Oboya fyller på kassan för att höja lönsamheten

ANNONS Oboya genomför just nu en nyemission som syftar till att stärka upp lönsamheten och ge en extra skjuts mot företagets finansiella mål. Bolaget är redan lönsamt och emissionen sker för att höja lönsamheten ytterligare.

Oboya utvecklar, tillverkar och säljer olika produkter såsom krukor, förpackningslösningar, etiketter, logistiklösningar, gödningsmedel, torvprodukter och smarta växtväggar. Kunderna är inte du som slutkund utan företag som är producenter av frukt, grönsaker, växter och blommor. Bolagets egen produktion sker i Kina, Polen, Kenya och Vietnam. 

Det västsvenska bolaget är lönsamt och snabbt växande. Under årets nio första månader har Oboya presterat ett rekordhögt nettoresultat om 13,5 miljoner kronor. Ebitda-resultatet var 37,4 miljoner kronor. 

Rekordvinst, men trots det nyemission. Hur hänger det samman? 

“Vi har de senaste åren gjort flera förvärv och sedan 2014 har vi ökat omsättningen från 183,7 miljoner kronor till 533,5 i fjol. Det har vi gjort dels organiskt men även genom förvärv. Nu finns det ett behov av att stärka upp vår balansräkning och minska ned våra räntebärande skulder. Emissionen kommer att leda till att vi omedelbart får ett bättre kassaflöde. Dessutom kommer vi närmare vårt långsiktiga mål om en nettomarginal om 5-7 procent”, säger Oboyas vd och grundare Robert Wu. 

“Emissionen handlar inte om att täcka hål. Vi är ett vinstdrivande växande internationellt företag”, fortsätter han. 

Läs mer om nyemissionen här!

Oboya satsar just nu på en fortsatt tillväxt kombinerat med att realisera synergier av företagsköpen, vilket ska föra bolaget närmare sitt lönsamhetsmål på 5-7 procents nettomarginal. Bolaget konsoliderar flera förvärv och i Sverige har exempelvis ett lager fått stryka på foten. Den strategiska översynen har redan börjat att ge ett resultat. 

Oboya blickar inte heller bara på sista raden. Ett annat viktigt mål är att nå 1 miljard kronor i omsättning mätt som årstakt tills 2022. 

“Vi har två väldigt viktiga mål. Just nu lägger vi extra kraft på att få upp lönsamheten genom att konsolidera våra förvärv, realisera synergier och höja marginalerna. Det betyder samtidigt inte att vi ser goda möjligheter att nå vårt omsättningsmål”, säger Robert Wu. 

Det är en skakig tid nu med rubriker om geopolitisk oro, konjunkturavmattning, Brexit med mera. Hur ser ni på efterfrågan?

“Oboya har under innevarande verksamhetsår haft en positiv utveckling vad gäller såväl orderingång som efterfrågan från samtliga våra marknader. I sin helhet är jag övertygad om att Oboya går en positivt framtid tillmötes”, säger Robert Wu. 

Hållbarhet är också ett ämne som är på allas läppar. Hur arbetar Oboya med hållbarhet? 

“Vi bidrar aktivt till att främja miljö- och hållbarhetsfrågor inom odlingsbranschen. Inom exempelvis miljövänliga odlingsprodukter har vi mångdubblat vår försäljning. Trenden med miljö- och hållbarhet gynnar verkligen oss som företag”, säger Robert Wu.  

Av emissionen på 41,2 miljoner kommer den stora merparten att gå till att reglera skulder. Cirka 8,3 miljoner kronor kommer att användas för rörelsekapitalbehov. Kassaflödet stärks omedelbart av pengarna. 

Läs mer om aktien på Avanza!

Villkor och tidsplan

Villkor: Varje befintlig aktie av serie B i Oboya berättigar ägaren till en (1) teckningsrätt av serie B. Två (2) teckningsrätter av serie B ger rätt att teckna en (1) ny Oboya-aktie av serie B. Härutöver erbjuds möjlighet för investerare att anmäla sig för teckning av aktier utan stöd av teckningsrätter

Teckningskurs: 3,60 kronor per ny Oboya-aktie, courtage utgår ej

Teckningsperiod: 30 oktober - 14 november 2019

Handel med teckningsrätter: 30 oktober - 12 november 2019

 

Läs mer om nyemissionen här!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -