Kinasiffor bäddar för stimulanser

Makrokommentar Den kinesiska tillväxten fortsätter att dämpas. Nu sätts hoppet till att nya stimulanser presenteras i närtid och till framgångar i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

Faktiskt lite i skymundan av rapportfloden och Brexit-yran publicerades natten mot fredag nya tillväxtsiffror från Kina. BNP-tillväxten under tredje kvartalet orkade inte riktigt upp till analytikernas förväntningar på 6,1 procent i årstakt utan stannade på 6,0 procent. Det är den lägsta BNP-tillväxten på 30 år och ännu ett tecken på att den globala tillväxten är inne i en betydligt svalare fas.

Det stora problemet för Kina är en svag inhemsk investeringskonjunktur och att exporten drabbats av både svalare global tillväxt och de negativa effekterna av handelskriget med USA. Hushållens efterfrågan, exklusive bilar, hålls däremot uppe på en hygglig nivå. Till ljuspunkterna hörde att detaljhandelsförsäljningen steg med 7,8 procent i årstakt i september och att industriproduktionen faktiskt klådde förväntningarna och steg med 5,8 procent i september. En bit över förväntningarna om en uppgång med 5,0 procent.

Tillväxten ligger nu i det lägre spannet på den politiska ledningens tillväxtmål på 6,0 – 6,5 procent. Många förväntar sig därmed att det snart kommer att presenteras olika former att finans- och penningpolitiska stimulanser för att tillväxttakten inte ska backa ytterligare.

Än så länge har dock den politiska ledningen varit försiktig med att utlova några vidlyftiga satsningar men möjligen kan den förhållandevis låga tillväxtsiffran under tredje kvartalet få dem att tänka om. Problemet är att man samtidigt brottas med en hög skuldsättningen och inte vill sätta fyr på lånebrasan igen.

Vi räknar ändå med att någon form av båden finans- och penningpolitiska stimulanser presenteras innan årets slut. Utrymme ska i alla fall, enligt officiella källor, finnas för olika former av åtgärder.

Men i första hand hoppas nog ledningen att handelsförhandlingarna ska röra sig framåt och att någon form av vapenvila med USA kan nås. Hotet om nya, amerikanska tullar finns trots allt kvar trots den senaste tidens framsteg i förhandlingsprocessen. Det återstår dock att sätta de senaste framstegen på pränt och få de underskrivna av Donald Trump respektive Xi Jinping. Ett undertecknande som tidigast kan ske i samband med ett toppmöte i Chile i mitten av nästa månad.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -