finansiellt ger det en omedelbar positiv effekt på resultatet per aktie under det första räkenskapsåret efter slutförande. Det uppges finna betydande potential för framtida tillväxt och förbättring av rörelsemarginalen.

Recipharm förväntar sig årliga kostnadssynergier om 125 miljoner kronor som kan realiseras inom 18 månader efter slutförande. Till det kommer potential för ytterligare kostnads- och försäljningssynergier i det medellånga och långa perspektivet.

Consort Medical är verksamma inom inhalatorer samt andra medel för läkemedelsadministration.

Recipharm kommer i ett första steg finansiera sitt bud på brittiska Consort med bankkrediter inklusive ett brygglån om 2 miljarder kronor.

I ett andra steg avser bolaget genomföra emissioner om totalt 2,5 miljarder kronor, där minst 2 miljarder väntas komma från en företrädesemission, och resten, alltså upp till 500 miljoner kronor, från en emission utan företrädesrätt för aktieägarna.

Emissionerna ska göras för att återbetala bryggfinansieringen och för att minska skuldsättningen, skriver bolaget.

Recipharms största aktieägare Thomas Eldered och Lars Backsell, som kontrollerar 27 procent av aktierna, har åtagit sig att teckna andelar motsvarande sin ägarandel i företrädesemissionen.

"Nyemissionerna förväntas att beslutas om samt genomföras under första halvåret 2020, efter att transaktionen har slutförts", skriver bolaget.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -