Fonderna som backar med Volvo

Fonder Det finns många förlorarfonder när Volvo B-aktien sjunker på en svag rapport. Placera har listat de fonder som överviktat lastbilstillverkaren mest i sina portföljer.

Volvos B-aktie sjunker omkring 3 procent på Stockholmsbörsen. Det är efter att bolaget lämnat en kvartalsrapport som innehöll en svag orderbok samt en prognossänkning.

Före dagens nedgång var Volvo värderat till knappt 300 miljarder kronor och vägde drygt 4 procent i SIX Return Index, som innehåller inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen. Volvo B-aktien väger ännu mer i Nasdaq OMXS30 som är ett smalare aktieindex som bara har med det 30 största och mest likvida aktierna på Stockholmsbörsen. Där den vägde Volvo B-aktien 5,8 procent, vilket gjorde aktien till den femte tyngsta i indexet.

Placera har tagit fram en lista över de förvaltare som tagit störst övervikt i aktien – och är dagens förlorare. Men det finns vinnare också. Principen för en aktiv förvaltare är enkel. Är det en aktie man tror mycket på så köper man in den i fonden med större del än vad aktien utgör i index. Det finns många aktiva fondförvaltare som överviktat Volvoaktien.

Fond Vikt i fonden, %
SEB Sustainability Nordic 9,4
SEB Sverigefond 9,4
SEB Nordenfond 9,4
Swedbank Robur Transition Sweden  9,3
Swedbank Robur Humanfond 9,2
Swedbank Robur Transition Sweden 9,2
SEB Swedish Value Fund 9,0
Cliens Sverige Fokus 8,8
SEB SverigeExpanderad 8,7
Nordea Swedish Stars 8,4
SIX Return Index 4,1
Nasdaq OMXS 30-index 5,8
Källa: Morningstar den 30 september 2019  

 

Mest överviktad i Volvo B-aktie är SEB Fonder. Tre SEB-fonder intar de översta tre platserna på listan. Det är lite överraskande två Nordenfonder och en mer förväntad Sverigefond. Störst vikt har hållbarhetsfonden SEB Sustainability Nordic. Där väger aktien hela 9,4 procent och är fondens näst största innehav efter Investor som väger 9,8 procent.

SEB Sverigefond är en koncentrerad fond med 40 aktier, som har också liknande viktfördelning. Volvo innehavet väger 9,4 procent och är fondens näst största innehav efter just Investor. Det är intressant  för det inte är samma förvaltar-team bakom de två fonderna.

Vi hittar även Volvo B-aktien som näst största innehav i systerfonden SEB Norden. Här väger aktien som i de övriga två 9,4 procent och kommer efter Investor som är det största innehavet. Tommi Saukkoriipi förvaltar båda Nordenfonderna.

Längre ner på listan hittar vi aktien i indexfonden SEB Swedish Value Fund som har fokus på värdebolag. Volvo-aktien är näst största innehav på 9 procent. Även här efter SEB-favoriten och huvudägaren Investor som väger knappt 10 procent.

Nordens största fondbolag Swedbank Robur gillar också Volvoaktien. Här har den letat in sig i tre fonder med en vikt över 9,2 procent. Störst bet har Swedbank Robur Transition Sweden MEGA gjort. En fond som placerar i svenska bolag som med sina produkter bidrar till ett mer hållbart samhälle. Fonden har Volvo B-aktien som sin favorit. Det är fondens största innehav på 9,2 procent.

Vi hittar Volvo med en klar övervikt i hos fondbolaget Cliens. Cliens Sverige Fokus investerar i ett koncentrerat antal bolag på runt 25 stycken. Volvo är fonden nästa största innehav på 8,8 procent. Det är fondens näst största innehav efter Investor.

Volvo finns också i flera populära indexfonder. Aktien väger mest i de fonder som replikerar och följer OMXS30 index och det snarlika indexet SIX30 index. Här är ju bolaget inte överviktat utan Volvoaktien motsvarar bara den vikt den har i index, runt 5,8 procent.

Enligt ägartjänsten Holdings finns det inga fonder som har rapporterat in aktien som en stor blankningsposition. Men det krävs att det blankade innehavet motsvara minst 0,5 procent av bolagets värde.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 30 september.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -