Aramco ställer in på IPO-turnén

Olja Det svala intresset för Saudi Aramcos aktier har nu lett till beslutet att ställa in turnéstopp i Europa, USA, Kanada och Japan i presentationsrundan inför den väntande börsnoteringen, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

 Det saudiska oljebolaget Saudi Aramcos notering, som väntas bli den största i historien, har stött på nya problem efter att den kommande noteringen värderats till 1.700 miljarder dollar. Det är klart under kronprins Muhammed bin Salmans mål om "runt 2.000 miljarder dollar".

Under måndagen kommunicerades beskedet att Saudiarabiens centralbank dubblat möjligheterna att belåna aktier i den väntande noteringen för att stötta större aktieköp inom hovet och andra välbeställda familjer i landet.

Likviden från börsnoteringen, där staten säljer 1,5 procent av bolaget, ska nyttjas för en omställning där landets målsättning är att bli mindre beroende av oljeintäkter. Planen - "Vision 2030" - fick initialt rikligt med uppmärksamhet då kronprinsen talade sig varm om en liberalisering av den strikta religiösa wahhabistdiktaturen. Landets renommé har dock skjutits i sank i kölvattnet av mordet på dissidenten, Washington Post-kolumnisten och regimkritikern Jamal Khashoggi inuti konsulatet i Istanbul i fjol. Dessutom har många av de hajpade techinvesteringar som gjorts för oljepengarna i bland annat Slack, Uber och Wework varit fiaskobetonade.

En annan väsentlig anledning till det svala intresset utomlands är det geopolitiskt utsatta läget för det statliga oljebolaget Aramco. Bolagets oljeinfrastruktur har vid upprepade tillfällen varit mål för sofistikerade missilangrepp som vållat omfattande förödelse i viktiga nav för oljeledningar och med storskaliga produktionsstopp som följd.

Aramco-noteringen ska först genomföras på den inhemska Tadawul-börsen i Riyad, och därefter i en sekundärnotering i Tokyo enligt tidigare medierapporter.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -