På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Bil vs löneväxling – så påverkas pensionen

Pension En förmånsbil kan minska din pension, löneväxling ökar den. Placera ger dig tipsen och fallgroparna i ditt livs kanske största sparande.

Har du tjänstepension? Bra. Det kommer att göra otroligt stor skillnad i plånboken den dagen du går i pension. Men förutom att anpassa din risk och försöka få ned avgifterna kan det finnas andra sätt du kan hjälpa – eller stjälpa – din tjänstepension.

Förmånsbilen kan bli dyrare än du tänkt dig

Att tacka ja till en tjänstebil, eller förmånsbil som det egentligen heter, kan vara lockande. Men när du gör ditt val, räkna inte bara på vad bruttolönavdrag och förmånsbeskattning kommer att kosta dig, räkna också på hur mycket mindre din tjänstepension blir.

Exempel: Beata 50 år, har haft förmånsbil i tolv år

Beata tjänar 52 000 kronor i månaden. Av de pengar hon tjänar som överstiger 40 250 kronor (7,5 inkomstbasbelopp per år) per månad sätts 30 procent av i tjänstepension, alltså en tjänstepension enligt kollektivavtal.

Beata har haft förmånsbil de senaste tolv åren. Den har kostat henne 4 000 kronor i avdrag på lönen före skatt. I och med att hon har förmånsbil går hon alltså miste om 30 procent på 4 000 kronor varje månad, det vill säga 1 200 kronor till sin tjänstepension.

Efter dessa tolv år uppgår summan av icke inbetalda premier till tjänstepensionen till 173 000 kronor. Med en ränta på 5 procent blir det en minskad pension på nära 350 000 kronor vid 65 års ålder efter avdrag för avkastningsskatt och avgifter. Förlusten blir avsevärt högre ifall hon fortsätter att behålla sin förmånsbil.

Tjänstepensionen som Beata går miste om hade dessutom varit ännu större om dessa tolv år hade varit tidigare i hennes karriär, och inte i slutet. Hade Beata haft förmånsbil mellan 30 och 42 års ålder hade hon minskat sin tjänstepension med över en halv miljon kronor.

Källa: PTK

Inte bara förmånsbilen som är pensionsfälla

Det är förstås inte bara förmånsbilen som sänker din framtida pension, även om det är den kanske vanligaste förmånen. Alla typer av avdrag som görs före skatt, bruttolöneavdrag, kommer att minska din pension. Det kan handla om ögonlaseroperationer, städhjälp och andra typer av förmåner som arbetsgivaren erbjuder.

”Så fort arbetsgivaren säger ordet bruttolöneavdrag ska man tänka på hur det påverkar pensionen,” Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK.

Det betyder inte automatiskt att dessa förmåner är oekonomiska eller dåliga, men när man räknar på inkomst och skatt ska man också ha med den minskade pensionen i beräkningen för att få den korrekta bilden av vad det faktiskt kostar.

”Framförallt yngre personer bör tänka på detta eftersom att ränta-på-ränta-effekten blir så kraftig,” säger Dan Wallberg.

Vill man ha förmånsbil tycker Dan Wallberg att man ska ta en diskussion med arbetsgivaren och kräva att premier till tjänstepensionen beräknas på lönen före bruttolöneavdraget, eftersom det på så sätt inte påverkar pensionen.

”Det är annars missade pensionsinbetalningar man aldrig får igen,” säger Dan Wallberg. 

Ju yngre du är – desto mer kostar bruttolöneavdragen

Att du som har många år kvar till pension har mer att förlora – eller vinna – på att hålla nere dina bruttolöneavdrag och löneväxla beror inte bara på att du har tiden på din sida i och med ränta-på-ränta-effekten.

Det beror också på att du som är född före ett visst år (det varierar mellan avtal, men före 1979 är en vanlig skiljelinje) istället för en premiebestämd tjänstepension har en förmånsbestämd tjänstepension.

Det betyder att du som är äldre (läs om vad som gäller i de olika kollektivavtalen här) har en tjänstepension som delvis består av del som garanterar dig en viss procent av din slutlön.

Du som är yngre har en tjänstepension som är 100 procent premiebestämd, det vill säga en viss procent av lönen. Det gör att den som är yngre är än mer beroende av längden på tiden du sparar, avkastningen och förstås hur stora premier din arbetsgivare betalar in.

”Ju yngre man är desto värdefullare blir även mindre belopp i pensionsbortfall,” säger Dan Wallberg.

Löneväxling – lönsamt för den som tjänar bra

Att löneväxla är ett skatteförmånligt sätt att öka sin tjänstepension. Kort sagt kan man säga att du avstår lön idag för att öka din pension i framtiden. Det är också en typ av bruttolöneavdrag.

Eftersom pensionsavsättningar medför ett skatteavdrag för företaget på sex procent, får du sex procent mer i pensionsavsättning jämfört med vad du skulle fått i lön utan att det kostar företaget något extra. Tänk också på att den statliga inkomstskatten gör att skillnaden mellan att spara på din bruttolön kontra nettolön blir stor.

Löneväxling är inget för dig som tjänar under 43 309 kronor, eftersom du då går miste om allmänna försäkringar och pension.

Precis som med bruttolönevdragen blir effekten med löneväxling större ju yngre du är, eftersom att sparhorisonten är så lång. Tjänar du bra i tidig ålder innan du börjar skaffa familj som medför högre levnadskostnader, kan det vara bra att passa på att löneväxla under en period. Det eftersom att du måste växla bort mer lön senare i livet för att uppnå samma ökning av pensionskapitalet.

Räkneexempel: Christer, 47 år, löneväxlar

Christer tjänar 58 000 kronor i månaden. Han väljer att avsätta 6000 kronor av sin bruttolön till tjänstepensionen, något som arbetsgivaren går med på. Istället för 6000 kronor i bruttolön sätts alltså 6 360 (6000* 1,06 %) in i Christers tjänstepension.

Fortsätter han med det under de 20 år han har kvar tills pension innebär det en ökning av Christers pension på över 2,5 miljoner kronor. Fördelen med löneväxlingen är alltså dels att den dras på bruttolönen, men också att du sparar 6 procent mer.

Tänk på det här om du löneväxlar

Det finns några saker som är bra att tänka på om du löneväxlar. Till exempel att du låser in pengarna tills den dagen du går i pension. Du ska förstås också se över avgifterna om du har en tjänstepension utanför kollektivavtalen.

Det absolut viktigaste när du löneväxlar är att arbetsgivaren fortsätter betala in tjänstepension beräknat på lönen innan löneväxling.

Du ska också kontrollera att din arbetsgivare verkligen ger dig de 6 procenten som är själva anledningen till att du faktiskt löneväxlar. Den ordinarie tjänstepensionen och sjukförsäkring ska heller inte påverkas av den.

Löneväxling är ingen rättighet. Det är något som arbetsgivaren bestämmer över. Det finns en gräns för hur mycket du får löneväxla, den ligger på 35 procent av bruttolönen och då är även den ordinarie tjänstepensionen inräknad.

Du kan bara löneväxla på framtida ersättningar. Bra att veta är också att du kan löneväxla en enstaka gång eller under en viss period, såtillvida arbetsgivaren går med på det vill säga.

Se upp om du inte har hög lön

Du som tjänar under 43 309 kronor i månaden (8,07 inkomstbasbelopp) ska alltså generellt sett vare sig löneväxla eller tacka ja till några förmåner som gör att din bruttolön sänks. Det gör att såväl din allmänna pension som andra försäkringar blir lägre.

Under en lön på 40 891 kronor betalar du inte ens statlig skatt och tjänar du mindre än 38 750 kronor per månad (10 prisbasbelopp per år) sänker du din eventuella föräldrapenning.

Personalvårdsförmåner – inte samma sak som bruttolöneavdrag

Men hur är det med andra vanliga förmåner, såsom friskvårdsbidrag exempelvis, sänker de också tjänstepensionen? Det enkla svaret är nej, det gör de inte. De är skattefria och därmed inte utbytbara mot lön.

Läs också om hur tjänstepensionen fungerarhur du väljer inom tjänstepensionen samt vad du kan göra om du inte har tjänstepension.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -