En riktigt bra aktie i lyxbranschen

Aktiekommentar Trots att ärkerivalen Mercedes och Lewis Hamilton blev ny världsmästare i Formula 1 i går, så har Ferraris aktieägare anledning att fira idag. Bolaget lämnade en rappport som slog marknadens förväntningar och höjer årets vinstprognos. Placera gillar det och höjer till köp.

Ferrari kom äntligen med en prognoshöjning av årets resultat när man lämnade rapport för det tredje kvartalet. En rapport som slog marknadens förväntningar igen, även andra andra kvartalet blev utfallet högre än förväntningarna. Aktien handlas upp med drygt 6 procent på Milanobörsen.

Ferrari ökade det justerade rörelseresultatet med 11 procent till 311 miljoner euro, förväntat var 6,6 procent. Försäljningen ökade med 9,2 procent till 915 miljoner euro, inklusive valutaeffekter. Valutaeffekterna bidrog positivt med 2,1 procentenheter.

Totalt levererade bolaget 2 474 Ferraribilar, en ökning med 212 bilar jämfört med ett år sedan. Den största och viktigaste regionen är Europa och Mellanöstern som motsvarar drygt 45 procent, här var leveransen 1 143 bilar. Det gav en tillväxt på 13,7 procent. Den amerikanska marknaden var i princip oförändrad för andra kvartalet i rad.

Kina, Hongkong och Taiwan backade marginellt. Det var enligt plan då man under första halvåret i år hade en tydlig leveransökning som berodde på nya utsläppsregler.

Av Ferraris tre affärsområden är Bilar och Bildelar den klart största. Försäljningstillväxten var hela 15 procent, drivet av ökade volymer och höjda priser, en stark försäljning för sportbilen Ferrari Portofino och inte minst har Ferrarikunderna i större utsträckning börjat göra individuella anpassningar i högre grad.

Affärsområdet Motor har varit lite av sorgebarnet under året. Försäljningsminskningen var 34 procent, en marginell förbättring mot kvartalet innan. Bakom minskningen står färre leveranser till biltillverkaren Maserati, samtidigt som man inte hyr ut Formula 1-motorer till andra team i samma utsträckning som tidigare år.

Det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (ebitda) ökade med 11 procent till 311 miljoner euro. Den justerade rörelsemarginalen steg till rekordhöga 33,9 procent från 33,2 procent. Det leder till att den justerade vinsten per aktie steg med knappt 17 procent jämfört i fjol till 0,90 euro.

En annan viktig parameter är det fria kassaflödet som ökade till hela 138 miljoner euro under kvartalet från 95 miljoner euro under fjolåret. Prognosen för fria kassaflödet spås landa på 600 miljoner euro mot tidigare prognos på 555 miljoner euro. De senaste åren har företaget genomfört betydande aktieåterköp, något som det sannolikt krävs ett ökat fritt kassaflöde för att se en fortsättning på.

Men nu till det viktigaste. Äntligen höjde ledningen vinstprognosen för 2019. Intäkter förväntas nå 3,7 miljarder euro jämfört med 2018 års omsättning på 3,4 miljarder euro och tidigare prognos på dryg 3,5 miljarder euro. Det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar spås landa på 1,27 miljarder euro. Tidigare prognos var mellan 1,2 och 1,25 miljarder euro. Ledning spår att den justerade rörelsemarginalen landar på rekordhöga 34 procent för 2019.

Med en värdering på ett p/e-tal på 38 är Ferrari-aktien inte billig. Bolagsledningen fortsätter att övertyga och Ferrari är sannolikt ett av världens mest välskötta bolag.

Placera tror att den starka försäljningsrapporten och den önskade uppjusteringen av årets vinstprognos kommer att leda till fortsatta vinstuppjusteringar från analyshusen. Det ser vi som ett bra stöd till fortsatt kursuppgång.

Vi tycker att Ferrari tillsammans med LVMH är de bästa lyxproduktproducenterna för den som vill ha en långsiktig exponering mot det växande lyxsegment. Vi väljer att höja Ferrari till en köprekommendation efter rapporten.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -